Доступність посилання

ТОП новини

Працівники судів заявляють про кризову ситуацію в галузі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Івано-Франківський міський суд відчуває гострий брак кадрів. У більшості суддів закінчився п’ятирічний термін повноважень і вони не мають права проводити засідання. Як наслідок, навантаження на діючих суддів зросло в рази, від чого страждає якість винесених рішень.

Працівники судів заявляють про кризову ситуацію в галузі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Поновлення повноважень суддів до 30 вересня входило до компетенції Верховної Ради, а згідно з новим Законом України «Про судоустрій і статус суддів» не передбачено взагалі – відтепер суддів призначатиме Президент України на довічний термін за поданням Вищої ради правосуддя. Проте такі зміни законодавства, які є частиною судової реформи в країні, поки що негативно впливають на роботу Івано-Франківського міського суду, каже речник установи Михайло Савлюк. Станом на сьогодні Івано-Франківський міський суд відчуває гострий брак кадрів, який, за словами Михайла Савлюка, з часом буде лише посилюватися.

Вони ходять на роботу, але вони не проводять засідань
Михайло Савлюк

«Тобто, вони ходять на роботу, але вони не проводять засідань. І якщо така ситуація буде і надалі, то десь до початку весни в Івано-Франківському суді залишиться вісім суддів. Зараз по штату є 21, але необхідність – 25 суддів. Тобто, фактично, 30% від потреби такого міста, як Івано-Франківськ», – каже Савлюк.

Причиною кадрової кризи в місцевих судах юрист Оксана Кобрин називає те, що протягом минулих двох років Верховна Рада взагалі не приймала рішення про обрання суддів. І якщо в обласних центрах кількість суддів, які можуть проводити засідання, ще вимірюється десятками, то в районних судах їх залишилися одиниці.

Є декілька районних судів, де немає взагалі жодного судді
Оксана Кобрин

«Є декілька районних судів, де немає взагалі жодного судді. Відповідно, всі справи, які мали б розглядатися цим районним судом, вони просто накопичуються. І якщо ми говоримо про мету реформи як про покращення доступу до правосуддя, то поки що, завдяки такій ситуації, воно, насправді, погіршується», – зазначає юрист.

До весни в Івано-Франківському міському суді може залишитися до третини суддів – речник суду

Ще більше ускладнити ситуацію в галузі може ліквідація вищих спеціалізованих судів, вважає представник Апеляційного суду Івано-Франківської області Людмила Безусова-Попович. Повноваження цих судів через шість місяців повинен взяти на себе новостворений Верховний суд. Однак механізм передачі справ до нього чітко не визначений, вважає Людмила Безусова-Попович. Вона каже про значний масив справ, який «завис в повітрі» після ліквідації вищих спеціалізованих судів.

Вищі спеціалізовані суди припиняють своє існування, а новий Верховний суд ще не створений. Куди діти ці сотні справ, і що з ними буде?
Людмила Безусова-Попович

«Зараз найнебезпечніший момент в тому плані, що це буде викликати дуже великий негатив, власне, у громадян. 30 вересня припинили повноваження вищі спеціалізовані суди. І той вал справ, які є на касації, в перехідних положеннях не прописано, що з ними робити. Вищі спеціалізовані суди припиняють своє існування, а новий Верховний суд ще не створений. Куди діти ці сотні справ, і що з ними буде?» – запитує представник суду.

Із тим, що така ситуація справді може виникнути, погоджується юрист Оксана Кобрин. Проте не зараз, а через півроку, якщо з якихось причин не набере повноважень новий Верховний Суд України. До того часу, згідно з новим законом, вищі спеціалізовані суди продовжать розгляд справ. А всі законні механізми для створення Верховного Суду законодавець прописав, каже Оксана Кобрин.

«По закону передбачено, що в складі Верховного суду має працювати до 200 суддів. Але для того, щоб він почав функціонувати, достатньо 65 суддів. Якщо все відбуватиметься відповідно до тих часових рамок, які визначені в законі, то, в принципі, з цією мінімальною кількістю суддів Верховний Суд зможе працювати через тих 6 місяців, які встановлені законом», – вважає юрист.

30 вересня набув чинності новий Закон України «Про судоустрій та статус суддів», який передбачає низку нововведень та змін у функціонуванні судової системи країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG