Доступність посилання

ТОП новини

СБУ провела понад 20 обшуків у підозрюваних у співпраці з Росією


Голова СБУ Василь Грицак
Голова СБУ Василь Грицак

Росія витрачає тисячі доларів на дестабілізацію України зсередини, щоб показати, що Україна не відбулася як держава. Про це свідчать матеріали Служби безпеки України, яка вже провела десятки обшуків і заарештувала кількох людей. Генеральна прокуратура закликає тих, ким скористалися російські спецслужби в інтересах Кремля, прийти з повинною і допомагати слідству. Серед фігурантів кримінальних проваджень – помічники народних депутатів.

Служба безпеки України і Генеральна прокуратура України затримала кількох людей, у тому числі помічників народних депутатів України, за підривну діяльність в інтересах Росії – організацію проплачених мітингів, круглих столів і навіть реєстрацію законопроектів. Зокрема, йдеться про закон «Про забезпечення державної підтримки заходів з розвитку, популяризації та захисту російської мови, інших мов національних меншин в Україні», який був поданий народним депутатом Євгеном Балицьким, та інші заходи з інформаційної підтримки потрібних Кремлю ідей.

Виборність губернаторів та керівників регіональних правоохоронних органів, відновлення економічних зв’язків з Росією, надання російській мові особливого статусу. Вони просуваються за кількома напрямами
Василь Грицак

«Здавалося б – вільні економічні зони, виборність губернаторів та керівників регіональних правоохоронних органів, відновлення економічних зв’язків з Росією, надання російській мові особливого статусу. Вони просуваються одразу за кількома напрямами на рівні окремих регіонів через, у тому числі, народних обранців різних рівнів. Форма – круглі столи, конгреси з наступними зверненнями до Верховної Ради України і президента України. Вони створюють ілюзію масової підтримки», – розповів голова Служби безпеки України Василь Грицак.

Василь Грицак про проекти «п'ятої колони»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Серед організацій, які інформаційно підтримують Росію – «Громадська рада Дніпропетровщини», «Соціальне Запоріжжя», «Одеса за порто-франко», «Харківська Слобожанщина». Серед організаторів – колишній активіст «Українського вибору» Павло Золотарьов, помічник колишнього міністра освіти Дмитра Табачника Антон Кузьменко, а також громадяни Олег Заріцький, Владислав Дулапчій, керівник громадської організації «Донбаське земляцтво Києва» Андрій Будяк, помічники депутатів Юрій Житомирський і Кристина Меніович, а також Ганна Волобуєва, голова секретаріату організації «Депутатське об'єднання з реформування податкового, митного та земельного законодавства України».

За словами голови Служби безпеки України, ще з початку 2015-го Росія почала реалізовувати другий сценарій агресії – дестабілізацію країни зсередини. Ціль агресора – показати, що Україна нібито не відбулася як держава і не контролює власного політичного життя, заявив голова СБУ. Для цього громадяни України на російські гроші організовують звернення від обласних рад.

У Росії допомагають розганяти меседж про «продовження Революції гідності» – СБУ

Також в СБУ наголосили, що російські спецслужби підтримують в інформаційному полі навіть такі ідеї, як «продовження Революції гідності». Це означає, що українські громадяни відвідують мітинги і політичні акції нещиро або за російські гроші, наголосив Василь Грицак.

За результатами телефонних перехоплень та інших слідчих дій 20 і 21 лютого Служба безпеки України провела понад 20 обшуків, під час яких була вилучена зброя, набої та іноземна валюта – долари та євро. Генеральна прокуратура розслідує чотири кримінальних провадження, які до цього декілька місяців розслідувала СБУ. Перехоплення телефонних розмов були зроблені після санкції суду, а оприлюднення матеріалів було зроблено з дозволу слідчого, наголосив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Єдиний вихід для всіх, хто «втемну» співпрацював з московськими планами – написати заяву з поясненням своїх дій і допомогти слідству СБУ
Юрій Луценко

«Думаю, що сьогодні знищувати телефони немає сенсу, все зафіксовано. Втікати також не варто. Єдиний вихід для всіх, хто «втемну» співпрацював з московськими планами – було б краще написати заяву з поясненням своїх дій і допомогти слідству СБУ», – заявив Луценко.

Генеральний прокурор також наголосив, що можлива провина помічників народних депутатів не означає провини самих депутатів. У проросійських схемах звинуватили помічників народних депутатів від імені провладної коаліції.

Юрій Луценко про «московські плани»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Радіо Свобода звернулося за коментарями до двох фігурантів прослуховувань, Ганни Ярової і Андрія Будяка, а також до народного депутата Євгена Балицького, але поки не отримали від них ніякої інформації з приводу звинувачень СБУ.

Луценко також повідомив, що прокуратура Криму відкрила кримінальне провадження проти народного депутата Андрія Артеменка, який, за повідомленнями ЗМІ, вів переговори з представниками Кремля, з одного боку, і радниками президента США Дональда Трампа – з іншого. Незабаром його покличуть на допит і, ймовірно, Генеральна прокуратура буде просити парламент позбавити Артеменка депутатської недоторканності.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Ініціатива депутатів «Опоблоку». Захист російської чи наступ на українську мову?​

Луценко припускає внесення до Ради подання про зняття недоторканності з Артеменка​

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG