Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Сирія. Російським солдатам хочуть заборонити «світитися» в соцмережах


Російські солдати на тлі установки «Бук» – ілюстрація з розслідування Bellingcat
Російські солдати на тлі установки «Бук» – ілюстрація з розслідування Bellingcat

Міністерство оборони Росії розробило проект федерального закону, що зобов'язує військовослужбовців-контрактників звітувати про публікації в інтернеті «своїх персональних даних, а також інших відомостей, які зроблені ними загальнодоступними». Джерела РБК у військовому відомстві кажуть, що йдеться про «інформаційну безпеку»: військовим заборонять згадувати в соцмережах номери та назви своїх частин, публікувати дані про своє місцеперебування і фотографуватися на тлі секретних документів та об'єктів.

Саме фотографії, опубліковані російськими солдатами і офіцерами в соціальних мережах, дозволили незалежним розслідувачам довести участь кадрових російських військових у конфлікті на сході України і в наземних операціях в Сирії, а також простежити шлях з Росії на Донбас ракетної установки «Бук», з якої 17 липня 2014 року імовірно було збито «Боїнг» «Малайзійських авіаліній».

Радіо Свобода згадує найяскравіші історії, що стали надбанням громадськості завдяки фотографіям, викладених російськими військовими у відкритому доступі.

Розслідування про «Бук», який збив «Боїнг»

Фотографії, викладені солдатами в соціальних мережах, відіграли важливу роль в розслідуваннях незалежних активістів причетності Росії до катастрофи «Боїнга-777» «Малайзійських авіаліній». Жертвами цієї трагедії стали 298 осіб. Група розслідувачів Bellingcat змогла за допомогою знімків, розміщених військовими у відкритому доступі, простежити весь шлях колони «Буків» з центру Росії до кордону з Україною і довести, що ракетні установки (зокрема та, що збила «Боїнг») були приписані до 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська.

Російські військові на тлі «Бука»
Російські військові на тлі «Бука»

Біла стрічка солдата Дамбаєва

Одним з найвідоміших розслідувань, в основу якого лягли селфі російських солдатів, став фільм американського журналіста Саймона Островського. Він так і називався – Selfie Soldiers («Селфі-солдати»).

Островський знайшов у соцмережі «ВКонтакте» профіль танкіста 37-ої мотострілецької бригади з Бурятії Бато Дамбаєва, де той викладав численні фотографії, зроблені в різних регіонах Росії (наприклад, на полігоні в Ростовській області), а потім і за кордоном: на зруйнованому блокпосту в районі міста Вуглегірськ Донецької області України. Біла пов'язка, з якою позує Дамбаєв, була розпізнавальним знаком російських військових і сепаратистів на Донбасі. Українська армія і Нацгвардія використовують пов'язки жовтого кольору.

Ліворуч: фотографія російського військового Бато Дамбаєва, яку він виклав на власну сторінку «ВКонтакте» у лютому 2015 року (період боїв за Дебальцеве). Праворуч: фотографія журналіста Vice News Саймона Островського. Обидві фотографії зроблені на блокпосту у Вуглегірську, що неподалік Дебальцева
Ліворуч: фотографія російського військового Бато Дамбаєва, яку він виклав на власну сторінку «ВКонтакте» у лютому 2015 року (період боїв за Дебальцеве). Праворуч: фотографія журналіста Vice News Саймона Островського. Обидві фотографії зроблені на блокпосту у Вуглегірську, що неподалік Дебальцева

Для фільму «Селфі-солдати» Саймон Островський знайшов ті самі місця, на яких фотографувався Бато Дамбаєв, зокрема і блокпост у Вуглегірську, та зробив такі ж фотографії, виклав їх на аналогічну сторінку в мережі «ВКонтакте», приїхав в Улан-Уде, зателефонував Бато Дамбаєву і запропонував поглянути на ці знімки – той, щоправда, все одно відмовився зізнаватися, що воював в Україні. Незалежне розслідування про Бато Дамбаєва зробили і аналітики Bellingcat, які використали для цього його фотографію з цуценятами хаскі.

Гривні й прикордонний знак

У вересні 2014 року активісти міжнародної групи розслідувачів InformNapalm знайшли в соціальній мережі «ВКонтакте» профілі декількох військовослужбовців 15-ї окремої мотострілецької бригади миротворчих сил, дислокованої в селищі Рощинське Самарської області. Вони публікували фотографії на тлі україномовного прикордонного знаку, показували гривні, які тоді ще були потрібні для розрахунків на захоплених сепаратистами територіях сходу України, а також знімали свої військові будні і життя навколо – наприклад, оголошення, наклеєне на дверях «військової комендатури» угруповання «ЛНР» в місті Краснодон Луганської області.

«Їх там немає»

Росія тривалий час заперечувала перекидання своїх військових до Сирії, стверджуючи, що йдеться лише про постачання озброєння. Спростувати це дозволили селфі російських солдатів на базі ВМФ в сирійському Тартусі, зокрема знімки, викладені у відкритий доступ військовослужбовцем 810-ої окремої бригади морської піхоти Максимом Мажниковим і знайдені аналітиками міжнародної групи розслідувачів Conflict Intelligence Team. На одній з фотографій Мажников пливе на кораблі через Босфор, на опублікованій через місяць після того – вже фотографується в Тартусі поруч з плакатом, що прославляє Башара Асада і Володимира Путіна.

«За батьківщину, за Асада»

Невдовзі після того, як російські солдати вже перебували в Сирії «офіційно», активістам InformNapalm і Conflict Intelligence Team вдалося спростувати заяви Міноборони Росії про те, що діяльність російської армії в Сирії обмежується охороною авіабази Хмеймім в провінції Латакія. Автори розслідувань на цю тему знайшли в інтернеті фотографії Аяса Шалбан-ооловича Сариг-оола, контрактника дислокованої в Кемеровській області 74-ї окремої мотострілецької бригади. Найвідомішою з них стало селфі солдата з кулеметом, зроблене на даху будівлі. Активістам вдалося геолокувати точку, в якій була зроблена ця та інші фотографії. Отримана інформація дозволила стверджувати, що російські військові виїжджали з бази Хмеймім на лінію фронту для допомоги силам Башара Асада в наземних боях з озброєною опозицією, яка йому протистоїть.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG