Доступність посилання

ТОП новини

Human Rights Watch закликає Україну та Росію не використовувати касетні боєприпаси: реакція Києва і Вашингтона


Залишки російської ракети Tochka-U, начиненої касетними боєприпасами, якою російська армія вдарила по залізничному вокзалу Краматорська, убивши і покалічивши, зокрема і дітей. 8 квітня 2022 року
Залишки російської ракети Tochka-U, начиненої касетними боєприпасами, якою російська армія вдарила по залізничному вокзалу Краматорська, убивши і покалічивши, зокрема і дітей. 8 квітня 2022 року

За даними розслідування правозахисної організації Human Rights Watch (HRW), збройні сили України використовують, а військові Росії масово використовують касетні бомби, від яких гинуть цивільні. HRW закликала США не передавати Україні касетні боєприпаси. Як відреагували і Україні і США?

Заява HRW, зокрема, зазначає:

  • Українські війська застосували касетні боєприпаси, внаслідок яких загинули та отримали серйозні поранення мирні жителі.
  • Російські війська широко використовували касетні боєприпаси, спричинивши загибель та серйозні поранення багатьох цивільних осіб.
  • Касетні боєприпаси, які використовуються Росією та Україною, зараз завдають шкоди мирним жителям і залишатимуть після себе небезпечні боєприпаси, що складатимуть загрозу ще багато років.
  • Обидві сторони повинні негайно припинити використання касетних боєприпасів і не прагнути отримати більше цієї невибіркової зброї.
  • США не повинні передавати Україні касетні боєприпаси.

HRW стверджує, що її представники поспілкувалися із жителями нещодавно звільнених територій на Харківщині. Ті розповіли, що бачили, як касетні боєприпаси детонували біля їхніх будинків. Зокрема, під час звільнення Ізюма, за даними організації, від таких боєприпасів, які використовувалися ЗСУ, нібито загинуло щонайменше 8 цивільних та 15 отримали каліцтва.

З боку Росії, за даними Human Rights Watch, найкривавішою була атака по Краматорську у квітні минулого року. Тоді балістична ракета Точка-У, нашпигована касетними боєприпасами, вбила 58 людей, більше ста отримали важкі поранення.

Касетні бомби
Касетні бомби
Касетні боєприпаси – це авіабомби, артилерійські снаряди або ракети, які замість одного великого вибухового снаряда містять до кількох сотень дрібних.
Після запуску касетна бомба або ракета гальмує у заданій точці та розкидає мініснаряди по великій площі. Це дозволяє одній бомбі-носію знищити безліч цілей замість однієї.
Часто такі снаряди не розриваються одразу, а лише через кілька місяців чи навіть років.

HRW закликала обидві сторони припинити використання таких снарядів та не намагатись їх отримати на майбутнє. Сполучені Штати, як вважають представники правозахисної організації, не мають передавати такі боєприпаси Україні.

Використання кластерних бомб у районах, де живуть цивільні, заборонено Міжнародною конвенцією про касетні боєприпаси, хоча ані Україна, ані Росія та США до цієї угоди не приєднались.

Реакція України

В Офісі президента України розкритикували заклики Human Rights Watch.

Ось, що написав у своєму Твіттері радник голови ОП Михайло Подоляк:

«Лише вдумайтесь: абсолютно божевільні російські головорізи вторгаються в Україну, розв’язуючи жорстоку війну геноцидного типу, вбиваючи цивільне населення, влаштовуючи публічні страти, ґвалтуючи жінок, викрадаючи дітей, атакуючи великі міста крилатими ракетами… Водночас поруч стоїть «правозахисна організація» із записником і звинувачує… український народ у тому, що він недостатньо роззброїв себе за підсумками міжнародних конвенцій 2005 року і Будапештського меморандуму».

Подоляк вказав, що представники організації лобіюють, наприклад, не виключення Росії з ООН, а зрив надання зброї Україні і припустив, що розповсюдження російської агентури «остаточно знищило моральні імперативи».

«Виявляється, це «погані українці» використовують зброю, яку використовувати не повинні, стоячи у своїх містах, а не ночуючи в чистому полі. Більше того, «правозахисники» розв’язують агресивну лобістську кампанію… ні, не з виключення Росії з ООН – зі зриву надання зброї Україні. Це що, прикол? Пранк? Чи інвазія російської агентури у різні глобальні «офіси» остаточно знищила моральні імперативи?», – додав Полодяк.

Результат ракетного удару по Краматорську 28 червня 2023 року
Результат ракетного удару по Краматорську 28 червня 2023 року

Реакція США

У четвер, 6 липня, в Пентагоні підтвердили, що розглядають питання надання Україні касетних боєприпасів.

«Надання касетних боєприпасів (DPICMs – оригінал) зараз розглядається. Я не буду вдаватись у подробиці цих дискусій, але можу сказати, що ці боєприпаси додають протитанкові та протипіхотні потужності на полі бою. Вони можуть містити заряди, що пробивають броню або осколкові протипіхотні заряди», – заявив прес-секретар Пентагону Пет Райдер.

Він підкреслив, що ті варіанти касетних боєприпасів, які розглядають для передачі Україні, «не включають старі варіанти із смертністю вище ніж 2,35%».

За інформацією видання Reuters з посиланням на американських високопосадовців, очікується, що в п'ятницю США оголосять новий пакет озброєнь для України, який може включати і касетні боєприпаси.

Наприкінці червня американські законодавці з Гельсінської групи просили президента Байдена передати Україні касетні боєприпаси, розроблені у США і не використані за часів Холодної війни.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Голос Америки, адміністрація президента США Джо Байдена оцінює можливість надання Україні касетних боєприпасів. Про це повідомив заступник прес-секретаря Білого Дому Ендрю Бейтс 6-го липня під час прес-конференції на борту Air Force One на шляху до штату Південна Кароліна.

XS
SM
MD
LG