Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Нідерланди відкинули вплив «фейків» на співпрацю


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Представники України і Нідерландів висловили спільну позицію, що «фейкові» акції не зможуть позначитися на високому рівні партнерства та співробітництва між двома країнами, повідомили в адміністрації президента України.

Як мовиться в повідомленні, під час зустрічі заступника голови адміністрації Костянтина Єлісєєва і посла Нідерландів в Україні Кейса Кломпенгаувера «українська сторона рішуче дезавуювала поширене ввечері 18 січня відеозвернення, в якому невідомі особи намагаються створити враження, що вони належать до бійців полку «Азов», висловлюють погрози нідерландській стороні та знищують національний прапор Королівства Нідерланди».

«Ця «фейкова» постановка є цинічним проявом агресивної пропаганди, яка з усією очевидністю спрямована проти України, її міжнародного іміджу та Угоди про асоціацію з ЄС. Автори цієї акції втрачають розум, намагаються скористатися останнім шансом, аби не дозволити Україні самій обирати своє майбутнє. Їм не вдалося запобігти підписанню Угоди про асоціацію з ЄС, і тепер вони прагнуть зупинити її імплементацію та повне набуття чинності Угодою», – наголосив Костянтин Єлісєєв.

Як заявили в адміністрації президента, «пропагандистський крок, який мав на меті посіяти розбрат між українським та нідерландським народами, очікувано матиме зворотній ефект у світі, в якому сповідують цінності демократії, свободи і прав людини».

Раніше у вівторок, 19 січня, полк «Азов», що є окремим загоном спецпризначення Національної гвардії України, а також Рада національної безпеки і оборони України відкинули як запущену з Росії фальшивку відеозапис, у якому невідомі під виглядом бійців полку знищують прапор Нідерландів і погрожують цій країні терактом у разі негативного голосування на референдумі про ратифікацію Угоди про асоціацію України і ЄС.

В РНБО, зокрема, заявили, що це Росія продовжує гібридну війну проти України та Європи: «За результатами перевірки цього повідомлення кібер-підрозділами МВС України було підтверджено його російське походження та масове розповсюдження з російських ІР-адрес. Це ще одна спроба дискредитувати Україну з використанням технологій гібридної війни, заблокувати просування нашої держави до ЄС, залякати європейців і прикрити терористичні акти, що готуються спецслужбами Російської Федерації».

Відеозапис, про який ідеться, був розміщений у відеосервісі YouTube увечері в понеділок, 18 січня, на створеному того ж дня каналі, що містить єдиний цей запис.

Посол із особливих доручень Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що в останні два тижні перед запланованим на 6 квітня в Нідерландах референдумом щодо Угоди про асоціацію України і Європейського союзу очікується найбільша кількість інформаційних атак і провокацій в інформаційному просторі.

У Нідерландах на 6 квітня призначений референдум щодо вже здійсненої ратифікації цією країною Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом. Цей референдум консультативний, і навіть у разі визнання його таким, що відбувся, і негативного результату це не означатиме автоматичного скасування ратифікації.

Під час візиту до Нідерландів 27 листопада президент України Петро Порошенко заявив, що українці сподіваються на «мудре рішення» громадян Нідерландів на референдумі щодо цієї угоди.

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявляв, що негативний результат нідерландського референдуму щодо Угоди про асоціацію з Україною буде вигідний Росії і може призвести «до континентальної кризи».

На цю ж тему:

19.01.2016
Фейкове відео від імені «Азову»: спростувало МВС і сам «Азов»

В інтернеті поширили відео від імені полку «Азов» із погрозами до громадян Нідерландів стосовно підписання Угоди про асоціацію України і ЄС далі

XS
SM
MD
LG