Доступність посилання

ТОП новини

Іллєнко: «Свобода» звернеться до генпрокурора щодо «злочинних дій Авакова»


Андрій Іллєнко
Андрій Іллєнко

Депутати, що представляють у парламенті всеукраїнське об’єднання«Свобода», заявляють, що підготували звернення до генерального прокурора України Віктора Шокіна щодо неправомірних дій міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

«Сьогодні ми напряму будемо звертатись до генерального прокурора України з нашим депутатським зверненням щодо злочинних дій міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який порушивши всі процесуальні норми, всі принципи презумпції невинуватості, звинувачує цілу політичну силу її лідерів в тероризмі завідомо призначивши винних. Ми також вимагатимемо відставки Авакова з посади», – заявив депутат Андрій Іллєнко.

Крім того, активісти та депутати від «Свободи» заявляють, що справи проти затриманих фабрикуються.

«Щодо людей, які були затримані, то немає жодних відеодоказів, свідчень. Все ґрунтується лише на свідченнях міліціонерів, які детально описуючи затриманих помиляються в таких деталях, як зріст і вік людини. Наприклад, затриманий – керівник Кіровоградської організації Ігор Степура ростом 1,75 метра і віком 44 роки, але міліціонер описав його як людину двохметрового зросту і віком 25-28 років», – зазначив керівник юридичної служби «Свободи» Олег Бондарчук.

Правоохоронні органи наразі не коментують ці заяви.

Суд заарештував на два місяці 16 учасників заворушень під Верховною Радою без права внесення застави. Ще одному із підозрюваних визначено цілодобовий домашній арешт і ще один зараз перебуває у лікарні за станом здоров'я.

31 серпня під стінами українського парламенту в Києві виникли сутички після того, як Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації. Протестувальники почали наступ на будівлю Верховної Ради, яку охороняв кордон правоохоронців. За даними МВС, у бік правоохоронців кинули бойову гранату. У результаті сутичок загинули 3 бійці Нацгвардії.

Після цих подій глава МВС Арсен Аваков заявив, що прямо звинувачує Олега Тягнибока та партію «Свобода», яка була одним з співорганізаторів біля Ради, у «злочині, який призвів до загибелі людини…Гранату кинув член партії «Свобода» і боєць батальйону «Січ», що знаходиться у відпустці».

Водночас у всеукраїнському об’єднанні «Свобода» тоді заявили, що влада відповідальна за події біля Ради, також вважають, що «провокація» спланована главою МВС Арсеном Аваковим.

Ще 31 серпня Аваков повідомив про затримання мітингувальника, який кидав гранату у правоохоронців. За словами Авакова, затриманий є «свободівцем» з батальйону «Січ».

Після цього командир батальйону «Січ» Олександр Писаренко повідомив, що підозрюваний боєць батальйону МВС «Січ» Ігор Гуменюк 29 серпня написав рапорт на звільнення. 2 вересня суд обрав підозрюваному Гуменюку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

XS
SM
MD
LG