Доступність посилання

ТОП новини

Що краще: Митний союз чи угода з ЄС?


Володимир Путін під час візиту до України, 27 квітня 2010 року
Володимир Путін під час візиту до України, 27 квітня 2010 року

Київ – Переговори про вступ України до Митного союзу з Росією, Казахстаном та Білоруссю не ведуться, наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода Валерій Мунтіян, урядовий уповноважений зі співробітництва із Росією, країнами СНД і Євразійського економічного співтовариства. Він повідомив, що Мінекономіки лише отримало доручення від уряду зважити усі переваги й ризики «і зробити відповідні розрахунки щодо гіпотетичного приєднання України до Митного союзу». Наразі ж іде підготовка до підписання нової угоди про ЗВТ з СНД.

Українська делегація у Брюсселі з 4 по 8 квітня веде черговий раунд переговорів щодо угоди про асоціацію Україна-ЄС. Передбачалося, що до середини 2011 вдасться завершити технічну частину переговорів. Наразі триває 16-й раунд переговорів відносно створення зони вільної торгівлі. Українську делегацію на переговорах про політичну частину угоди про асоціацію очолить заступник міністра закордонних справ Павло Клімкин, на переговорах про зону вільної торгівлі – заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій П’ятницький.

«Ми хочемо себе бачити на нових ринках, а не просто думати про те, як захистити свій», – так визначив Валерій П’ятницький позицію України на переговорах.

Напередодні й Прем’єр-міністр України Микола Азаров наголосив, що угода про ЗВТ України та ЄС вже могла бути підписана, але українська сторона не згодна із запропонованими Євросоюзом умовами експорту сільськогосподарської продукції.

Боротьба за Україну: Росія проти ЄС?

Між тим, буквально за кілька днів перед початком переговорів у Брюсселі стало відомо, що 12 квітня Україну відвідає прем’єр-міністр Росії Володимир Путін. А офіційне повідомлення про це на урядовому сайті Росії з’явилося лише 5 квітня. Про мету візиту написано таке: «Заплановані переговори з керівництвом української держави з найбільш актуальних питань двостороннього співробітництва, зокрема у таких важливих областях як енергетика, торгово-економічні зв’язки, транспорт, реалізація спільних програм у сфері авіаційної промисловості».

Припущення про те, що під час цих переговорів Володимир Путін спробує схилити українське керівництво віддати перевагу в інтеграційних процесах СНД і Митному союзу, з’явилося після того, як урядовий уповноважений зі співробітництва із Росією, країнами СНД і Євразійського економічного співтовариства Валерій Мунтіян дав інтерв’ю газеті «Комерсант-Україна».

Там він повідомив: «Підписання договору про створення ЗВТ зі СНД очікується в травні цього року, а вже в липні, якщо буде відповідне рішення Конституційного суду й завершиться проведення внутрішньодержавних процедур, ми зможемо приєднатися до протоколу про створення Митного союз».

Радіо Свобода попросило Валерія Мунтіяна прокоментувати, чи можна розуміти ці його слова як підтвердження того, що наразі ведуться переговори з Росією про можливий вступ України до Митного союзу.

«Переговори про участь у Митному союзі поки що не ведуться, мова йде лише про підписання нового договору про зону вільної торгівлі з країнами СНД. Це перший рівень економічної співпраці. І МЗС це чітко підтвердило», – сказав урядовий уповноважений зі співробітництва із Росією, країнами СНД.

«Проект цього нового договору виноситься на засідання 49-ї економічної ради, яка відбудеться в нас в Україні. Потім наступний крок – це прийняття цього нового договору в Білорусі у Мінську 20 травня. Якщо, звісно, він буде підписуватися. Україна зацікавлена у цьому договорі. Він набагато кращий», – наголосив Мунтіян.

А до Митного союзу з Росією, Казахстаном і Білоруссю, за словами Валерія Мунтіяна, Україна не може вступити, поки не стане членом об’єднання «ЄврАзЕС».

«Потім треба ухвалити відповідні документи, угоди. Їх 61 нараховується. Вони повинні бути ратифіковані. Я просто сказав: в ідеалі, гіпотетично. І сказав, які повинні бути умови. А рішення ухвалює політичне керівництво держави. Вони поки такого рішення не ухвалили. Поки вивчаються варіанти, пропозиції, вивчається досвід Митного союзу», – сказав Мунтіян.

Президент наказав прорахувати

Урядовий уповноважений зі співробітництва із Росією, країнами СНД і Євразійського економічного співтовариства повідомив, що Міністерство економіки отримало завдання від вищого керівництва країни прорахувати усі ризики й позитиви для України на шляху подальшої інтеграції з СНД.

«Прораховує Міністерство економіки. Президент поставив таке завдання – прораховувати. Прем’єр-міністр теж. Микола Янович сказав: не будь-якою ціною, а на взаємовигідних умовах треба вступити», – сказав Валерій Мунтіян.

Що ж до Митного союзу, то на думку Мунтіяна, якщо «буде ухвалене рішення політичним керівництвом держави і Україна побачить там вигідні перспективи, то ми будемо повинні прийняти їхні правила».

«Буде єдиний тариф. Тут ризик є. І ми його прорахували. Якщо середньозважений, середньостатистичний тариф для України становить 4,5, то у члена Митного союзу він буде 10,25. Тож Україна має отримати гарантії у членів Митного союзу, щоб вона ці зобов’язання взяла на себе, тобто компенсували 1,9 мільярда доларів США. Я думаю, що ми отримаємо більше економічний суверенітет, тому що при Митному союзі буде спрощення митних процедур, а сьогодні їх немає. І зона вільної торгівлі з ЄС цього блага не дає. Але говорити зараз однозначно «так» чи «ні» – зарано. Але розривати наше суспільство у такий важкий час і говорити: або ми з Європейським Союзом, або ми з СНД – це неправильно. Адже Україна має свої інтереси і у співпраці з ЄС, і у співпраці з СНД. Наші національні інтереси треба відстоювати на всіх напрямках», – наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода Валерій Мунтіян.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG