Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: працівники заводу на Харківщині планували передати РФ секретну документацію


СБУ додає, що російську сторону цікавили схеми, креслення та інструкції з виробництва парових турбін, а також комплектуючих до них
СБУ додає, що російську сторону цікавили схеми, креслення та інструкції з виробництва парових турбін, а також комплектуючих до них

У Харківській області затримали інженерів-конструкторів, які намагалися передати російській стороні документацію зі стратегічного підприємства – про це заявила Служба безпеки України 19 квітня.

За повідомленням, затримання відбулося в співпраці із керівництвом підприємства.

«У результаті спецоперації на Харківщині нейтралізовано ворожу агентурну групу, яка намагалась передати в Росію таємну документацію із місцевого стратегічного заводу. Серед затриманих – очільник конструкторського бюро та заступник керівника цеху промислового підприємства», – заявляє пресслужба відомства.

Читайте також: СБУ повідомляє про затримання помічника Шуфрича у справі про фінансування Росгвардії

СБУ додає, що російську сторону цікавили схеми, креслення та інструкції з виробництва парових турбін, а також комплектуючих до них. Такі турбіни не виготовляються в Росії, до повномасштабного вторгнення російська сторона закуповувала їх на харківському підприємстві:

«Наявні в Росії агрегати майже вичерпали свій ресурс і гостро потребують заміни чи капітального ремонту. Тож науково-технічні досягнення нашої держави потрібні були агресору для забезпечення безперервної роботи парових установок на об’єктах «Росатома». Також – для модернізації російських ТЕС та ГЕС, щоб продовжити безперебійне постачання електрики, у тому числі на заводи військово-промислового комплексу РФ».

Керівником групи слідство називає мешканця Харкова, колишнього бізнес-партнера місцевого заводу. Стверджується, що учасники групи мали викрасти документи, відцифрувати їх та в електронному вигляді передати до Росії.

Читайте також: «Агітував за Путіна»: СБУ підозрює музиканта з Києва в колабораційній діяльності

Правоохоронці також нібито виявили у організатора групи понад 5 мільйонів у гривневому еквіваленті, які він, ймовірно, отримав за співпрацю з Росією.

Фігурантам повідомили про підозру в державній зраді, вчиненій у групі осіб. У разі обвинувального вироку їм загрожує довічне позбавлення волі.

Правоохоронці не називають підприємство, про яке йдеться. Одним із найбільшим турбінобудівних підприємств є «Українські енергетичні машини» («Турбоатом»). За даними медіа, воно продавало продукцію до Росії після 2014 року.

На 19 квітня Офіс генерального прокурора зафіксував 17 092 злочини проти національної безпеки в Україні, з них 3 254 – за статтею про державну зраду.

Форум

XS
SM
MD
LG