Доступність посилання

ТОП новини

Операція «Наступник» і достроковий відхід Путіна: чому видалили інтерв’ю із прогнозами політолога


Зліва направо: Сергій Іванов, на той час новопризначений керівник президентської адміністрації, і президент Росії Дмитро Медведєв, Москва, 22 грудня 2011 року
Зліва направо: Сергій Іванов, на той час новопризначений керівник президентської адміністрації, і президент Росії Дмитро Медведєв, Москва, 22 грудня 2011 року

Із сайту видання «Московський комсомолець» зникло інтерв’ю з професором Московського державного інституту міжнародних відносин (МДІМВ), політологом Валерієм Солов’єм. У розмові з журналістом він передбачав дострокові президентські вибори в Росії, а також повідомляв, що у Путіна виникли якісь «проблеми», які змусять його передати управління країною в інші руки, тобто наступнику.

Сам Валерій Соловей від коментарів проекту Радіо Свобода і «Голосу Америки» «Настоящее время» відмовився. За інформацією журналістів цього проекту, професор на кілька днів терміново залишив Москву.

Професор Московського державного інституту міжнародних відносин, політологом Валерій Соловей. Студія Радіо Свобода, серпень 2016 року
Професор Московського державного інституту міжнародних відносин, політологом Валерій Соловей. Студія Радіо Свобода, серпень 2016 року

Валерій Соловей користується репутацією людини, добре обізнаної про кремлівську кухню. Він, наприклад, передбачив призначення нинішнього глави адміністрації президента Росії Антона Вайна влітку цього року.

У своєму прогнозі в інтерв’ю «Московському комсомольцю» Валерій Соловей повідомив, що в Росії може помінятися президент. Володимира Путіна змінить наступник, який піде на вибори навесні наступного року.

Ось його основні тези:

– У грудні цього року буде повна ясність – призначать дострокові вибори президента;

– У Путіна є якісь проблеми, і йому доведеться в 2017 році кілька місяців бути відсутнім у публічному просторі або з’являтися в ньому вкрай рідко;

– Вибори треба проводити достроково ще й тому, що в 2018 році все буде дуже погано;

– Президент розчарувався у своєму силовому кадровому резерві, у здатності цих людей займатися «мирною політикою»;

– Путін переконаний, що при ньому відносини із Заходом кaрдинaльнo поліпшити не вдасться.

При цьому Валерій Соловей прогнозує, що наступником Путіна може знову стати Дмитро Медведєв, якого зараз готують на цю роль. Але проти нього активно інтригують силовики.

Інший кандидат, який влаштовує спецслужби, як і в далекому 2008 році – Сергій Іванов, який лише недавно пішов із посади голови президентської адміністрації, але не втратив свого впливу.

Прогноз Валерія Солов’я зник із сайту «Московського комсомольця» в першій половині дня 10 листопада, невдовзі після публікації. Головний редактор і власник видання Павло Гусєв пояснив «Настоящему времени», що в тексті нібито виявилися фактичні помилки, а на їхнє усунення піде кілька днів.

«Там була низка фактичних помилок, які ми виявили. Ми його зараз зняли, через кілька днів він (текст – ред.) знову з’явиться. Через кілька днів, виправимо і поставимо, це вже редакційне наше, без будь-яких інших причин, як все виправимо, уточнимо і поставимо», – пообіцяв Гусєв.

Російський політолог Катерина Шульман ознайомилася з прогнозом Валерія Солов’я і проаналізувала, що зі сказаного може бути новим, і що – правдою.

Російський політолог Катерина Шульман
Російський політолог Катерина Шульман

Шульман нагадала, що схоже за змістом інтерв’ю Соловей давав раніше виданню «Газета.ру». Крім того, у професора МДІМВ є власний канал на Youtube, для якого він записує свої виступи, і досить популярний акаунт у фейсбуці. Але аудиторія друкованої газети, яку читають у метро, цілком інша, ніж в інтернеті, зазначає Шульман.

Політолог нагадує, що професор Соловей вже неодноразово писав про якісь «причини об’єктивного характеру», які змусять Путіна не виставляти свою кандидатуру на виборах у 2018 році. При цьому самих причин він не називає. Шульман передбачає, що мова йде про натяки на здоров’я президента Росії.

Які ще об’єктивні причини можуть бути? Мабуть, він натякає на якісь речі зі здоров’ям
Катерина Шульман

«Які ще об’єктивні причини можуть бути? Які ще причини бувають об’єктивними? Інопланетяни його заберуть? Мабуть, він натякає на якісь речі зі здоров’ям. Мабуть, вирішили, що дозволяти такі натяки на велику і чисту душею аудиторію «Московського комсомольця» – занадто ризиковано», – вважає Шульман.

На думку Шульман, людина, яка кілька разів поспіль «вгадує» кадрові перестановки, очевидно, має свої джерела у владі. Але інсайдерські джерела ніколи не бувають безкорисливими, зауважує вона: людина, що розповідає щось анонімно, розраховує, що ця інформація стане публічною.

«Вони вас так чи інакше використовують. Що вас використовують – це не соромно. Але найгірше те, що один раз вас можуть використовувати не для того, щоб якась кадрова подія або призначення відбулося, а навпаки – для того, щоб воно не відбулося», – пояснює політолог.

Шульман зазначає, що навіть така публічність – через анонімні джерела – краща від повної закритості. Це означає, що влада залежить, в тому числі, і від громадської думки.

Оригінал – на сайті «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG