Доступність посилання

ТОП новини

Колишньому розвіднику Червінському «автоматично» продовжили тримання під вартою – адвокатка


Колишньому військовослужбовцю Головного управління розвідки та Сил спеціальних операцій Роману Червінському продовжили тримання під вартою
Колишньому військовослужбовцю Головного управління розвідки та Сил спеціальних операцій Роману Червінському продовжили тримання під вартою

Колишньому військовослужбовцю Головного управління розвідки та Сил спеціальних операцій Роману Червінському продовжили тримання під вартою ще на два місяці, до 17 червня. Про це повідомила в інтерв’ю hromadske його адвокатка Людмила Куса.

Відомо, що адвокати Червінського 22 квітня отримали ухвалу від Кіровоградського райсуду, де вказано, що «їхнього підзахисного перемістили до Кіровоградського слідчого ізолятора».

«Чи дійсно він там перебуває — поки що ми підтвердження жодного не отримали», — сказала Куса.

Наразі справа Романа Червінського перебуває на стадії підготовчого судового засідання. 19 квітня у Червінського закінчувався строк тримання під вартою, і прокурор клопотав про його продовження.

За словами адвокатки, до цього «крайнього терміну» в суді було заплановано чотири засідання, щоб розглянути скарги й клопотання: 12, 17, 18 та власне 19 квітня. Адвокати їздили на всі, але в останній день не встигли вчасно повернутися в залу суду після чергової повітряної тривоги.

На «засіданні, яке тривало всього 3 хвилини», прокурор оголосив своє клопотання, повідомила адвокатка. А суд оголосив перерву та сказав, що про час наступного засідання повідомлять пізніше. Потому всіх присутніх попросили залишити приміщення суду, пише «Суспільне».

«Суд собі вийшов, каже: ну, відкладаємося. І вийшов. Ніякої нарадчої кімнати, нічого суд не оголошував. Потім в ухвалі вже було написано, що вони за результатом пішли в нарадчу кімнату», — розповіла адвокатка.

Куса зазначає, що у воєнний час у разі неможливості проведення підготовчого засідання термін тримання під вартою може бути продовжено на два місяці. Але справа перебуває у суді з 2 квітня, і з того часу суд провів вже чотири судові засідання

«Тобто рішення, в якому буде написано про неможливість проведення підготовчого засідання, апріорі буде незаконним» — писала адвокатка після засідання.

Наразі захист Червінського має намір оскаржувати це рішення.

Раніше видання The Washington Post і Der Spiegel оприлюднили розслідування, в якому заявляють, що операції підриву газопроводів «Північний потік» у вересні 2022 року, ймовірно, координував український офіцер Роман Червінський, який служив у Силах спецоперацій України. Видання посилаються на неназвані джерела: офіційних осіб в Україні і в інших країнах Європи, «а також інших осіб, обізнаних із подробицями таємної операції».

За даними співрозмовників видань, Червінський нібито координував команду із шести осіб. Вони під вигаданими іменами орендували яхту і використовували глибоководне водолазне обладнання, щоб встановити вибухівку на трубопроводах «Північний потік-1» і «Північний потік-2» у вересні минулого року.

Джерела розповіли, що полковник не займався плануванням операції, а виконував накази «високопоставлених українських чиновників», які підкорялися головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному.

Представники української влади не відповіли на перелік запитань щодо можливої причетності Червінського, йдеться в розслідуванні.

Роман Червінський із квітня цього року перебуває під арештом у Києві. Служба безпеки України повідомила йому про підозру в перевищенні військовою службовою особою влади чи службових повноважень. У справі йдеться про спробу викрадення російського літака, що, на думку слідства, призвело до обстрілу аеродрому «Канатове» на Кіровоградщині.

Слідчі стверджують, що ця операція проводилася, попри заперечення СБУ і без згоди відповідних державних органів. Через це, вважає обвинувачення, російські військові отримали дані про розміщення на аеродромі «Канатове» особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків, і 23 липня 2022 року це дало змогу ЗС РФ обстріляти летовище. Тоді один військовий загинув, 17 зазнали поранень.

Форум

XS
SM
MD
LG