Доступність посилання

ТОП новини

Протести в окупації: хто організовує та як протидіють бойовики


Протест шахтарів на Донбасі
Протест шахтарів на Донбасі

Вимушені відпустки, затримка зарплат та жалюгідний стан вугільної галузі – причина незадоволення працівників шахт на непідконтрольній території Донбасу. Минулого тижня у Донецьку мав бути масовий вихід шахтарів, але масштабна акція не відбулася. Кажуть, з колективами шахт провели роз’яснювальну роботу. «Донбас.Реалії» з’ясовували, чи можливі протести в Донецьку або Донбас «все стерпить».

Минулого тижня гірників донецької шахти імені Засядька поставили перед фактом: працювати вони не будуть. Нібито, тимчасово. Бойовики, які захопили підприємство минулого місяця, спустили рознарядку – шахтарі повинні взяти відпустку за свій рахунок.

Незапланована відпустка та «бонус» у вигляді затримки зарплат стали спусковим гачком стихійного шахтарського протесту в окупації. У соціальних мережах почали з’являтися ​заклики зібратися на акцію. Організатори приховують свої імена, але вказують точний час і місце зустрічі.

Скрін зі сторінки спільноти «Типичный Донецк» у соціальній мережі «Вконтакте»
Скрін зі сторінки спільноти «Типичный Донецк» у соціальній мережі «Вконтакте»

Інформацію про мітинг майже відразу видаляють. Але віртуальною зачисткою справа не обмежилася.

Флешмоб замість акції невдоволених шахтарів

Несанкціоновану акцію протесту шахтарів збиралися провести вранці 9 квітня на площі Леніна в Донецьку. Але саме в цей час і в цьому місці бойовики раптово організували спортивний флешмоб.

Спортивний флешмоб у Донецьку Скрін відео YouTube-каналу так званого Міністерства інформації угруповання «ДНР»
Спортивний флешмоб у Донецьку Скрін відео YouTube-каналу так званого Міністерства інформації угруповання «ДНР»

Майже тисяча учасників, в основному студенти і школярі, заполонили центральну міську площу.

Це була спроба застовпити за собою площу і перешкодити проведенню мітинга
Віталій Сизов

«Це була спроба застовпити за собою площу і перешкодити проведенню мітинга в тій формі, в якій його хотіли провести. Вони, мабуть, думали, що люди побачать, що площа зайнята і розійдуться», – зауважує журналіст «Громадського телебачення Донбасу» Віталій Сизов.

Але шахтарі не розійшлися. Журналістам «Громадського телебачення Донбасу» вдалося отримати відео з місця події. На ньому видно, що після невеликої затримки гірники перемістилися під будівлю так званого «міністерства вугільної промисловості» угруповання «ДНР», яке визнане в Україні терористичним.

Результати акції так і залишилися невідомими: пікетувальники відмовилися спілкуватися з журналістами. У місцевих жителів є своє пояснення, чому.

«Правду ніхто не скаже. Люди бояться. А якщо хтось щось знає – нічого не скаже», – каже житель Донецька.

​Найменша спроба протесту карається – голова профспілки гірників

У Незалежній профспілці гірників Донбасу кажуть, що це не перший випадок на непідконтрольній території, коли шахтарі протестують через безгрошів’я. Ось тільки домогтися їм нічого не вдається. Реакція бойовиків завжди однакова.

Найменша спроба карається або риттям окопів, або підвалом
Микола Волинко

«Шахта Кірова – черга над головою і все. Шахта Челюскінців – знайшли організаторів і кинули на підвал. Найменша спроба карається або риттям окопів, або підвалом», – каже голова Незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко.

Але страхітливі методи бойовиків не зупиняють шахтарів – невдоволення зростає. І не тільки серед них. Але на протести наважуються лише деякі, наприклад, підприємці Горлівки. Минулого літа вони вийшли на стихійний мітинг з вимогою знизити податки окупаційної влади. Тоді будівлю міської адміністрації пікетували майже півтисячі місцевих жителів.

Ці виступи не несуть загрози для окупаційної влади – аналітик

Хвиля невдоволення спалахнула на непідконтрольній території під час так званої націоналізації ринків в 2016-17 роках. Бойовики відбирали підприємства у власників, нерідко із застосуванням сили, як це було у Ясинуватій.

Бойовики відбирають підприємства у власників в Ясинуватій. Скрін з проросійського YouTube-каналу News-Front
Бойовики відбирають підприємства у власників в Ясинуватій. Скрін з проросійського YouTube-каналу News-Front

Незважаючи на періодичні протестні настрої в окупації, аналітики всерйоз це не сприймають. Пояснюють – ініціатори стихійних мітингів і пікетів не ставлять під сумнів легітимність самопроголошеної влади. А значить масового повстання не буде.

Влада не боїться цих виступів. Вони не пов’язані з політичними вимогами
Дмитро Снєгірьов

«Влада не боїться цих виступів. Вони прекрасно розуміють, що ці виступи не несуть якогось контрпродуктиву для цієї влади, тобто загрози. Це свідчить про те, що ці виступи не пов’язані саме з політичними вимогами», – каже співголова громадської ініціативи «Правое дело» Дмитро Снєгірьов.

Політичні гасла – жорсткі дії

З тими ж, хто все ж таки осмілюється на політичні протести, в окупації не церемоняться. Спробу провести політичну акцію у вересні 2015 року в Донецьку припинили відразу ж. Після зняття з посади і арешту одного з лідерів бойовиків Андрія Пургіна, його прихильники вирішили перекрити центральну вулицю міста.

Як тільки з’являються політичні гасла, починаються більш жорсткі дії
Віталій Сизов

«Як тільки з’явилися політичні вимоги, цих всіх прихильників швидко засунули в патрульні автомобілі і відвезли. Тобто, як тільки з’являються якісь політичні гасла, починаються більш жорсткі дії», – каже журналіст «Громадського телебачення Донбасу» Віталій Сизов.

Багатотисячні мітинги влаштовують самі бойовики

Однак багатотисячні мітинги в окупації все ж проходять. Але тільки ті, які організовують самі бойовики. З використанням адмінресурсу. Протестують в основному проти української влади. А в лютому дісталося і ОБСЄ.

Мітинг проти ОБСЄ у Донецьку, лютий 2017 року. Скрін відео YouTube-каналу так званого Міністерства інформації угруповання «ДНР»
Мітинг проти ОБСЄ у Донецьку, лютий 2017 року. Скрін відео YouTube-каналу так званого Міністерства інформації угруповання «ДНР»

«Ґрунтуючись на наших спостереженнях, ми можемо стверджувати, що людей, які брали участь в цьому протесті, організовано завезли туди на автобусах. Акція так само була чітко спланована. Це, звичайно, не природний збір громадян на протест», – зауважує заступник голови моніторингової місії ОБСЄ Олександр Гуґ.

Нові форми протесту в окупації

Такі штучно створені умови в окупації народжують нові форми протесту, стверджують правозахисники.

Намальований прапор України на житловому будинку у Луганську
Намальований прапор України на житловому будинку у Луганську

«Це графіті «Донбас – Україна», які з’являються на будинках. Або на День незалежності на головній вулиці включений український гімн в орендованій квартирі. Тобто, це вже акції без людей», – каже керівник Центру цивільних свобод Олександра Матвійчук.

Але навіть знеособлені протести на непідконтрольній території – досить ризикований крок. Місцеві жителі не з чуток знають, яку ціну можуть заплатити за інакомислення.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG