Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко на економічному форумі у Львові: «сизі голуби» – попереджені


Виступ Петра Порошенка під час Міжнародного економічного форуму. Львів, 3 листопада 2016 року. Джерело: офіційна сторінка Адміністрації президента України у Facebook
Виступ Петра Порошенка під час Міжнародного економічного форуму. Львів, 3 листопада 2016 року. Джерело: офіційна сторінка Адміністрації президента України у Facebook

Львів – 3 і 4 листопада у Львові триває 16-й Міжнародний економічний форум за участі президента та урядовців. Інвесторам малювали вигідні перспективи та умови для ведення бізнесу, а злочинців, які нечесно збагатились, попередили.

Щороку на Міжнародному економічному форумі постає питання про користь від такого заходу взагалі. Бо численні угоди та проекти, про які йдеться, так і залишаються нереалізованими. У перший день форуму говорили переважно чиновники та окремі експерти, бракувало живої дискусії і виступів самих підприємців, які б ділились власним досвідом та успіхами у бізнесі.

«Лунає багато корисних слів, ідей, але треба розуміти, що від ідеї до проекту часом є безодня, а часом, якщо правильно збудувати шлях, то можна успішно його реалізувати. Дуже багато правильних речей говориться, але треба ще це робити. Бо в Україні кажуть, що робиться багато всього, але це 20% від того, що ще маємо зробити. Ситуація ускладнюється тим, що чиниться великий опір тим змінам, реформам», – каже експерт з економічний питань Віктор Гальчинський.

На кілька хвилин завітав на захід президент Петро Порошенко. Він розповів про перші ознаки запровадження реформ, зокрема про децентралізацію, зміни в оподаткуванні, тобто про зниження податкового тиску, але й не оминув увагою електронне декларування, наголосивши, що це перший крок у боротьбі з корупцією. Згадав Порошенко і про себе: що задекларував усе – від подушок на дивані до горняток на кухні. «Такого не робив жоден президент», – вважає Петро Порошенко.

Виступ Петра Порошенка під час Міжнародного економічного форуму. Львів, 3 листопада 2016 року. Джерело: офіційна сторінка Адміністрації президента України у Facebook
Виступ Петра Порошенка під час Міжнародного економічного форуму. Львів, 3 листопада 2016 року. Джерело: офіційна сторінка Адміністрації президента України у Facebook

«Багато тих, хто зараз декларував, приписав собі кеш вдома, думаючи, що це нульова декларація, що це потім їм дозволить уникнути перевірки. Але ключова позиція – це підвести риску того, чого не робили 25 років. І далі забезпечити, щоб пояснили, де ти, голубе сизий, взяв ці гроші. Народ і суспільство мають це знати. І боротися треба не з багатими, як дехто думає, а зі злочинцями, які отримують квартири, вілли, машини, літаки, перебуваючи весь час на державній службі. Такого не буде. Це право народу – право на справедливість», – заявив у Львові Петро Порошенко.

Багатство України – люди і земля

Проблема в тому, що початкові реформи не відчувають люди. Українцям не вистачає також терпіння, бо вони очікують на негайні зміни. Про це в коментарі Радіо Свобода заявив Данило Білак, директор офісу залучення та підтримки інвестицій України. На цій посаді канадський юрист лише кілька днів і дуже сподівається, що уряд проводитиме реальні реформи.

«Зараз іде економічний ріст в Україні, макроекономічна стабілізація в Україні, проблема в тім, що народ та інвестори того не відчувають. Це не питання комунікації, це питання в тому, що реформи треба далі просувати. Нам треба велику зараз інвестицію залучати, 100-200 мільйонів доларів, але проблема в тім, що таких проектів мало. Є чотири галузі, де можна залучати великі інвестиції – це агробізнес, наукові дослідження, інновації, енергетика і енергозбереження та інфраструктура, яка є найважливішою на сьогодні», – каже Данило Білак.

Однак чи вкладуть гроші серйозні західні інвестори в державу, представники влади і політики якої здивували світ задекларованим майном? На це запитання Радіо Свобода Данило Білак відповів:

«Залежно, як це тлумачити. Я вважаю, що це колосальний прорив, де таке є в Європі? Ось США, кандидат на посаду президента відмовляється оприлюднювати свої податки. Для питання просування довіри це великий крок уперед. Нам треба будувати в Україні нові інституції. У нас не було власних державних інституцій, у нас є церква і місцева влада, а решта були чиїсь. Зараз починаємо трансформацію України. У нас 23 роки була пострадянська агонія. Зараз є перехідний період, є стара Україна, яка хоче зберегти схеми, фінансові потоки і таке інше, а є вже нова Україна», – переконаний Данило Білак.

Цією новою Україною на сьогодні є передусім люди, які мають великий потенціал і вже нове мислення. Отже, в Україні є основне: людський ресурс і земля, вважає експерт.

На форумі йшлося про необхідність вкладати кошти у розвиток бізнесу на Сході, де люди потребують роботу. Лише на Луганщині проживає понад 280 тисяч переселенців із окупованих територій Донбасу. Тим часом на Львівщині сподіваються знайти інвестиції для будівництва міжнародної траси, відпочинкового комплексу в Карпатах. Бо на сьогодні західні інвестори зацікавлені передусім у дешевій робочій силі і підприємствах, які відкривають складальні потужності. Водночас чимало висококваліфікованих працівників заманюють на роботу за кордон.

Другий день роботи економічного форуму буде дискусійний, зокрема йтиметься про розвиток агропромислового комплексу, енергозбереження, транскордонну співпрацю.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG