Доступність посилання

ТОП новини

СБУ повідомляє про затримання помічника Шуфрича у справі про фінансування Росгвардії


За даними СБУ, він відповідав за юридичні аспекти оборудки, зокрема, займався укладанням договору із структурами Росгвардії на охорону підконтрольної Шуфричу елітної нерухомості в Криму
За даними СБУ, він відповідав за юридичні аспекти оборудки, зокрема, займався укладанням договору із структурами Росгвардії на охорону підконтрольної Шуфричу елітної нерухомості в Криму

Служба безпеки України зібрала доказову базу на ще одного фігуранта справи проти народного депутата Нестора Шуфрича – про це повідомила пресслужба відомства 18 квітня.

Справа стосується «фінансування Росгвардії у тимчасово захопленому Криму».

За даними СБУ, він відповідав за юридичні аспекти оборудки, зокрема, займався укладанням договору із структурами Росгвардії на охорону підконтрольної Шуфричу елітної нерухомості в Криму.

«Таким чином усього за 3 місяці на рахунки окупантів було переведено понад пів мільйона російських рублів. Призначення платежів – надання «послуг воєнізованої охорони» об’єктів народного депутата на території півострова», – заявляє Служба.

Чоловіку повідомили про підозру у «фінансуванні дій з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України».

Читайте також: СБУ: суд заочно засудив російського муфтія Криму до 12 років ув’язнення

У разі обвинувального вироку йому загрожує до восьми років ув’язнення. Розслідування для встановлення обставин справи триває.

У лютому 2024 року народному депутату від забороненої партії «Опозиційна платформа – За життя» Нестору Шуфричу, якого вже підозрювали в державній зраді, повідомили про нову підозру за фінансування Росгвардії.

Раніше у розслідуванні журналісти «Схем» розповіли, що родина Шуфрича у 2019 році зареєструвала своє нерухоме майно в окупованому Криму за законами Російської Федерації, таким чином визнавши юрисдикцію Кремля на українському півострові. Йдеться про маєток та велику земельну ділянку у селищі Сімеїз на південному березі Криму, яка була у їхній власності ще до анексії.

Окрім того, родина Шуфричів купувала нерухомість у Криму і після анексії, посвідчуючи ці угоди лише за російськими законами. Сам Шуфрич тоді підтвердив, що його сім’я має нерухомість на окупованому півострові, та заявив, що українське законодавство дозволяє оформлювати майно в Криму за російськими законами, хоча це не відповідає дійсності.

Читайте також: «Агітував за Путіна»: СБУ підозрює музиканта з Києва в колабораційній діяльності

Слідчі ДБР повідомили Нестору Шуфричу та його юристу про підозру у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

У грудні 2023 року Печерський районний суд Києва продовжив Шуфричу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

15 вересня суд уперше обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для Нестора Шуфрича, якого підозрюють у державній зраді.

Форум

XS
SM
MD
LG