Доступність посилання

ТОП новини

Президент закликає політичні сили знайти новий формат компромісу для розв’язання політичної кризи


Він також зазначив, що стурбований блокуванням роботи групи з підготовки до дострокових виборів. Робоча група сьогодні продовжує погоджувати проект парламентської постанови щодо забезпечення проведення дострокових виборів. Коаліціянти прогнозують, що сьогодні сторонам домовитися не вдасться. А опозиція звинувачує коаліцію в затягуванні переговорного процесу. Деякі опозиціонери вважають, що процес пошуку компромісу може бути затяжним. Тим часом представники коаліції починають висловлювати сумніви, чи відбудуться дострокові вибори взагалі.


Він також зазначив, що стурбований блокуванням роботи групи з підготовки до дострокових виборів.

За повідомленням прес-служби голови держави, про це Віктор Ющенко заявив під час зустрічі з лідеркою БЮТ Юлією Тимошенко і головою «Нашої України» В’ячеславом Кириленком.

Робоча група сьогодні продовжує погоджувати проект парламентської постанови щодо забезпечення проведення дострокових виборів.

Коаліціянти прогнозують, що сьогодні сторонам домовитися не вдасться. А опозиція звинувачує коаліцію в затягуванні переговорного процесу.

Напередодні перший заступник керівника Секретаріату Президента Іван Васюник заявляв, що у діяльності робочої групи намітився прогрес. За словами Васюника, сторони фактично погодили проект парламентської Постанови щодо забезпечення проведення дострокових виборів та вирішили створити комісію з підготовки нової редакції Конституції.

Однак деякі опозиціонери вважають, що процес пошуку компромісу може бути затяжним. Нашоукраїнець Михайло Поливанов заявив: “Сьогодні все виглядає таким чином, що пан Янукович щось пообіцяв, але нічого не зробив. Мені здається, що вся відповідальність сьогодні є на ЦВК. Після певних домовленостей, навіть не маючи документа пан Давидович перестав здійснювати покладені на нього повноваження щодо проведення виборів 24 червня і у зв’язку з цим так звана коаліція почала шантажувати і не виконувати свої обіцянки”. Тим часом представники коаліції починають висловлювати сумніви, чи відбудуться дострокові вибори взагалі. Регіонал Володимир Зубанов в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “В коаліції соціалісти та комуністи не налаштовані серйозно на вибори, бо вважають, що для цього немає ні політичних, ні правових підстав. Все може бути - немає гарантій, що позачергові вибори взагалі відбудуться”.

Минулої п’ятниці Президент та Прем’єр-міністр домовилися про проведення дострокових виборів і створили робочу групу, яка у суботу почала розробляти юридично-правовий механізм для цих виборів.

У вівторок лідер “Нашої України” В’ячеслав Кириленко заявив, що не виключає найближчим часом участі опозиції в роботі Верховної Ради: “Ми продовжуємо вірити, що робота робочої групи може привести до позитивного результату. І найближчими днями буде скликано засідання Верховної Ради України, в якому візьмуть участь депутати від опозиційних фракцій. І ми приймемо 5 законів, які розблокують для всіх без винятку учасників виборчий процес. А це зміни до закону про вибори, про статус народного депутата в частині імперативного мандату, постанова про організацію позачергових виборів і низка інших документів”.

Віктор Ющенко вважає, що не варто зволікати з достроковими виборами ще 5—7 місяців, як вимагає коаліція. За цей час в Україні можуть статися ще дві — три кризи й можуть втратитися вже досягнені політичні домовленості, застеріг у вівторок Президент.

Голова держави також нагадав: «Не парламент приймає рішення в Україні про дострокові вибори — це є виключна компетенція президента. Але в даному випадку я б вітав, якби політичні сили парламенту консенсусом домовилися щодо питання дати проведення позачергових парламентських виборів».

Водночас координатор парламентської більшості, лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова знову повторила позицію своєї партії, що дострокові вибори найкраще було б проводити наприкінці жовтня чи на початку листопада.

Тим часом представники опозиції заявляють, що працю робочої групи, яка має підготувати документи для проведення дострокових виборів, блокують Комуністична і Соціалістична партії.

Лідер фракції Блоку «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко назвав позицію цих партій «деструктивною».

За його словами, зокрема, в вівторок Компартія запропонувала почати внесення змін до Конституції, щоб дозволити парламентові саморозпускатися.

Як сказав Кириленко, КПУ й СПУ «піддають ревізії всі принципові домовленості, яких досягли Президент і Прем’єр-міністр».

На позицію Компартії, яка затягує час, звернув увагу і один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов: «Виникла теза щодо проведення конституційної реформи тільки для того, щоб Верховна Рада могла саморозпуститися. А для цього треба внести зміни до Конституції, (подати їх) у Конституційний Суд, потім друге голосування, і так далі, і так далі…»

Турчинов вважає, що КПУ й СПУ хочуть будь-якою ціною затягнути вибори, аби «взагалі їх не проводити».

На його думку, ці партії намагаються затягти переговорний процес за 14 травня, коли закінчується висування кандидатів у народні депутати від партій і блоків, щоб таким чином зірвати вибори або перенести їх на осінь.

Натомість лідер Комуністичної партії Петро Симоненко звинуватив у «гальмуванні переговорного процесу» на робочій групі саме представників опозиції: «Протилежна сторона намагається сьогодні поставити під сумнів нашу пропозицію щодо змін до Конституції».

Раніше Симоненко так пояснив свою позицію: «Ми повинні записати в Конституцію ту норму, яка передбачає ще додаткове положення відносно можливого саморозпуску Верховної Ради: Верховна Рада заходить до зали і голосує відносно саморозпуску. Іншого шляху просто немає».

Комуністи і соціалісти далі вважають укази Президента про розпуск Верховної Ради незаконними і не хочуть, щоб розпуск відбувся саме відповідно до цих указів.

А лідер КПУ Петро Симоненко висловив сумнів, що робочій групі з урегулювання політичної кризи вдасться напрацювати пакет законопроектів, необхідний для проведення дострокових виборів до Верховної Ради, до кінця цього тижня чи й до 14 травня.

Матеріали до теми:

• Календарна суперечка: чому дата перевиборів стала черговим предметом сварки між коаліцією і опозицією? (Прямий ефір) • Коли, з ким і як: відкриті запитання дострокових виборів? • Кілька євродепутатів виступили за перспективу членства в ЄС для України • «Росіяни геть!» на литовських пам’ятниках; хто стоїть за згодою про дострокові парламентські вибори в Україні? (європейська преса) • Хав''єр Солана: Україна повинна сама вирішувати свої проблеми • Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами?
XS
SM
MD
LG