Доступність посилання

ТОП новини

Календарна суперечка: чому дата перевиборів стала черговим предметом сварки між коаліцією та опозицією?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучі: Кирило Булкін, Юлія Жмакіна

Гост Свободи: народні депутати України 5-го скликання Ольга Бондар (БЮТ) і Тарас Чорновіл (Партія регіонів).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Юлія Жмакіна: Предметом для суперечок та сварок коаліції з опозицією може стати, здається, будь-що. Навіть час цвітіння бузку... Нині на гребені політичної “хвилі” – дата проведення позачергових виборів до парламенту.

Партії регіонів до вподоби Свято Покрови (14 жовтня). Опозиції ж здається, що саме на початку липня, у розпал сільськогосподарських робіт і наступу колорадського жука, було б непогано провести “ревізію народного волевиявлення”.

ЦВК теж має свої аргументи на користь першої половини липня. А соціалісти і комуністи взагалі до 2011 року, здається, у календар не зазирали б.

Що стоїть за аргументами кожної зі сторін? Які небезпеки є у пришвидшенні і затягуванні процесу перевиборів?

Кирило Булкін: Календарна суперечка. Чому дата перевиборів стала черговим предметом сварки між коаліцією і опозицією?

Юлія Жмакіна: Пані Боднар, БЮТ станом на зараз готовий до якихось поступок і компромісів щодо дати проведення дочасних виборів?

Ольга Боднар: Наскільки я знаю, в Указі Президента стоїть дата 24 червня. Поки що це єдина установлена дата. Після того, як відбулися переговори Прем’єра з Президентом, які дійшли висновку, що всі готові до того, щоб провести позачергові вибори, то було створено спеціальну робочу групу, про яку ми знаємо. Ця робоча група, можливо, якимсь чином скорегує якісь зміни.

Юлія Жмакіна: 24 червня, очевидно, вже нереально.

Ольга Боднар: Я не сказала б так. Справа в тім, що якщо ще трішечки робоча група буде затягувати процес, то, можливо, тоді доцільність роботи цієї робочої групи зведеться нанівець.

Юлія Жмакіна: Ющенко сьогодні сказав у Вінниці, що ця домовленість, коли саме бути виборам, з Януковичем була чіткою. Це питання технологічне, а не дебатів.

Ви, здається, додебатувалися сьогодні, бо так і не відбулося того самого засідання ВР, яке мало бути вирішальним у цьому питанні.


Тарас Чорновіл: Сама дата виборів – це, дійсно, момент технологічний. Абсолютно згоден. Вона визначена одним нюансом. Коли будуть закінчені всі підготовчі роботи, щоб вибори могли відбутися і відбутися чесно, а також дати позитивний результат для майбутнього, для суспільства (наш Президент любить такі красиві слова... ну, всі ми любимо), тоді від того дня нараховується 60 днів на саму виборчу процедуру.

Коли буде цей результат? Може, він міг би бути і сьогодні. Але якщо ми хочемо, щоб ці вибори дали якийсь позитивний результат для суспільства, якісь зміни, вони мають пройти абсолютно чесно (цього від нас вимагає ПАРЄ), а по-друге, мають бути забезпечені законодавчі норми для того, щоб ці вибори ніхто не піддав сумніву.

Про 24 червня. Ніяких виборів 24 червня, так як і 27 травня, бути не могло в принципі. Закон, який готував “нашоукраїнець” Юрій Ключковський, містить норми, які не допускають можливість проведення позачергових виборів.

Тому ми сказали, що ми йдемо назустріч, але ніяких виборів за Указом Президента відбутися не може, доки ми не внесемо ці зміни. Президент визнає легітимність ВР, ми збираємося всі разом, він відкликає чи призупиняє свої укази, і ми добровільно йдемо на ці вибори, міняючи закони.

Кирило Булкін: У нас слухач. Ваше запитання.

Слухачка: Спочатку одна ремарка.

Я працювала в ДВК. І запевняю вас, що виборчий процес – це не тільки сезонне бажання Президента чи рапорт голови ЦВК. Рядові члени комісії фізично можуть не справитися. Ви б звернули на це увагу, тому що це абсолютно важкий процес. Ви просто в це не вникали, ви далекі від цього.

І запитання до представниці БЮТ. Я тут на Вашій стороні, але в тому питанні, що треба зробити спочатку поправки до Конституції, то ви ж не ходите у ВР! Як же ви можете за них проголосувати?

Ольга Боднар: Ми прийдемо обов’язково в парламент, якщо це потребуватиме тих корегувань, які дозволять провести демократичні вибори. Про це ми неодноразово заявляли. На це всі готові йти.

Чому ми зараз не ходимо? Ми виконуємо указ і займаємося тією депутатською діяльністю, яка безпосередньо не пов’язана з засіданнями парламентськими.

Чому ми це робимо? Включіть ТБ і подивіться, що робиться з трибуни. Трибуна зараз використовується, як піар-місце, кожен використовує її для того, щоб когось ударити, а про себе розказати, який він гарний і пухнастий.

Кирило Булкін: Бісмарк колись сказав, що кухню політичних домовленостей, як і технології виробництва ковбаси, пересічному громадянинові краще не бачити.

Чи стає ковбаса смачнішою від того, що її готують впродовж тривалішого часу?


Тарас Чорновіл: Давайте почнемо з того, що треба жити за Конституцією, за законами. І Президент, і ВР, і всі повинні виконувати ці закони. І на основі цього ми поставили свою позицію. Так, ми готові, ми пішли назустріч Президенту, ми готові йти на дострокові вибори. Якщо Президент так вважає.

Якщо БЮТ не готовий вертатися у ВР і працювати у цій ВР...

Ольга Боднар: Хто Вам це сказав? Я тільки що сказала...

Тарас Чорновіл: Тоді приходьте і працюйте!

Ольга Боднар: Вернемося тоді, коли будемо працювати конструктивно.

Тарас Чорновіл: Щодо роботи у ВР, то вона полягає в тому, що, крім виступів з характеристики ситуації, ми кожен день приймаємо реальні соціальні закони, значна частина з них на вимогу Президента. Приєднуйтеся до цього процесу і беріть на себе славу чи на чергові, чи на позачергові вибори в цьому процесі.

Юлія Жмакіна: Коли відбудеться засідання ВР, про яке говорили і Ющенко, і Янукович? Цього тижня?

Тарас Чорновіл: Не обов’язково цього тижня. Я думаю, що після зустрічі Ющенка і Януковича, коли вони домовляться про те, як...

Юлія Жмакіна: Коли батьки повернуться до дітей...

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Коли, з ким і як: відкриті запитання дострокових виборів? • Президент: Переносити вибори на осінь недоцільно. Коаліція: Найкраще провести вибори наприкінці жовтня — на початку листопада. Робоча група знову збереться в четвер • Кілька євродепутатів виступили за перспективу членства в ЄС для України • «Росіяни геть!» на литовських пам’ятниках; хто стоїть за згодою про дострокові парламентські вибори в Україні? (європейська преса) • Хав''єр Солана: Україна повинна сама вирішувати свої проблеми • Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG