Доступність посилання

ТОП новини

Міндовкілля: розпочався процес передачі в управління державі активів парку «Межигір’я» – доповнено


Колишня резиденція експрезидента Віктора Януковича «Межигір’я»
Колишня резиденція експрезидента Віктора Януковича «Межигір’я»

Сьогодні, 29 квітня, у державному парку «Межигір’я» розпочався процес передачі в управління державі активів, на які накладений арешт у кримінальному провадженні по справах експрезидента України Віктора Януковича, повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

У своїй заяві на сайті у відомстві повідомили, що «невідомі особи не пустили на територію парку-пам’ятки «Межигір’я» міжвідомчу комісію, яка має займатися передачею парку під державне управління».

При цьому, представники комісії потрапили на територію – про це повідомив кореспондент Радіо Свобода з місця подій.

У коментарі журналістам речниця державної установи Парк-пам'ятка «Межигір’я» повідомила: «Сьогодні тут міжвідомча комісія у складі спеціальної адміністрації парка-пам'ятки, АРМА, за участі САП та Фонду держмайна, на виконання розпорядження Кабміну має отримати в управління державне майно, яке було арештоване у 2014 році. Денис Тарахкотелик (комендант Межигірʼя – ред.) є відповідальним зберігачем цього майна з 2014 року. Саме на підставі цього була зроблена громадська організація, яка всі ці роки утримувала парк. Ми дякуємо всім, хто утримував парк і зберіг його в такому стані».

Речниця державної установи Парк-пам'ятка «Межигір’я»
Речниця державної установи Парк-пам'ятка «Межигір’я»

Читайте також: НАБУ і САП передали до суду справу проти Януковича і сина щодо «Межигірʼя»

Нинішній комендант Межигір'я і голова ГО «НПУ Межигірʼя» Денис Тарахкотелик, на відповідальному зберіганні якого з 2014 року перебувало майно резиденції, у коментарі журналістам заявив, що вважає процес передачі активів парку в управління державі «безчинством». Він не згоден з тим, що під час війни на парк виділяють 69 мільйонів гривень з бюджету, а керівник новоутвореної юридичної особи, яка керуватиме парком не має відповідного досвіду та обраний непрозоро і без конкурсу. Також він зауважує, що на баланс парку передається не все майно та землі, що може вести до розпорошення та безгосподарності.

Комендант Межигір'я і голова ГО «НПУ Межигір'я» Денис Тарахкотелик
Комендант Межигір'я і голова ГО «НПУ Межигір'я» Денис Тарахкотелик

«Позиція нашої громадської організації дуже проста – парк має бути збережений як цілісний майновий комплекс. Має бути враховане життя тварин, мають бути збережені 196 об'єктів нерухомості – те, що ми зробили» – каже Тарахкотелик і додає. – Чому ми противники цього безчинства? Питання – кому ми передаємо парк? Який у них є досвід? Щоб ми могли їм довірити приблизно мільярд доларів – в рухомому, нерухомому майні, в землі? Чи вони вміли управляти іншими парками? У нас є 100-відсоткове переконання, що «Межигірʼя» вони загублять своїми діями».

Він також додав, що на 30 квітня запланований старт інвентаризації майна резиденції в рамках роботи комісії.

У 2023 році Верховна Рада України схвалила закон, який повернув «Межигір’я» у державну власність та створив новий об’єкт природно-заповідного фонду на 138,6 га земель державної власності з офіційною назвою парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я».

У грудні 2023 року уряд призначив Сергія Юзвенка директором державної установи «Парк-памʼятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигірʼя» – колишньої резиденції експрезидента Віктора Януковича. Як з’ясували журналісти «Слідства.Інфо», раніше він працював слідчим податкової служби, та задекларував 90 тисяч доларів готівкою.

Директор державної установи «Парк-памʼятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигірʼя» Сергій Юзвенко
Директор державної установи «Парк-памʼятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигірʼя» Сергій Юзвенко

«Межигірʼя» раніше було резиденцією Віктора Януковича, але після його втечі з країни у лютому 2014 року територія стала національним парком і музеєм корупції. Будівлями і зоокуточком «Межигір’я» опікуються волонтери, які збирають на це кошти з відвідувачів.

Форум

XS
SM
MD
LG