Доступність посилання

ТОП новини

Спікер хоче лікувати популізм зачиненими дверима


Андрій Парубій
Андрій Парубій

Юлія Тимошенко закидає Андрію Парубію обслуговування інтересів коаліції

Голова Верховної Ради Андрій Парубій запропонував проводити засідання погоджувальної ради парламенту в закритому режимі. Це сталося після бурхливої суперечки спікера із лідером фракції «Батьківщина» Юлією Тимошенко. За словами Андрія Парубія, робота в закритому режимі дозволить уникнути популізму і зробить погоджувальну раду продуктивнішою. Натомість знавці українського парламентаризму сумніваються в ефективності такого кроку.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко звинуватила спікера Андрія Парубія в тому, що він організовує роботу парламенту в інтересах двох фракцій парламентської більшості – «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту».

Просто покривається такими погоджувальними радами безглузда політика, яка проводиться в державі
Юлія Тимошенко

«Шановні колеги, вам не здається, що погоджувальна рада перетворюється на фарс? Тому що тут нічого не вирішується. Тут всі за народ, але водночас життя людей стає гіршим. А те, що тут відбувається – це просто покривається такими погоджувальними радами безглузда політика, яка проводиться в державі», – заявила лідер «Батьківщини».

Тимошенко кличе на дострокові вибори

У відповідь Андрій Парубій зазначив, що деякі політичні лідери використовують погоджувальну раду для виголошення популістських заяв. Він також розповів, що іноземні радники з метою оптимізації роботи українського парламенту рекомендують зробити погоджувальну раду закритою.

Наші європейські колеги неформально називають нашу погоджувальну раду «Голлівудом»
Андрій Парубій

«Наші європейські колеги неформально називають нашу погоджувальну раду «Голлівудом». Тому що вони трактують, що наша погоджувальна рада спрямована не на професійний розгляд питань, а більше на короткі брифінги перед камерами. І в цьому дійсно є трудність», – розповів спікер.

Натомість Юлія Тимошенко за підсумками погоджувальної ради пропонує вирішувати проблеми в роботі парламенту за допомогою дострокових виборів.

«Не вірте депутатам, які верещать, що дострокові парламентські вибори – це для України погано. Вони так говорять, бо пазурами в ці депутатські крісла вчепилися», – заявила вона.

На погоджувальній раді парламентська президія, очільники депутатських фракцій, груп та парламентських комітетів узгоджують порядок денний сесійного тижня. При цьому деякі політики інколи роблять на погоджувальній раді гучні та різки заяви, наприклад, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко.

Лідер партії ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко та лідер Радикальної партії Олег Ляшко під час засідання Верховної Ради України, 31 березня 2016 року
Лідер партії ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко та лідер Радикальної партії Олег Ляшко під час засідання Верховної Ради України, 31 березня 2016 року

Мусіяка підозрює, що в закритому режимі депутати розперезаються

Колишній перший віце-спікер Віктор Мусіяка підтверджує, що є кількадесят пропозицій моніторингової групи ПАРЄ щодо вдосконалення роботи українського парламенту, серед яких і рекомендація проводити погоджувальну раду в закритому режимі.

Політики використовують будь-яку нагоду нагадати про себе. Але ж люди уже не дурні – фільтрують ці виступи
Віктор Мусіяка

«Ну, звісно, що депутати – політики – використовують будь-яку нагоду нагадати про себе. Але ж люди уже не дурні – фільтрують ці виступи», – зазначає він.

Проте екс-віце-спікер сумнівається в тому, що в закритому режимі погоджувальна рада парламенту проходитиме значно конструктивніше. Адже формат роботи залежить насамперед від особистих якостей політиків.

«Хіба що на цих закритих засіданнях вони вже не будуть вибирати слів», – припускає Віктор Мусіяка.

Також він вважає нелогічним закривати засідання погоджувальної ради в той час, коли роботу парламенту намагаються зробити максимально прозорою і навіть засідання парламентських комітетів зробили відкритими для мас-медіа.

Раніше з метою оптимізувати роботу парламенту спікер Андрій Парубій запропонував зміни до регламенту, які мають бути розглянуті 16 червня.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG