Доступність посилання

ТОП новини

Комітет захисту журналістів закликає Україну розслідувати погрози розслідувачу Батуріну


«Робота Батуріна становить суспільний інтерес, і він повинен мати можливість займатися нею, не боячись розправи», – сказала координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Ґульноза Саїд
«Робота Батуріна становить суспільний інтерес, і він повинен мати можливість займатися нею, не боячись розправи», – сказала координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Ґульноза Саїд

Українська влада має здійснити «швидке та ретельне» розслідування погроз насильства, які отримав журналіст Олег Батурін після публікації матеріалу про депутата Херсонської обласної ради – про це заявив 9 січня Комітет захисту журналістів (CPJ).

«Центр журналістських розслідувань», у якому працює Батурін, 31 грудня оприлюднив статтю про депутата Херсонської облради від «Європейської солідарності» Валерія Салтикова. За даними журналістів, Салтиков отримав російський паспорт і зареєстрував свій бізнес на окупованих територіях у окупаційній адміністрації.

Матеріал не мав вказаного автора, але Батурін поширив його на своїй фейсбук-сторінці. Саме з цією публікацією він пов’язує отримані погрози – за даними CPJ, він почав отримувати їх після неї.

Читайте також: У 2023 році у світі загинули 45 журналістів – «Репортери без кордонів»

«Батурін сказав, що отримав «серію» погроз із погрозами приблизно від п’яти різних відправників через соціальні мережі, про що він повідомив у поліцію 4 січня. За даними CPJ, серед них були погрози зґвалтування та гомофобні коментарі в Telegram і Messenger від анонімних і названих облікових записів», – йдеться в звіті.

Батурін розповів Комітету, що, оскільки в Салтикова, який перебуває на окупованій території, є багато друзів та родичів в інших регіонах, він має підстави боятися за своє життя й здоров’я.

«Українська влада має провести швидке та ретельне розслідування погроз насильства щодо журналіста Олега Батуріна та переконатися, що він залишається в безпеці. Робота Батуріна становить суспільний інтерес, і він повинен мати можливість займатися нею, не боячись розправи», – сказала координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Ґульноза Саїд.

Читайте також: Медійники закликають правоохоронців встановити причетних до тиску на «Детектор медіа» – заява

Також Батурін повідомив CPJ, що 6 січня йому зателефонували з поліції й пообіцяли, що незабаром із ним зв’яжеться слідчий, але на 8 січня цього ще не сталося.

Комітет додає, що писав Салтикову та Національній поліції щодо коментарів, але не отримав відповідей. «Європейська солідарність» 5 січня заявила, що Валерія Салтикова виключили з партії.

За даними Інституту масової інформації, станом на початок листопада 2023 року, від початку широкомасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Росія вбила 68 журналістів. 10 з них загинули під час виконання професійних обов’язків, 58 – як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань (з них 45 загинули як учасники бойових дій, 13 – унаслідок російських обстрілів або катувань).

Форум

XS
SM
MD
LG