Доступність посилання

ТОП новини

Алеппо: нові бої загрожують перемир’ю та планам евакуації цивільних


Жителі Алеппо тікають із районів, захоплених урядовими військами, 13 грудня 2016 року
Жителі Алеппо тікають із районів, захоплених урядовими військами, 13 грудня 2016 року

Виконання домовленості про евакуацію повстанців та цивільних з Алеппо, як виглядає, загальмувалося і поновились збройні сутички та обстріли цього сирійського міста на тлі того, як зростає стурбованість щодо насильства проти мирного населення. Світова спільнота називає ситуацію в Алеппо гуманітарною катастрофою і закликає до стриманості Росію та режим сирійського президента Башара аль-Асада, вірні якому сили витісняють повстанців з останніх клаптиків території в східному Алеппо, не беручи до уваги страждання мирного населення.

Базований в Британії Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини підтвердив обстріли та «високої інтенсивності збройні сутички на усіх лініях фронту» між проурядовими силами та повстанцями у східній частині Алеппо.

Тисячі людей залишають схід Алеппо (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Також у центрі кажуть, що авіаудари сирійської урядової авіації завдали шкоду невеликому анклаву, який все ще утримується повстанцями.

Сирійське державне телебачення повідомило, що повстанці обстрілюють контрольований вірними президенту Башару аль-Асаду силами район Бустан аль-Каср, від чого загинуло шість осіб і ще більше отримали поранення.

Припинення вогню оголосили у вівторок, 13 грудня, але запланована евакуація людей зі східного Алеппо до теренів, підконтрольних повстанцям на півночі Сирії, так і не була виконана.

«Алеппо – це гуманітарна катастрофа, яка навіть погіршилась через поновлений наступ сил режиму Асада за підтримки Росії», – сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Міністерство оборони Росії повідомило, що сирійські сили поновили наступ після того, як повстанці, за словами міністерства, порушили перемир’я, рушіями якого були Туреччина та Росія.

Міністерство потім сказало, що урядові сили взяли під контроль ще один мікрорайон у східній частині Алеппо, зменшуючи таким чином територію міста, підконтрольну повстанцям до двох з половиною квадратних кілометрів, повідомляє російська агенція «Інтерфакс».

В Анкарі турецький президент Реджеп Тайїп Ердоган звинуватив сирійські урядові сили в порушенні домовленості про припинення вогню. Ердоган охарактеризував ситуацію в Алеппо як «дуже крихку та складну». Ця інформація з’явилась після заяви міністра закордонних справ Туреччини Мевлута Чавушоглу, який звинуватив сирійського президента Асада та його союзників в намаганні зруйнувати домовленість.

«Ми бачимо, що режим та інші групи намагаються перешкоджати цій (угоди). Це стосується також Росії, Ірану – сил, які підтримує Іран, – та сирійського режиму», – сказав турецький міністр.

Російська авіація своїми повітряними ударами підтримує сили президента Асада, які також дістають підтримку з боку шиїтських збройних угруповань з Ірану та Лівану в боях за Алеппо, яке було найбільшим за населенням містом Сирії перед громадянською війною, яка спалахнула п’ять років тому.

Хто винен в порушенні перемир’я?

«Прощальні послання» з Алеппо
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

В інтерв’ю, показаному російським державним каналом RT 14 грудня, Асад звинуватив західні країни в тому, що вони перемир’ям в Алеппо хочуть «врятувати» тих, кого він назвав «терористами», – маючи на увазі повстанські групи, які воюють з урядовими сирійськими військами.

Між тим російський міністр закордонних справ Сергій Лавров сказав, що очікує завершення опору з боку повстанців у східному Алеппо «протягом наступних двох чи трьох днів».

«Я очікую, що повстанці припинять свій спротив протягом наступних двох чи трьох днів. І меншість, яка відмовиться це зробити, – це буде їхній власний вибір», – заявив Лавров.

Проте британський прем’єр-міністр Тереза Мей закликала російського президента Володимира Путіна вгамувати сирійського президента Асада: «Дуже просте послання президентові Путіну: в його силах бути в стані, власне, сказати режиму Асада, що вже наспів час зупинитися в Алеппо».

А речник німецького уряду Штеффен Зейберт заявив, що Росія є частково відповідальною за руйнацію східного Алеппо.

«Ми знаємо, що ця безжалісна руйнація східного Алеппо не була б можливою без потужної військової підтримки з боку Росії. Росія не відвернула скоєння злочинів протягом останніх кількох днів хоча й мала всі можливості для цього», – сказав німецький речник.

Гуманітарна катастрофа

Підрозділ ООН з прав людини заявив, що отримав інформацію про те, що проурядові сили в Сирії входять в домівки мешканців у східному Алеппо і розстрілюють мирних жителів «прямо на місці».

У вівторок підрозділ ООН повідомив, що за його даними, в чотирьох мікрорайонах східного Алеппо було вбито 82 мирних мешканця, включно з 11 жінками та 13 дітьми.

Речник ООН з гуманітарних питань Єнс Ларке сказав, що ситуація в Алеппо виглядає як «повний кінець гуманізму в Алеппо».

Представник Сирії в ООН Башар аль-Джаафарі заперечив інформацію щодо масових вбивств чи вбивств з мотивів помсти, і наполягав, що Сирія має «конституційне право» переслідувати тих, кого він назвав «терористами».

«Алеппо звільнене від терористів і тих, хто зв’язався з терористами. Алеппо повернулося країні», – сказав сирійський посол в ООН.

Постійний представник США в ООН Саманта Пауер поклала відповідальність за «захоплення та безчинства в Алеппо» на сирійський уряд, Росію та Іран.

США засуджують «безсоромні» напади на Алеппо (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

«Алеппо приєдналося до тих подій у світовій історії, які визначають сучасне зло, які залишаються в нашій свідомості на десятиліття», – сказала Пауер, перерахувавши хімічну атаку в Галавбджі в північному Іраку в 1988 році, геноцид в Руанді в 1994 році та масові вбивства в Сребрениці в 1995 році під час балканських воєн.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG