Доступність посилання

ТОП новини

Надлишки зброї можна продавати, але чи є надлишки сучасних танків в Україні? – експерт


Ілюстративне фото. Українські танки «Оплот» в цехах Харківського заводу імені Малишева
Ілюстративне фото. Українські танки «Оплот» в цехах Харківського заводу імені Малишева

Експорт Україною зброї впав і торік прибутки від нього сягнули максимум 600 мільйонів доларів. Це констатував Радіо Свобода військовий експерт Сергій Згурець. Він вважає такий бізнес доречним під час війни, бо продаж одного танка за кордон може профінансувати ремонт десяти танків на фронті. У профільному комітеті Верховної Ради стверджують, що «оборонка» України здатна і забезпечувати потреби ЗСУ, і вести торгівлю у світі. Натомість інші фахівці зазначають, що отримані від продажу озброєнь гроші не йдуть на переоснащення українського війська. За рейтингом Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру, у попередні п’ять років частка України в глобальному експорті зброї становила 2,6%.

ЗАВАНТАЖИТИ

За даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру, Україна знову потрапила до десятки найбільших продавців зброї у світі. Лідирують США та Росія, які покривають більше половини глобального продажу такої продукції. Частка України становить 2,6% – на понад піввідсотка більше, ніж у середині нульових років. А як вважає директор інформаційно-консалтингової компанії «Defense Express» Сергій Згурець, Україна опустилася до другої двадцятки експортерів озброєнь.

Від початку бойових дій експорт озброєнь був суттєво призупинений
Сергій Згурець

«Від початку бойових дій експорт озброєнь був суттєво призупинений, і фактично наші показники за минулий рік не перевищили 600 мільйонів доларів. За моїми оцінками, у першій десятці експортерів зброї є країни, експорт яких суттєво перевищує показник один мільярд доларів», – зауважує експерт.

Сергій Згурець додав, що продаж одного танка, наприклад, Таїланду може забезпечити ремонт десяти бойових машин для української армії на фронті.

«Таким чином в Україну заходить валютна виручка»

Секретар комітету Верховної Ради з безпеки і оборони Іван Вінник вважає, що спроможність оборонно-промислового комплексу України є набагато більшою, ніж забезпечення потреб армії на фронті. Тому експорт озброєнь є доречним під час війни, вважає депутат. До того він сприяє відродженню української економіки.

Концерн, в якому працює 93 тисячі осіб, може стати одним із факторів росту української економіки
Іван Вінник

«Для реалізації ефекту масштабу, щоб собівартість була меншою принаймні для української держави, безумовно, варто укладати експортні контракти. Таким чином в Україну заходить валютна виручка: концерн, в якому працює 93 тисячі осіб, може стати одним із факторів росту української економіки», – констатує Іван Вінник.

Житомирський полігон. Січень 2015 року
Житомирський полігон. Січень 2015 року

А на думку військового інструктора Цві Аріелі, експорт зброї у нинішньому вигляді не відповідає державним інтересам України. Експерт не бачить, щоб виручені кошти надходили на переоснащення української армії.

Чи є надлишки танків сучасних в Україні? Чи є надлишки бронетранспортерів, захищених, сучасних? Смішно про це говорити
Цві Аріелі

«Надлишки завжди можна продавати. Але чи є надлишки танків сучасних в Україні? Чи є надлишки бронетранспортерів, захищених, сучасних? Які сучасні захищені бронетранспортери взагалі в Україні є? Ніякі. Смішно про це говорити. Якщо «Укроборонпром» може надати добрий сучасний бронетранспортер Збройним силам України і продати барахло кудись на Схід, то чудово. Але цього не відбувається», – стверджує Цві Аріелі.

Україна всі роки незалежності активно продавала залишки радянської зброї країнам Африки та Близького Сходу. У серпні позаминулого року американське видання «The Washington Post» стверджувало, що Україна продовжує продавати військове обладнання Росії, незважаючи на агресію цієї держави. Натомість офіційний Київ такі твердження спростовує, а в червні 2014 року президент Петро Порошенко заборонив експорт до Росії військової продукції.

Від початку агресії Росії Київ просить Сполучені Штати надати ЗСУ летальну зброю. Але наразі військове співробітництво США та України обмежується наданням Сполученими Штатами технічної та фінансової підтримки. Зокрема, нижня палата Конгресу схвалила проект оборонного бюджету на наступний рік, який передбачає надання військової допомоги Україні на суму 350 мільйонів доларів.

  • Зображення 16x9

    Вікторія Жуган

    Стипендіатка Радіо Свобода 2016-2017. Нині вивчає розслідувальну журналістику в  Гетеборзькому університеті завдяки стипендії Шведського інституту. Раніше навчалася та працювала у Польщі та США

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG