Доступність посилання

ТОП новини

Касьянов: Із військової точки зору відведення сил – це цілковита дурість


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

На Донбасі розпочалось відведення військ від лінії зіткнення. Першим населеним пунктом, звідки обидві сторони погодились перемістити власні сили, стало місто Золоте, що в Луганській області. Далі процес поки не зрушився. Загалом, 21 вересня у Мінську сторони конфлікту домовились вивести зброю з трьох точок на передовій з можливістю розширення списку, аж до демілітаризації всієї лінії розмежування. Та поки що розведення сил не зрушилось далі першого пункту. Поблизу двох наступних визначених ділянок в районі Петрівського та Станиці Луганської озброєння та підрозділи залишаються та старих позиціях. Обидві сторони обвинувачують опонентів у зриві домовленостей та обстрілах власних позицій.

Касьянов: З військової точки зору відведення сил – це цілковита дурість
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За умовами «Рамкового рішення», підписаного 21 вересня у Мінську, на кожній з трьох визначених ділянок обидві сторони мають відійти на кілометр від лінії зіткнення. Такої ж відстані треба дотримуватись ліворуч та праворуч конкретної точки. Відтак, мають бути створені ділянки площею чотири квадратні кілометри, куди буде закритий доступ для українських військових та бойовиків.

Відведення відбувається синхронно обома сторонами та під наглядом спостережної місії ОБСЄ та Спільного центру контролю і координації, куди входять представники сторін конфлікту. Саме так 1 жовтня вдалось розпочати процес в місті Золоте, що в Попаснянському районі на Луганщині.

Підрозділів Збройних сил України на цій ділянці не буде
Борис Кременецький

«Домовились за десять хвилин до початку відведення дати сигнал білою ракетою і об 11:00 − зеленою ракетою, що свідчитиме безпосередньо про початок відведення. В той же час по телефону я отримав інформацію, що та сторона також готова до відведення. В разі відчинення цього КПВВ, я думаю, що тут будуть працювати прикордонники. Підрозділів Збройних сил України на цій ділянці не буде», − розповів журналістам Радіо Свобода у суботу під час операції керівник від української сторони Спільного центру контролю і координації Борис Кременецький.

Військові з’єднання залишили відповідні рубежі, також були перенесені захисні інженерні споруди.

Ще однією умовою, якої треба дотриматись для початку відведення підрозділів, є режим повного припинення вогню, що має протриматися щонайменше впродовж семи днів. Саме так і було в Золотому. Втім, як зазначає військовий експерт та журналіст Юрій Бутусов, відведення тут минуло відносно легко, так як на цій ділянці фронту підрозділи і до «Рамкового рішення» розташовувались на відстані кількох кілометрів. Відтак, відведення було радше номінальним і не особливо змінило ситуацію в цьому районі.

Бойовики обіцяють відвести підрозділи з району Петрівського 3 жовтня

А от поблизу Петрівського, де процес наразі заблокований, представники моніторингової місії ОБСЄ скаржаться на перешкоди з боку бойовиків ДНР. Так, спостерігачі заявили, що зафіксували міни на цій ділянці, що обмежує їхній доступ. Натомість у «Рамковому рішенні» вказано, що сторони повинні гарантувати безпеку та вільний доступ для місії. Окремо обумовлене розмінування території. Варто зазначити, що зауваження щодо доступу та розмінування у спостерігачів були і до української сторони.

Водночас, ще першого жовтня представники угруповання «ДНР» заявили, що були готові до відведення в районі Петрівського, та українська сторона не дотримувалась домовленостей. Згодом бойовики заговорили про відтермінування на вісім годин, а ще пізніше заявили, що узгоджене із ЗСУ відведення розпочнеться 3 жовтня.

Вони в черговий раз показали, що не готові виконувати взяті на себе зобов’язання
Едуард Басурін

«Не можна сказати, що вони її зірвали. Була попередня домовленість з українською стороною, що це відбудеться. Обговорювалось, відбувались радіотренування, все це було. Але вони в черговий раз показали, що вони не готові виконувати взяті на себе зобов’язання. До речі, місія ОБСЄ з цього приводу теж дуже стурбована. Вони чекали, що це відбудеться», − заявив один з лідерів угруповання «ДНР» Едуард Басурін 1 жовтня поблизу Петрівського.

За цими домовленостями ми зобов’язуємось власними руками створити для колабораціоністів плацдарм – Касьянов

Найскладнішою ситуація залишається в третій передбаченій для відведення точці − в районі Станиці Луганської. Тут попри домовленості не припиняються обстріли. Щоправда, у Головному управлінні розвідки Міноборони у неділю повідомили, що бойовики почали розмінування на цій ділянці. Та попри це, наразі в СЦКК не беруться прогнозувати, коли тут може розпочатись процес відведення сил та озброєнь.

Водночас, частина мешканців населеного пункту вже висловила своє занепокоєння з приводу можливої демілітаризації ділянки поблизу міста. Адже тут лінія фронту проходить впритул до населеного пункту і після відведення військових підрозділів на кілометр, частина міста, за умови що бойовики не дотримаються обіцянок, може опинитись під їхнім контролем. Місцеві пообіцяли, що коли до їхніх вимог не прислухаються, будуть змушені вдатися до протестних акцій.

Неприпустимим відведення військових з району Станиці Луганської вважає і волонтер Юрій Касьянов. На його думку, це зруйнує надійну систему оборони, яку вибудували військові на берегах Сіверського Дінця, що зараз слугує природним «кордоном» поміж ЗСУ та бойовиками. Крім того, волонтер, що вже третій рік займається аеророзвідкою в зоні АТО, зазначає, що дії бойовиків не підтверджують їхніх заяв щодо відновлення миру. За даними Касьянова, бойовики активно озброюються та проводять навчання.

Противник може закріпитись на цьому плацдармі і завдавати флангові удари ліворуч та праворуч по всіх опорних пунктах, що розташовані вздовж річки
Юрій Касьянов

«Такий природний кордон, як річка дозволяє будувати надійну лінію оборони. Якщо в цьому кордоні з’являється прогалина, то противник може закріпитись на цьому плацдармі і завдавати флангові удари ліворуч та праворуч по всіх опорних пунктах, що розташовані вздовж річки. Тобто з військової точки зору – це цілковита дурість. Нерідко у війнах бувало, коли лінія оборони проходила через річку і щоб її зламати, атакували не вздовж усієї лінії фронту, а захоплювався невеликий плацдарм, з якого вже потім розвивався наступ. І от за цими домовленостями ми зобов’язуємось власними руками створити для колабораціоністів і російських військ цей плацдарм. Це абсолютна дурість», − прокоментував волонтер.

Відведення сил призведе до замороження конфлікту – Бутусов

На думку ж військового експерта та журналіста Юрія Бутусова, який особисто їздив та досліджував ділянки, де має відбутись розведення сторін, відхід на кілометр в районі Станиці Луганської не може призвести до втрати контролю за містом. Відтак, вважає передчасними панічні настрої серед місцевих жителів.

Більше того, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука взагалі припускає, що, зважаючи на атаки бойовиків, населений пункт може бути виключений з переліку місць, де відбуватиметься відведення.

Та попри це, додає Бутусов, він не схвалює підписання «Рамкового рішення», оскільки, в довгостроковій перспективі, воно виключає можливість відновлення контролю над окупованими територіями Донбасу.

Розведення військ − це фактично призупинення бойових дій. А звільнити Донбас без бойових дій в найближчій перспективі неможливо
Юрій Бутусов

«Якщо ми як країна обрали політичний шлях, не звільняти наразі окуповані Росією території в найближчі роки, а заморозити цей конфлікт, то тоді цей крок виправданий. Особливо, якщо це буде зроблено по всій лінії фронту, а ми бачимо, що це перші ділянки, де це відбулось. Тому що розведення військ − це фактично призупинення бойових дій. А звільнити Донбас без бойових дій в найближчій перспективі неможливо», − вважає Бутусов.

Якщо до 5 жовтня сторони зможуть розвести підрозділи на запланованих рубежах, то будуть визначені чотири нові ділянки для відведення. Про це повідомив представник України у підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі Євген Марчук. Стратегічним же завданням, додав Марчук, є відведення сил вздовж усієї лінії фронту.

За минулу добу, 2 жовтня, в зоні АТО військові зафіксували 48 порушень «режиму тиші». За повідомленням зі штабу АТО, бойовики і цього разу стріляли в районі Станиці Луганської. Вогонь вівся із гранатометів, зенітної установки та стрілецької зброї. Бойовики натомість звинуватили ЗСУ в обстрілі Ясинуваної, від чого були пошкоджені 9 будівель.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG