Доступність посилання

ТОП новини

Онищенко відмовився відповідати на запитання про громадянство


Олександр Онищенко під час прес-конференції «скайпом»
Олександр Онищенко під час прес-конференції «скайпом»

В Адміністрації президента України відкидають звинувачення Петра Порошенка в корупції з боку народного депутата Олександра Онищенка і говорять, що той лише намагається уникнути відповідальності за скоєння ним злочину. Сам Онищенко демонструє документи, які, за його словами, свідчать про проходження ним допиту на детекторі брехні і обіцяє розкрити більше деталей про «корупцію президента» на допиті слідчими НАБУ. Допит має розпочнеться 22 грудня о 12:00 і буде проходити за допомогою відеозв’язку.

Народний депутат Олександр Онищенко є підозрюваним у створенні злочинного угруповання і завданні збитків державі у розмірі як мінімум 1,6 мільярда гривень. Його заяви – лише спроба уникнути відповідальності, говорять в Адміністрації президента України. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит Радіо Свобода.

«Частина співучасників його злочинів затримані правоохоронними органами, дають свідчення, зізнаються у скоєнні злочинів. Дехто уклав угоду зі слідством. Винятково з метою уникнення покарання Олександр Онищенко (Кадиров) намагається політизувати свою кримінальну справу, видати себе за нібито жертву політичних репресій, чим і продиктовані його неправдиві звинувачення на адресу президента України Петра Порошенка», – зазначено у відповіді прес-служби.

В адміністрації також заявили, що обвинувачення Порошенка не відповідають дійсності і назвали їх елементом в інформаційній війні.

​21 грудня народний депутат Олександр Онищенко влаштував відкриту прес-конференцію, де повідомив, що 22 грудня його «скайпом» допитають представники Національного бюро розслідувань. Зараз народний депутат переховується в Німеччині і перебуває, за його словами, під цілодобовою охороною європейських поліцейських. Слідчі погодилися поспілкуватися, лише коли дізналися про прес-конференцію, стверджує Онищенко.

Онищенко пройшов детектор брехні, але незрозуміло, про що його запитували

Олександр Онищенко підозрюється у низці злочинів. За версією слідства, з січня 2013 року до січня 2016-го компанії, підконтрольні Онищенку, перепродували куплений у держкомпаній газ своїм же фірмам за заниженими цінами, а після цього реалізовували його кінцевим споживачам за ринковою ціною. 5 липня 2016 року Верховна Рада, заслухавши аргументи НАБУ, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і генерального прокурора, погодилася зняти з Онищенка депутатську недоторканність. 27 липня повідомлення про підозру Онищенка підписав генеральний прокурор України Юрій Луценко. Втім, вже 29 липня Онищенко повідомив, що перебуває у Лондоні. Відтоді він не повертався в Україну. Першого грудня Служба безпеки України повідомила, що Онищенко підозрюється у державній зраді.

У Сполучених Штатах народний депутат пройшов детектор брехні. На прес-конференції, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, Онищенко заявив, що під час перевірки його розпитували, зокрема, про роль російських спецслужб в його історії.

«Звісно, усі ці питання я пройшов. Мені ставили питання про російські спецслужби, про корупцію президента. Чи отримував він від мене гроші і чи передавав він гроші через мене для членів парламенту», – заявив Онищенко.

Проте, згідно із документом, який оприлюднили «Українська правда» і «Страна.ua», Онищенко відповів лише на два запитання. Обидва стосувалися корупції і президента Петра Порошенка.

Також народний депутат розповів про те, як він давав хабара, щоб його зареєстрували кандидатом в народні депутати.

«В 2014 році мені створили проблеми із реєстрацією в Центральному виборчому комітеті. В ЦВК дійсно були підстави, я перебував в Україні менше від потрібних 180 днів. Я намагався опротестувати через суди, але програв. Тоді мені зателефонував Петро Порошенко і попросив зустрітися із людиною, яка тоді контролювала фінансові питання в його партії. Це був Давид Жванія. Від мене попросили 6 мільйонів доларів, які я передав буквально наступного дня. Після цього Петро Олексійович мене викликав і сказав, що Михайло Охендовський вже «в курсі питання». Голова ЦВК потиснув мені руку, а наступного дня мене зареєстрували кандидатом в народні депутати», – розповів Онищенко.

13 грудня детективи Національного антикорупційного бюро України та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали голову Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського за підозрою в одержанні хабарів, але не в 2014 році, а раніше – ще в 2012-му. За даними слідства, загальна сума хабарів склала близько 160 тисяч доларів. Пізніше Охендовського відпустили під персональне зобов’язання.

Онищенко має доводити свої обвинувачення – антикорупціонер

Розповідати якісь деталі обвинувачень на адресу Порошенка народний депутат відмовився. Він також розкритикував українські ЗМІ за те, що ті не доносять його позицію.

«Я готовий показати докази корупції українцям, але що це дасть? Я розповідаю про епізоди корупції, але все замовчується. Усі ЗМІ підконтрольні. До мене приїжджають брати інтерв’ю і кажуть – нам про Порошенка жодного поганого слова говорити не можна. Незалежних телеканалів в нас немає», – заявив народний депутат.

Раніше Радіо Свобода зверталося до народного депутата із проханням про інтерв’ю, але той відмовився спілкуватися із кореспондентом.

​Онищенко також відмовився відповідати, які в нього є громадянства, окрім українського, але наголосив, що російського серед них немає.

Виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дар’я Каленюк припускає, що описані народним депутатом корупційні схеми можливі, але подібні заяви, зокрема про хабар в Центральну виборчу комісію треба доводити. Показів однієї людини, яка вже є підозрюваною у справі, недостатньо, вважає експерт.

Дар'я Каленюк
Дар'я Каленюк

Без документів на показах Онищенка кримінальну справу не побудуєш. Він сам є підозрюваним
Дар'я Каленюк

«Без документів на показах Онищенка кримінальну справу не побудуєш. Він сам є підозрюваним і якщо він буде давати покази по цій справі, то свідком він вже не зможе стати. Я сподіваюсь, що він зможе надати додаткові документи чи електрону переписку. Або він зможе порадити НАБУ допитати якихось осіб, щоб підтвердили слова Онищенка», – наголосила Каленюк в коментарі Радіо Свобода.

Виконавчий директор «Центру протидії корупції» також припустила, що зараз Онищенко намагається отримати статус політичного біженця у Великій Британії і тому робить заяви про корупцію президента.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG