Доступність посилання

ТОП новини

У Єврокомісії очікують досягнення нових газових домовленостей до літа


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Віце-президент Європейської комісії з питань енергетики Марош Шефчович припускає досягнення нових тристоронніх газових домовленостей між Україною, Росією та Євросоюзом до літа цього року.

«Як ви знаєте, я провів тристоронні переговори між ЄС, Росією та України щодо зимового пакету. Нам вдалося забезпечити, що основні елементи зимового пакету буде розширено на другий квартал 2015 року, і я впевнений, що ми доб’ємося подальшого прогресу. Ми будемо продовжувати працювати в напрямку угоди до рішення Стокгольмського арбітражу», – зазначив він під час енергетичної конференції з безпеки в Брюсселі.

Шефчович наголосив, що ЄС прагне до диверсифікації імпорту енергоносіїв, а Україна буде й надалі відігравати важливу роль у забезпеченні енергетичної безпеки Європи в якості транзитної країни.

Заплановані на квітень газові переговори між Україною і Росією за посередництва ЄС не відбулися.

1 квітня Україна підписала нову угоду на купівлю газу у Росії на другий квартал 2015 року. Ціна газу, згідно з цими домовленостями, становить 247,18 доларів за тисячу кубометрів. Це – на кілька доларів нижче від ціни, за якою Україна могла отримати паливо в реверсному режимі від європейських партнерів. У першому кварталі цього року Україна купувала російський газ по 329 доларів.

Від 1 квітня перестав діяти так званий «зимовий пакет» домовленостей про постачання газу між «Нафтогазом» і «Газпромом», які були досягнуті минулої осені у тристоронньому форматі, з участю Єврокомісії.

XS
SM
MD
LG