Доступність посилання

ТОП новини

Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Сергій Комісаренко — академік, перший Надзвичайний і Повноважний посол України у Великобританії (1992-1998); Юрій Щербак — Надзвичайний і Повноважний Посол України в Ізраїлі (1992-1994), Надзвичайний і Повноважний посол України у США (1994-1998).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Юлія Жмакіна: Якщо інформаційними рядками телеканалів CNN, BBC і Euronews “побігла” інформація про Україну, а випуски новин російських телеканалів починаються з розлогих репортажів з Києва — це надійна прикмета: криза із внутрішньополітичної “доросла” масштабами до зовнішньополітичної.

“Помаранчева революція була даремною” (німецька Suddeutsche Zeitung), “Політична криза вступила у незворотну стадію” (іспанська El Mundo), “Хитка рівновага з розподілом влади в Україні у понеділок обвалилася” (американська The New York Times).

Як за межами України оцінюють рішення Президента про розпуск парламенту та реакцію на це уряду і коаліції? Що прогнозують західні експерти? Як має розвиватися ситуація, щоб світ не сумнівався в легітимності української влади?

Шановні гості, останні події – це удар по іміджу України? Юрій Щербак: Безперечно, оскільки Україна стає непередбачуваною країною, в ряді видань міжнародних вже названа “хаотичною країною”.

Але це почалося не сьогодні і не вчора, з указом Президента. Цей процес тривав досить довго — нестабільність політична, оскільки, на мій погляд, обидві сторони хотіли домогтися максимальної перемоги, максимально можливої, тобто поставити на коліна, знищити суперника, домогтися капітуляції такої, як у Берліні в 1945 році домоглися радянські війська. Це абсолютно хибний підхід і дуже небезпечний для України.

Я не стаю на бік якоїсь сторони. Я маю свої симпатії, і можу це сказати. Але я просто вважаю, що процес ішов дуже небезпечний, нестабільний.

З другого боку, я не можу погодитися з думкою німецької газети про те, що Помаранчева революція виявилася даремною. Нічого подібного! У мене своя теорія. Помаранчева революція – це процес довгий, так само, як Французька революція — 10 років чи Американська революція — 8 років. Це не одномоментний акт. Тому вона триває.

Сергій Комісаренко: Великою мірою я згоден з Юрієм Миколайовичем, але я хотів би сказати, що я не думаю, що криза є ознакою серйозних подій, які тривають в Україні, і яка позначиться на її іміджеві.

Для іміджу України буде головним те, як вона вийде з цієї кризи, як вона закінчиться.

Мені дуже шкода казати про те, що роки української незалежності продемонстрували, що у нас немає чіткої стратегії на майбутнє. Великою мірою наші політики і політика нашої країни є непередбачуваною. Саме це і є, мабуть, причиною цієї кризи. В інших країнах і розпускаються парламенти, деякі з парламентів взагалі існують досить коротко, але це не є ознакою відсутності демократії чи зіпсування іміджу країни.

Може, перевибори в країні нічого не змінять?

Юрій Щербак: Перевибори змінять, навіть якщо буде той самий розклад, інші люди прийдуть. Все рівно, якби ви не хотіли, 70-80% залишиться, але 30% буде нових.

Сергій Комісаренко: Але не буде конституційної більшості, до чого прагнуть зараз.

Юрій Щербак: Потім уроки перевиборів, я думаю, дадуть вже можливість людям задуматися, тим політикам, які будуть сидіти у ВРУ, що не можна так себе агресивно поводити і треба баланс якийсь підтримувати. Тобто, я думаю, що шанс якийсь є для України.

Сергій Комісаренко: Тоді народ проголосував за партії, за таке-то відношення, за таку-то кількість і їхнє представництво в парламенті. Тоді ми повернемося чи до такого розкладу, чи до приблизно такого ж розкладу, але не до того, який створився абсолютно штучно, який не відображає результатів голосування.

Юрій Щербак: Більше того, Ви ж правильно сказали, що ми стали заручниками тієї системи недолугої, за закритими списками, якої в світі просто не може існувати, тому що якщо вона пропорційна, то відкриті списки і регіонально прив’язані депутати. А тут взагалі невідомо, що і як. Ми ж знаємо, хто там був у списках і все. Причому це для всіх партій, не для однієї.

Америка і Канада мене навчили тому, що найкращий принцип – це мажоритарний, обирають конгресмена по округу, у нього там штаб залишається, він відповідальний перед виборцями.

Наскільки відкидає вся ця ситуація нас, якщо відкидає, наприклад, у поступі до СОТ, до збільшення інвестицій, до розширеної угоди з ЄС? Як це позначиться на стосунках України з цими структурами?

Юрій Щербак: Нічого не відкидає. Нікуди і нікого не відкидає.

А от міністр економіки вчора казав таке.

Юрій Щербак: Я не думаю, що він є спеціалістом з питань вступу до СОТ. Не він готував це. Всі закони ухвалені, всі протоколи підписані, механізм працює.

Яким чином чиновники СОТу можуть, які просто займаються питаннями торгівлі, втручатися в справи, там Президент і парламент.

Сергій Комісаренко: Воно так, але все-таки буде якийсь вплив мати.

Який вплив? Я думаю, що це залежатиме від глибини кризи і від того, як ми з неї вийдемо.

Пане Сергію, є два ЦВК. Куди ж далі ще глибина кризи?

Сергій Комісаренко: По-перше, невідомо, чи будуть вибори, чи ні, зрештою (все-таки існує ще невизначеність), і наскільки успішно Україна вийде з цієї кризи. А я думаю, що це дуже і дуже важливо.

Юрій Щербак: Я теж погоджуюся і думаю, що зараз ми ще не пройшли ту точку неповернення, як, знаєте, в авіації, коли літак злітає, вони пройшли таку точку, вони назад уже не повернуться...

Ви маєте на увазі найгірші сценарії розколу України?

Юрій Щербак: Звичайно. І саме цієї ситуації.

А чому тоді Європа не активна, якщо є така загроза?

Юрій Щербак: Тому, що вони і бачать, що ми ще не пройшли точку неповернення. Вони всі сподіваються, що повернуться...

Що це за “точка неповернення”, пане Сергію?

Сергій Комісаренко: Це тоді, коли діалог повністю припиняється, коли дві сторони не можуть знайти ніякого компромісу, який, зрештою, призводить до протистояння влади і до невиконання домовленостей між сторонами. В якісь мірі це продовження ситуації з універсалом.

Тоді ми пам’ятаємо, як 2004 року приїхали Лех Валенса до України, Кваснєвський, Солана. Був круглий стіл за участі впливових західних експертів...

Як ви гадаєте, може бути щось подібне в 2007 році?


Юрій Щербак: Я думаю, що у тому форматі це вже не повториться.

Чому? Бо тоді був Кучма, який довіряв особисто Кваснєвському. І на цьому все трималося. Кучма тримав владу, а Кваснєвський його переконував. Зараз немає ні Кучми, ні Кваснєвського, тому дуже важко сказати, як буде.

Сергій Комісаренко: Я думаю все-таки, що зараз закордоном дуже ретельно відстежують події, які відбуваються в Україні. Я думаю, що коли буде потреба, вони допоможуть Україні.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Фотогалерея:


Матеріали до теми:

• Суд зупинив чинність постанов Верховної Ради про розпуск дотеперішнього складу Центрвиборчкому і поновлення складу ЦВК 2004 року, який фальшував вибори • Указ Президента про розпуск парламенту підтримали голови 24 обласних держадміністрацій • Президент України призупинив постанову Кабміну про визнання неконституційним указу про розпуск парламенту

• У Євросоюзі стурбовані ситуацією в Україні • Європейські політики коментують політичну ситуацію в Україні • Позачергові вибори не вирішать кризову ситуацію в Україні, вважає керівник групи латвійсько-українського співробітництва в парламенті Латвії • Криза влади в Україні. Парламент не підкоряється указу Президента про розпуск. (Огляд закордонної преси) • Єврокомісія закликає політичні сили України до мирного шляху вирішення ситуації • Офіційний Вашингтон ухиляється від оцінок ситуації в Україні • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей»

• Перший день розпущеної Ради • Кримська влада підтримала Верховну Ради України і Віктора Януковича • Львівщина підтримує розпуск парламенту • Одні готові, інші й не думають: закарпатські роздуми про вибори • Гроші і штаби: у Дніпропетровську міряють готовність до виборів

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG