Доступність посилання

ТОП новини

Війна на Близькому Сході, на Балканах, атака на Тайвань... Що чекає на світ, якщо Захід дозволить Путіну перемогти


Ракети у небі над мечеттю Аль-Акса в Єрусалимі під час безпрецедентної повітряної ракетно-дронової атаки Ірану на Ізраїль увечері 13 квітня 2024 року
Ракети у небі над мечеттю Аль-Акса в Єрусалимі під час безпрецедентної повітряної ракетно-дронової атаки Ірану на Ізраїль увечері 13 квітня 2024 року

Що буде з Європою та світом в цілому, якщо Путін отримає перемогу у війні проти України? Аналітики закликають Захід оцінити загрози такої перспективи, спрогнозувати наслідки і визначитися, нарешті, що саме їм необхідно зараз робити. Про це в огляді Голосу Америки.

Новий виток дискусій запустила стаття сенатора-республіканця з Огайо Джей Ді Венса у впливовому видання New York Times, де він стверджує, що це не республіканці в Конгресі винні у тому, що Україна програє на полі бою, і що просто Україна взагалі не має можливості перемогти у цій війні, а тому найкращий варіант – думати про переговори заради закінчення війни.

Ми зможемо виправити цей безлад і стати посередником для миру
Сенатор Венс

Сенатора Венса називають близьким соратником Дональда Трампа, колишнього президента і провідного кандидата від Республіканської партії на цю посаду знову.

Він став одним з головних противників екстреного пакета допомоги Україні на 60 мільярдів доларів, який все ж був ухвалений Сенатом у лютому та зараз застряг у Палаті представників.

Венс каже, що голосував проти пакета допомоги Україні від США, бо він вважає, що виділених коштів все одно не вистачить, щоб Україна переломила хід війни. Адже ЗСУ, за словами Венса, бракує військових, та і зброї, яку США виробляють нині, не достатньо, щоб Україна перемогла.

Наслідки удару російської армії по Харкову. 7 квітня 2024 року
Наслідки удару російської армії по Харкову. 7 квітня 2024 року

Тому сенатор-республіканець радить Україні визнати, що повернення до кордонів 1991 року є «фантастичною» метою, а отже потрібно дотримуватися оборонної стратегії, зберігати дорогоцінну військову силу та готуватися до початку переговорів.

«Чим швидше американці зіткнуться з цією правдою, тим швидше ми зможемо виправити цей безлад і стати посередником у мирі», – завершує сенатор Венс свою статтю, назву якої можна було б перекласти українською як «Щось тут не складається щодо України».

Від моменту публікації цієї статті у п'ятницю (12-го квітня) низка експертів і аналітиків вже виступили із її різкою критикою.

«Уявіть ціну поразки»

Центру аналізу європейської політики (CEPA), каже, що в розрахунках підтримки України сенатора Венса «не складається» те, що він «повністю виключає важливу змінну в рівнянні: ціну невдачі».

Захопивши Україну, Путін пожене на війну українців проти послабленого Заходу
The Economist

«Невизначеності перемоги Венс віддає перевагу впевненості поразки та величезним витратам для Америки та світу в цілому», – зауважує Сем Ґрін, директор програм з демократичної стійкості у своєму твіті.

Захопивши Україну, Путін пожене на війну українців проти послабленого Заходу, пише видання The Economist.

Російський президент, у разі захоплення України, буде командувати лише своєю «переможною» армією, але і українською, яка показала себе не менш сильною на полі бою.

«Переможна російська армія залишила б Путіна командувати єдиною бойовою силою, яка має загартування в боях і навички ведення війни 21-го століття, щоб захопити територію; а якби він керував українською державою, то керував би двома такими військовими машинами», – пояснює The Economist математику повної окупації України.

Впливовий британський часопис закликає спробувати уявити, чим взагалі повернеться поразка України для Європи.

Геополітична поразка, пов'язана з Україною, може стати «сучасним суецьким моментом» – величезним ударом по репутації Заходу, який спочатку допомагав Україні, а потім вирішив її покинути.

«У Росії, а також у Китаї, Індії та на півдні планети, прихильників України мали б за тих, хто вміє лише подавати резолюції ООН і торгуватися щодо формулювань на самітах ЄС і НАТО, але більше нічого», – попереджає часопис.

Поразка України покаже, що чила перемагає право і наші вороги визначать світовий порядок
Джордж Робертсон, колишній очільник НАТО

Поразка України і перехід її територій до Росії лише переконав би світ у тому, що сила перемагає право, і, за висловом Джорджа Робертсона, колишнього очільника НАТО, «наші вороги визначать світовий порядок».

Це, на думку часопису, відчують тайванці, але також і люди в Європі, бо популісти поставлять під сумнів сенс існування Європейського Союзу, який взявся було допомагати Україні «всім, чим міг» (як він сам це визначив), і зазнав невдачі.

«Популісти – і шанувальники Путіна – на зразок Віктора Орбана в Угорщині чи Марін Ле Пен у Франції будуть кричати, що їхній спосіб – найкращий», – вважає оглядач журналу The Economist.

Але поразка Європи може бути не лише символічною, вважає оглядач. Переможна армія Путіна може не зупинитися на колишніх вже на той момент кордонах України – вона може піти далі, наприклад, «визволяти» від «нацизму» країни Балтії. Така риторика вже довший час присутня у виступах у Москві.

«Ми ніколи не давали українцям те, що треба для перемоги»

Уявити що буде, якщо Росія захопить Україну, радить і впливовий оглядач, колишній президент Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа, Джеффрі Гедмін.

У своїй статті для очолюваного ним видання American Purpose, він пише, що «нам потрібно уявити, як виглядає поразка, якщо ми збираємося вирватися із неї».

Що ж буде якщо Україна програє війну?
Гедмін

Гедмін нагадує, що коли країни Заходу згуртувалися, щоб дати відсіч імперіалістичному проєкту Володимира Путіна, вони говорили про те, що «ліберальна демократія на Заході згуртується й відродиться» і це «стане сигналом того, що Америка та її союзники готові захищати заснований на правилах світовий порядок», що Китай та Іран «будуть покарані», і «авторитарному популізму було б завдано удару».

Але, зауважує він, «наша надмірна стурбованість ескалацією – і наше небажання визначати чіткі цілі війни – означали, що ми ніколи не надавали українцям всю військову вогневу міць, необхідну їм для перемоги у цій війні», – каже Гедмін.

Що ж буде «якщо Україна програє війну?» – запитує Гедмін.

Америка, яка «не може визначитися щодо свого місця у світі» або повернеться всередину, або розвернеться в бік Азії, вважає оглядач. Але китайські комуністи вважатимуть, що як США не змогли захистити Україну, так вони не захистять і Тайвань.

А Путін майже напевно використає заморозку конфлікту як тактичну паузу, щоб відновити і посилити свої війська, переконаний він.

Китайські комуністи вважатимуть, що як США не змогли захистити Україну, так вони не захистять і Тайвань
Гедмін

«Запитайте Польщу, країни Балтії та країни Північної Європи, наскільки безпечно вони почуватимуться, якщо сучасній Росії, очолюваній обвинуваченим військовим злочинцем, дозволять сісти за стіл переговорів про мир шляхом поділу України», – наголошує Джеффрі Гедмен.

Сама Україна на тлі цієї поразки радикалізується, українці будуть звинувачувати Захід у зраді, вважає Гедмін.

Авторитарні популісти, на кшталт Віктора Орбана та Марджорі Тейлор Грін, які так багато розповідають про «невдячних корумпованих українців», отримають ще більше підтримки і займуть нові висоти на політичній сцені Європи та США.

У Європі піднімуться праві і ліві популісти, такі як права AfD (Альтернативи для Німеччини), і ліва робітнича партія Сари Вагенкнехт, до них долучиться проросійська партія «Національне об’єднання» Франції Марін Ле Пен. При цьому Ле Пен матиме шанс стати президентом Франції через три роки, вважає Гедмін.

Берлін пристосовуватиметься до нових реалій і намагатиметься зблизитися із Москвою, що змусить країни Центральної та Північної Європи більше ніж нервувати, попереджає Гедмін.

Це означатиме, що до 2027 року Польща стане на шлях створення власної ядерної зброї, бо Варшава вже зараз вважає, що це було серйозною помилкою змушувати Україну відмовитися від свого ядерного потенціалу їх у 1990-х роках і повірити гарантіям безпеки Британії та Сполучених Штатів.

Війни скрізь, переділ кордонів охопить світ

Переділ кордонів, який почала Росія, продовжать у Європі прихильники Путіна, вважає Гедмін.

Наприклад, Будапешт уже говорить про Велику Угорщину, до якої входять українські угорці, також Угорщина має претензії до Румунії, нагадує оглядач.

Війна Росії проти України створила прецедент. Нації можуть змінювати кордони силою
Гедмін

Не відстають і ультраправі румуни, які згадують як про свої про території, які зараз належать Україні та Молдові. Процес переділу кордонів може набрати нової сили і захоплювати нові території.

«Війна загрожуватиме Балканам, і розмови про Велику Сербію знову стануть головними новинами. Війна Росії проти України створила прецедент. Нації можуть змінювати кордони силою», – прогнозує Гедмін.

Нині за діями Заходи спостерігають як вороги, так і союзники. «Годинник цокає, і перемога вислизає», – наголошує ДжеффріГедмін.

Але аналітик переконаний, що ще не пізно надати Україні всю зброю і підтримку, яку вона потребує і зробити все, щоб завадити Путіну перемогти.

Щоб знати як діяти, треба лише прорахувати, що отримають США, ЄС і весь світ, якщо після усіх голосних заяв Заходу, він продемонструє свою слабкість і дасть Путіну перемогти України і змінити світовий порядок.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG