Доступність посилання

ТОП новини

Правоохоронці просять про цілодобовий домашній арешт ексрегіонала Лукʼянова – джерело


Депутат Верховної Ради Владислав Лукʼянов, архівне фото, 2012 рік
Депутат Верховної Ради Владислав Лукʼянов, архівне фото, 2012 рік

Прокуратура просить про цілодобовий домашній арешт колишнього депутата Верховної Ради від нині забороненої Партії регіонів Владислава Лукʼянова, повідомили Радіо Свобода джерела в правоохоронних органах.

За цими даними, саме для цього правоохоронці подали апеляцію – чинне рішення суду забороняє Лукʼянову залишати місце проживання з 22:00 до 6:00.

Затримання фігуранта відбулося в лютому 2024 року, тоді ж йому обрали запобіжний захід. Повідомлення про затримання оприлюднили зараз через проведення слідчих дій, уточнили правоохоронці.

Раніше 10 квітня Служба безпеки України повідомила, що затримала на кордоні ексдепутата, «який сприяв збройній агресії РФ», але не називала його імені.

«Зловмисника затримано поблизу прикордонного пункту пропуску на Одещині. Звідти 60-річний фігурант намагався виїхати до сусідньої країни як особа непризовного віку. За даними слідства, у 2020 році він став депутатом міськради Бахмута від забороненої ОПЗЖ», – йдеться в повідомленні СБУ.

Також Радіо Свобода стало відомо, що за рішенням Солом’янського районного суду міста Києва, Лук’янов від 4 березня 2024 року мав перебувати 60 днів під домашнім арештом.

У рішенні суду вказано, що ексдепутат умисно вчиняв дії, направлені на поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії РФ проти України, розпочатої у 2014 році та заперечення окупації частини території України.

У Службі безпеки додали: «Після захоплення частини регіону фігурант пішов на співпрацю з ворогом і «перереєстрував» власну компанію інтернет-провайдера за російським законодавством. Крім того, він надав ФСБ повний доступ до наявного обладнання, що дозволило російській спецслужбі контролювати інтернет-активність місцевого населення».

За версією слідства, депутат переїхав на підконтрольну Україні територію й управляв компанією у віддаленому режимі, розпорядившись регулярно сплачувати кошти до бюджету РФ, фінансуючи таким чином військово-промисловий комплекс Росії.

У СБУ кажуть, що ексрегіоналові повідомили про підозру за статтею «виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників». Також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації.

Сам Лук’янов не коментував справу.

Владислав Лук’янов був народним депутатом п’ятого, шостого і сьомого скликань від «Партії регіонів». У 2020 році обрався до Бахмутської міської ради від партії ОПЗЖ.

У вересні 2014 року Міністерство внутрішніх справ порушило кримінальну справу проти 24 нардепів від депутатської групи «За мир і стабільність», які брали участь в засіданні держдуми РФ. Серед них був Владислав Лук’янов.

Державне бюро розслідувань повідомляло, що розслідує 2 150 кримінальних проваджень щодо підозрюваних у злочинах проти національної безпеки України. Зокрема 1 633 кримінальних проваджень за фактом державної зради.

Форум

XS
SM
MD
LG