Доступність посилання

ТОП новини

Ходорковський: обшуки у «Відкритій Росії» є неминучим тиском


Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський

Колишній глава ЮКОСу Михайло Ходорковський назвав неминучим тиском обшуки у співробітників заснованого ним громадського проекту «Відкрита Росія», які відбуваються сьогодні від ранку.

«Всі люди, які співпрацюють з «Відкритою Росією» чудово усвідомлюють і усвідомлювали з самого початку, що такий тиск не тільки можливий, але і неминучий», – сказав Ходорковський в ефірі радіостанції «Ехо Москви».

Михайло Ходорковський зазначив, що громадський проект продовжить свою роботу в Росії. Як зазначив екс-глава ЮКОСу, жоден із нинішніх співробітників й активістів «Відкритої Росії» не працював у нафтовій компанії, якою він керував. «Деяким з них в 93-му році було взагалі зовсім мало років», – додав він.

Раніше сьогодні представники Слідчого комітету Росії прийшли з обшуками в Москві і Санкт-Петербурзі в квартири декількох співробітників «Відкритої Росії» і прес-секретаря Михайла Ходорковського Кюлле Піспанен. Крім того, працівники слідчих органів з’явилися в московському офісі «Відкритої Росії».

Як заявив представник Слідчого комітету Володимир Маркін, слідчі дії проводяться в рамках так званої основної справи ЮКОСу, яку порушили в 2003 році. За версією слідства, колишні топ-менеджери ЮКОСу Ходорковський і Платон Лебедєв розікрали 20 відсотків акцій компанії «Апатит», завдавши державі збитків у розмірі понад 280 мільйонів доларів.

Лідером російського громадського руху «Відкрита Росія» є екс-співвласник ЮКОСу Михайло Ходорковський. Після президентського помилування та звільнення у грудні 2013 року у справі «про фінансові зловживання» Ходорковський залишив Росію і живе за кордоном.

Нещодавно Слідчий комітет Росії висунув Ходорковському нові звинувачення – в організації двох убивств і у замаху на вбивство ще двох людей.

9 грудня Ходорковський у режимі телемосту провів прес-конференцію, в ході якої дав оцінку політичній ситуації в Росії. За його словами, в країні стався «повноцінний антиконституційний переворот». Він додав, що «революція в Росії неминуча і необхідна».

XS
SM
MD
LG