Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко закликає ЄС посилити санкції проти Москви через «вибори» на окупованій частині Донбасу


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко на саміті Європейської народної партії закликав посилити політичний і санкційний тиск проти Росії у зв’язку з запланованими «виборами» 11 листопада на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

«Під час виступу на саміті Європейської народної партії закликав рішуче засудити «фейкові» вибори 11 листопада на Донбасі, організовані Кремлем, та підкреслив важливість збереження та посилення санкційного режиму проти Російської Федерації», – зазначив Порошенко у Facebook.

Окремо він наголосив на необхідності збільшення міжнародного тиску на російську сторону з метою звільнення українських політичних в’язнів.

Водночас Порошенко відзначив, що 2019 рік стане визначальним і для України, і для ЄС, й одним з пріоритетних завдань стане спільна відповідь на втручання Росії у виборчі процеси.

Президент України Петро Порошенко 7–8 листопада перебуває з робочим візитом у Фінляндській Республіці.

Підтримувані і спрямовувані Росією збройні сепаратистські угруповання «ДНР» і «ЛНР», визнані в Україні незаконними і терористичними, заявили про намір провести 11 листопада на захоплених ними частинах територій Донецької і Луганської областей «вибори» ватажків цих угруповань, а також їхніх «депутатів парламентів». Такі вибори суперечать мінським домовленостям, за якими місцеві вибори на нині непідконтрольних Україні територіях можливі лише після політичного врегулювання конфлікту, відповідно до українського законодавства і за стандартами ОБСЄ.

Росія твердить, ніби мінські домовленості не забороняють таких виборів, бо, мовляв, про них там не згадано. Ці угоди тим часом передбачають на тих територіях єдині можливі вибори – місцеві, на згаданих вище умовах.

Раніше Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, що у випадку проведення голосування його результати будуть «юридично нікчемними, не створюватимуть жодних правових наслідків і не будуть визнані ані Україною, ані світовою спільнотою».

США та європейські держави на засіданні Ради безпеки ООН 30 жовтня заявили, що проведення підтримуваними Росією сепаратистами виборів 11 листопада на непідконтрольних урядові України територіях Донбасу порушуватиме мінські домовленості, зокрема Мінський комплекс заходів 2015 року.

У ЄС 4 жовтня вже нагадували Росії про те, що більшість пов’язаних із мінськими домовленостями зобов’язань досі не виконані. Серед таких невиконаних зобов’язань назвали й утримання від «виборів» на окупованих територіях, які, як наголосили в Євросоюзі, суперечать духові й букві мінських домовленостей. «Ми й надалі очікуємо, що Росія повністю візьме на себе відповідальність із цього боку і використає свій значний вплив на сепаратистів, яких підтримує, щоб виконати всі вимоги Мінська», – заявили тоді в Європейській службі зовнішніх дій.

А посольство США в Україні закликало 7 листопада жителів сходу України бойкотувати «вибори», які на окупованих територіях організовують підтримувані Росією бойовики. «…Росія роздмухує конфлікт, організовуючи бутафорські «вибори». Жителям східної України слід бойкотувати ці «вибори», які не відповідають ні мінським домовленостям, ні українському законодавству», – наголосили в посольстві США.

Більше цікавих новин, які не потрапили на сайт, – у Telegram-каналі Радіо Свобода. Долучайтеся!

XS
SM
MD
LG