Доступність посилання

ТОП новини

Чи зуміють Луценко і Ситник помирити підлеглих?


17 серпня має відбутися зустріч генерального прокурора Юрія Луценка та очільника НАБУ Артема Ситника, на якій вони збираються обговорити конфліктну ситуацію, що виникла між відомствами. Водночас громадські активісти планують провести акцію біля генпрокуратури акцію на підтримку НАБУ. Політики та експерти очікують, що за результатами зустрічі генпрокурор мав би дати оцінку діям своїх співробітників. На їхню думку, про вичерпання конфлікту мали би свідчити кадрові та організаційні зміни в одному з відомств.

Чи зуміють Луценко і Ситник помирити підлеглих?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За даними НАБУ, 12 серпня працівники одного з департаментів Генпрокуратури вчинили насильницькі дії проти співробітників НАБУ, які проводили негласні слідчі дії. Невдовзі двох співробітників НАБУ доставили до генпрокуратури, де на них чинили тиск, а ще двоє були заблоковані в будівлі. Відтак бійці спецпідрозділу НАБУ розблокували своїх колег.

«Працівників НАБУ протримали 11 годин без подання будь-яких процесуальних документів… Є свідчення про застосування до них незаконних заходів фізичного та психологічного впливу», – розповів голова НАБУ Артем Ситник.

Департамент «любих друзів» президента?

Як запевняє голова НАБУ, конфлікту між його відомством та Генпрокуратурою немає, а отже треба зробити все, аби уникнути його виникнення в подальшому. Генпрокурор Юрій Луценко досі не коментував ситуацію. Натомість заступник начальника одного з департаментів Генпрокуратури Дмитро Сус, який безпосередньо брав участь у цих діях, назвав дії працівників НАБУ незаконними.

Це помста за те, що ми провели обшук у кримінальному проваджені щодо факту незаконного прослуховування працівниками НАБУ
Дмитро Сус

«Я вважаю, що це помста за те, що ми тиждень тому провели обшук у кримінальному проваджені щодо факту незаконного прослуховування працівниками НАБУ», – зазначив прокурор в інтерв’ю телеканалу Newsone.

У свою чергу, Артем Ситник запевняє, що працівники НАБУ діяли законно, щоправда, припустилися серйозної помилки, оскільки їхні дії помітили.

Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури, в якому працює Дмитро Сус, неофіційно називають «департаментом Кононенка-Грановського». Адже близький до глави держави заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігор Кононенко й депутат тієї ж фракції Олександр Грановський начебто мають неформальний вплив на діяльність цього підрозділу.

Цей департамент займається слідкуванням за політичними опонентами
Ігор Попов

«Дійсно, саме цей департамент займається слідкуванням за політичними опонентами і, найголовніше, корпоративними конфліктами і недружніми поглинаннями та захопленнями на користь друзів нинішньої влади», – розповідає заступник голови парламентського комітету з питань протидії та запобігання корупції Ігор Попов (фракція Радикальної партії).

На його думку, зараз Генпрокуратура інформаційно програла НАБУ. Депутат вважає, що в основі конфлікту протистояння старого політично залежного правоохоронного відомства, яке намагається зберегти свої повноваження, із новоствореним.

У міжвідомчому хитросплетінні

Це вже не перше непорозуміння між керівними працівниками прокуратури й антикорупційного бюро. Ще в червні виникла конфліктна ситуація між НАБУ та військовою прокуратурою.

Член конкурсної комісії, яка відбирала претендентів на посаду голови НАБУ, правозахисник Євген Захаров, вважає, що за результатами зустрічі генпрокурор мав би передусім дати оцінку діям працівників свого відомства.

«Вони не мають жодних повноважень затримувати людей. Але вони це робили, вони піддавали цих людей катуванням. І Юрій Луценко до цього має поставитися найсерйознішим чином», – каже він

Компетенція НАБУ – це корупційні злочини державних службовців. А тут ідеться про зловживання службовим становищем
Євген Захаров

Водночас, правозахисник стверджує, що НАБУ вийшла за межі своїх повноважень, коли порушили справу проти працівників прокуратури, причетних до затримання працівників антикорупційного відомства.

«По-перше компетенція НАБУ – це корупційні злочини державних службовців. А тут ідеться про зловживання службовим становищем, незаконне утримання людей, катування… По-друге, виникає питання: наскільки вони неупереджені будуть у цьому розслідуванні? Адже йдеться про їхніх працівників», – наголошує Євген Захаров.

За його словами, розслідуванням цього інциденту мала би займатися поліція. Адже між НАБУ та СБУ також назріває конфліктна ситуація. Адже зараз НАБУ намагається отримати право в обхід СБУ здійснювати «прослушку», а цим незадоволені у спецслужбі.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG