Доступність посилання

ТОП новини

Залужного мали викликати як свідка у справі Червінського – адвокатка ексрозвідника 


За словами адвокатки, Залужний є одним з головних свідків у справі Червінського
За словами адвокатки, Залужний є одним з головних свідків у справі Червінського

У справі ексрозвідника Романа Червінського слідство повинно було викликати колишнього головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного як головного свідка. Утім протягом року йому не направили жодної повістки до суду.

Про це в ефірі Радіо Свобода («Свобода Live») заявила адвокатка Червінського Людмила Куса.

«Нами було отримано рішення суду ще в червні місяці 2023 року, яким слідчого було зобов’язано такі дії вчинити (викликати Залужного – ред.) І за рік досудового розслідування слідство цих дій так і не вчинило. Головного свідка, фактично, в справі, слідство так і не викликало і не допитало», – коментує Людмила Куса.

За її словами, Залужний є одним з головних свідків у справі Червінського, адже ексрозвідника підозрюють у перевищенні службових повноважень. Натомість адвокати підозрюваного доводять, що той отримав відповідні дозволи від свого вищого керівництва.

«На момент, коли тривало досудове розслідування, фактично, Валерій Залужний ще був головнокомандувачем. Зрозумійте, у нас, як у адвокатів, доступу до генерального штабу під час війни немає... Тому всі інструменти нами були використані. Ми отримали рішення суду, яким слідчого зобов’язали вчинити таку дію. А слідчий має набагато ширше коло повноважень», – каже адвокатка.

Куса заявила, що попри зобовʼязання, слідство не направило Залужному жодної повістки зʼявитися до суду.

«Повістка, яка видається в рамках кримінального провадження слідчим свідку, вона є обов’язковою для виконання кожною особою в цій державі. Від президента до звичайної, вибачте, людини. Але слідство так і не виконало ці всі дії», – підсумовує адвокатка.

Наразі колишньому військовослужбовцю Головного управління розвідки та Сил спеціальних операцій Роману Червінському загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі. Його звинувачують у перевищенні службових повноважень у справі про спробу викрадення російського літака. На думку слідства, такі дії Червінського нібито призвели до обстрілу аеродрому «Канатове» на Кіровоградщині.

Слідчі стверджують, що ця операція проводилася, попри заперечення СБУ і без згоди відповідних державних органів. Через це, вважає обвинувачення, російські військові отримали дані про розміщення на аеродромі «Канатове» особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків, і 23 липня 2022 року це дало змогу РФ обстріляти летовище. Тоді один військовий загинув, 17 зазнали поранень.

Наразі Червінському автоматично продовжили тримання під вартою ще на два місяці, до 17 червня. Його перемістили до Кіровоградського СІЗО. За словами адвокатки Червінського, слухання в його справі є відкритими, проте пізніше суд може ухвалити рішення про їхнє часткове або повне закриття, оскільки справа містить певні документи з грифами.

Сам Червінський вважає кримінальну справу проти себе політично мотивованою. На його думку, розслідування може бути пов’язаним із тим, що він в 2021 році говорив про зрив операції з «вагнерівцями».

Форум

XS
SM
MD
LG