Доступність посилання

ТОП новини

Як уберегтися від ГРВІ?


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

До 2 мільйонів наближається кількість людей, які перехворіли на грип і гострі респіраторні захворювання в Україні від початку жовтня. Троє людей унаслідок грипу померли. Епідемічний поріг перевищено у Києві та 11 регіонах України. Серед тих, хто захворів, значна частина – діти. За оцінками Міністерства охорони здоров’я, говорити про пік захворюваності поки зарано. Як безпечно для здоров’я перебути зиму? І яких помилок не допускати, якщо хвороба не оминула? На найпоширеніші запитання про ситуацію з ГРВІ в Україні Радіо Свобода відповідає разом із Романом Малинкою, лікарем інфекційного відділення Київської міської клінічної лікарні №4, та на основі матеріалів МОЗ.

Деталі | Як не захворіти цієї зими або як перехворіти «правильно»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Яка наразі епідемічна ситуація в країні?

Із початку епідемічного сезону, тобто з 3 жовтня, в Україні зареєстровано 1 мільйон 845 тисяч 274 хворих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Такі дані наводить Український центр грипу та ГРВІ МОЗ. Рівень захворюваності перевищує епідемічний поріг в 11 областях та Києві. Найгіршою наразі є ситуація у Чернівецькій області – тут поріг перевищено у 2,4 разу.

Лише за минулий тиждень, з 5 до 11 грудня, на грип на ГРВІ захворіли понад 300 тисяч осіб, з них 67% – діти віком до 17 років.

За даними центру, домінує вірус грипу типу А(H3). МОЗ наразі підтверджує три смерті внаслідок грипу. «Два випадки – у Сумах, один випадок – у Дніпропетровській області», – повідомила керівник центру Тетяна Дихановська.

Чи був уже пік захворюваності?

Ні. Лікарі очікують, що пік припаде на лютий.

«В інфекційних хворобах є хвилі підйому і спаду, – пояснює Роман Малинка. – Зараз маємо підйом, але далі має бути спад, зокрема й через свята, коли всі пороз’їжджаються». У МОЗ також сподіваються, що свій результат дасть закриття на карантин шкіл, що вже триває, адже діти є основним джерелом інфекції.

Як уберегти себе від грипу і ГРВІ?

В основі заходів профілактики має бути чітке усвідомлення того, що грип та ГРВІ – це інфекції, які передаються повітряно-крапельним шляхом. Відповідно необхідно зменшити ризик контакту з джерелом інфекції та створити для неї несприятливі умови.

Щоб попередити зараження грипом, МОЗ рекомендує:

– уникати контакту з особами, які мають прояви грипозної інфекції;

– обмежити перебування у місцях великого скупчення людей;

– часто провітрювати приміщення;

– часто мити руки з милом;

– не торкатися очей, носа або рота немитими руками;

– повноцінно харчуватися й уникати перевтоми, висипатися.

Як наголошує Роман Малинка, також важливо, щоб людина, яка є потенційним джерелом респіраторної інфекції, обмежила контакти з іншими. «Наприклад, студенти. На заняттях чи у гуртожитку – якщо один захворів, то відсотків на 90 захворіють всі», – каже лікар. За його словами, якщо викладач бачить, що студент хворий, але ходить на заняття, це треба припинити. Так само варто тимчасово припинити навчання у виші, якщо хворих студентів багато.

Чи варто щеплюватися?

«Щеплюватися потрібно, але це потрібно робити завчасно, – зазначає Роман Малинка. – Знаючи, що епідемічний підйом припадає десь на середину листопада, за місяць-півтора можна проводити щеплення».

Вакцинація показана лише за рекомендацією лікаря та проводиться лише в лікувальному закладі. Особливо важливо щеплюватися представникам груп професійного і медичного ризику.

До групи професійного ризику зараховують медичних працівників, військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, вчителів і вихователів, трудові колективи підприємств, установ, організацій.

– Хто належить до груп медичного ризику?

– діти до 5 років (особливо – діти до 2 років);

– вагітні жінки;

– люди віком від 65 років;

– люди з надмірною вагою;

– хворі на діабет;

– хворі на хронічні серцево-судинні захворювання;

– хворі на хронічні захворювання легенів;

– люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями.

Як зрозуміти, що захворів?

Клінічні ознаки грипу:

– підвищення температури тіла;

– головний біль,

– біль у м'язах, горлі;

– кашель, нежить;

– закладення носа;

– в окремих випадках – блювота і понос.

Якщо захворів, що робити?

Якщо людина відчуває, що захворіла, необхідно звернутися до лікаря, наголошує Роман Малинка. Дотримуйтеся постільного режиму. Пийте багато рідини. Попіклуйтеся про те, щоб приміщення, де ви перебуваєте, регулярно провітрювалося і прибиралося (неабияк важливе вологе прибирання).

Зважте, що перелік препаратів, які лікують грип, вкрай обмежений. Саме лікар має призначити вам лікування – не довіряйте телебаченню чи інтернету як єдиному джерелу інформації з цього питання.

Інтервю з лікарем-інфекціоністом Романом Малинкою слухайте в аудіозаписі програми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG