Доступність посилання

ТОП новини

«Уряд Азарова в екзилі»: пропагандистський хід Кремля чи спроба повернутися до влади?


Микола Азаров, Москва, лютий 2015 року
Микола Азаров, Москва, лютий 2015 року

Київ – Український «уряд у вигнанні» мають намір створити колишній прем’єр-міністр України Микола Азаров та ще деякі посадовці часів президентства Віктора Януковича, які втекли до Росії. Українські політологи вбачають у такій ініціативі елемент російської системи пропаганди, а також наміри екс-посадовців нагадати про себе й отримати кошти від Кремля. Експерти вважають малоймовірними сподівання Азарова за допомогою міжнародних судів назвати події 2014 року в Україні «державним переворотом». Однак не виключають, що подібні ініціативи надалі використовуватимуть для дестабілізації в Україні.

Колишній прем’єр-міністр України Микола Азаров заявляє, що може сформувати український «уряд у вигнанні» після рішення московського суду, який у грудні визнав протести на Майдані в Україні «переворотом».

В інтерв’ю російському виданню «Известия» 9 січня Азаров заявив, що формування «уряду в екзилі» є цілком реальним, якщо в Україні складуться для цього «необхідні передумови».

Цими передумовами, за словами Азарова, буде нездатність влади України виконувати свої функції і «вимога альтернативи» з боку українського народу.

Колишній український прем’єр анонсував, що він та інші урядовці часів президентства Віктора Януковича, які об’єдналися у так званий «Комітет порятунку України», звертатимуться до міжнародних судових інстанцій, щоб ті визнали події 2014 року в Україні державним переворотом.

Азаров на своїй сторінці у Facebook звинувачує чинну українську владу в погіршенні рівня життя українців, і при цьому обіцяє, що 2017 рік «стане переломним».

Дасть Бог, вирок українського суду трохи допоможуть цим убивцям, казнокрадам і державним зрадникам спуститися з неба на землю
Зорян Шкіряк

Радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк висміяв ініціативу Азарова щодо уряду у вигнанні й звинуватив його в прагненні до влади.

«Дасть Бог, щонайменше заочне засудження і вирок українського суду трохи допоможуть цим убивцям, казнокрадам і державним зрадникам спуститися з неба на землю», – написав Шкіряк у соцмережах.

​Подібні відгуки на цю заяву екс-прем’єра зробили й інші українські політики.

Між тим, російські медіа, в тому числі урядові, поширюють заяви Азарова про уряд у вигнанні як серйозну ініціативу, яка матиме конкретні правові наслідки.

Елемент пропаганди – чи бажання Азарова і його колишніх колег заробити в Росії?

Ініціатива Миколи Азарова є не так реальним планом повернення до влади в Україні, як спробою бути потрібними Кремлю й отримувати гроші від російських спецслужб на свої проекти, заявив у коментарі Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко.

За його словами, Микола Азаров та безпосередній автор ідеї українського уряду у вигнанні, екс-депутат Володимир Олійник таким чином нагадують про себе в Росії і намагаються забезпечити собі «безбідне життя в Москві».

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

«Це передовсім фінансовий, а не політичний проект. І в міжнародних судах він не має перспективи. Право на повстання проти злочинної влади, яка вдається до репресій проти власного народу, закріплене в європейській юридичній традиції (зокрема, в «Загальній декларації прав людини» ООН – ред.). Влада Віктора Януковича кривавими репресіями в лютому 2014 поклала цьому початок. Відбувалася втеча Януковича і легітимна зміна уряду рішеннями парламенту. Тому жоден міжнародний суд визнавати ці події «переворотом» не буде», – прогнозує аналітик.

Фесенко вважає малоймовірним сценарій, за якого Росія визнала б легітимним уряд Азарова і дала б йому змогу контролювати частину окупованих територій. Якби Кремль вважав такий сценарій життєздатним, він реалізував би його ще у 2014 році, стверджує політолог. Нині ж, за його словами, російський президент Володимир Путін та його оточення намагаються повернути окремі райони Донеччини і Луганщини під український контроль і «разом з псевдореспубліками запустити в Україні вірус федералізації».

Азарова, Януковича та інших екс-посадовців до цього сценарію не залучатимуть, оскільки, на думку Фесенка, «на них поставили хрест, як на слабаках, що не змогли втримати владу».

Утім, на деяких українських медіа-ресурсах з’являється думка, що заяви Азарова про «уряд у вигнанні» є підготовкою до можливих дострокових виборів.

​Заяви про створення урядових структур в екзилі від Миколи Азарова та інших колишніх українських посадовців лунають не вперше, визнає політолог Олеся Яхно. Вона вважає, що псевдоурядові структури в Росії створюватимуться передовсім з пропагандистською метою.

Такі ініціативи озвучують не вперше. Так, у Росії виник, зокрема, «Комітет порятунку України»... Передовсім це робота на внутрішню російську аудиторію
Олеся Яхно

«Такі ініціативи озвучують не вперше. Так, у Росії виник, зокрема, «Комітет порятунку України». Основних цілей останньої ініціативи – дві. Передовсім це робота на внутрішню російську аудиторію. Потрібно постійно підігрівати думку, що в Україні відбувся «переворот», що Майдан призвів до війни, а не зовнішня збройна агресія. По-друге, Україну постійно поливають брудом. Отже, метою таких ініціатив є дискредитація української держави та чинної влади. Тому про «Майдан-3» найбільше говорять саме в Росії. На «негативному зразку» подій в Україні вибудовується пропаганда всередині Росії. Усі процеси, що тривають в Україні, дискредитуються. А також нав’язуються штампи, що український народ лояльний до російської влади і що це лише влада у Києві розпалює ворожнечу», – пояснює політолог.

Олеся Яхно
Олеся Яхно

За словами Олесі Яхно, кінцеві цілі російської влади щодо України – її ослаблення та капітуляція, і саме тому Кремль підтримує ініціативи зі створення «уряду в екзилі», проведення в Україні дострокових парламентських виборів та інші кроки, які можуть розхитати українську державність і ослабити міжнародну підтримку України.

Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Микола Азаров був прем’єром України від 11 березня 2010 за президентства Віктора Януковича аж до 27 січня 2014 року, коли він подав у відставку.

Янукович, Азаров та інші проросійські чиновники втекли з України до Росії у лютому 2014 року після масових протестів на Майдані в Києві та інших українських містах.

Генпрокуратура України, починаючи від квітня 2014 року розшукує Азарова за підозрою в корупції і зловживанні владою.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG