Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко закликає відділити свою історію від справ інших фігурантів «панамських документів»


Президент України Петро Порошенко під час виступу в Японському національному прес-клубі, Токіо, 6 квітня 2016 рокуTokyo, April 6, 2016
Президент України Петро Порошенко під час виступу в Японському національному прес-клубі, Токіо, 6 квітня 2016 рокуTokyo, April 6, 2016

Президент Петро Порошенко заявляє, що не використовував офшори для мінімізації податкового навантаження і закликає відділити свою історію від звинувачень на адресу інших фігурантів «панамських документів». Про це глава держави заявив 6 квітня під час виступу в Японському національному прес-клубі.

За словами Порошенка, основною метою створення компанії Prime Asset Partners Limited на Британських Віргінських островах було створення спеціального підприємства для передачі бізнесу в управління банку Rothschild, а не мінімізація податкової бази, як в інших учасників скандалу.

«Я зробив це не для мінімізації податків, це була повністю публічна дія. Це підприємство не отримало жодного пенсу з України», – заявив глава держави.

«Є відмінність випадків у Росії, Ісландії й іншого світу: у нас був абсолютно прозорий процес, і його метою було відділення бізнесу від політики й створення довіри. Немає іншого шляху, як створення незалежної компанії й передачі відомому банку», – заявив Порошенко.

Президент України нагадав, що одразу після перемоги на виборах заявив про готовність продати свій бізнес, однак покупців не знайшлося через війну в Україні й арешт частини цих активів у Росії. 14 січня 2016 року Порошенко заявив про підписання договору, за яким передав свою частку в корпорації «Рошен» до незалежного «сліпого трасту».

За словами президента, наступним після «Рошену» на управління трастом буде переоформлений Міжнародний інвестиційний банк, у якому йому належить 60%.

Автори міжнародного журналістського розслідування стверджують, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca допомагала відмивати гроші, ухилятися від сплати податків і обходити різні санкції своїм клієнтам, серед яких політики, бізнесмени та спортсмени з усього світу.

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент Петро Порошенко. Журналісти-розслідувачі заявляють, що Порошенко, всупереч заявам, досі не передав свої активи у траст, однак почав реструктуризацію своїх активів «Рошен», створивши для цього три офшорні компанії.

На цю ж тему:

06.04.2016
Пайєтт: публікація «панамських документів» не матиме негативних наслідків для України

США підтримують зроблені за останні місяці кроки українського парламенту, уряду і президента в питанні боротьби з корупцією – посол далі

05.04.2016
За офшорні рахунки Порошенко розплатиться іміджем – експерти

Офшорний скандал істотно не вплине на перебіг та результати переговорів щодо створення нової більшості – оглядач далі

04.04.2016
Офшорний скандал і Порошенко. Як оцінювати?

Президент України створив офшор якраз для того, щоб виконати свою обіцянку – передати управління компанією «Рошен» – юристи Порошенка далі

04.04.2016
Юррадник: дії Порошенка щодо активів Roshen були законними

Фірма «Авеллум»: створення компаній в іноземній юрисдикції було єдиним можливим шляхом для передання активів Порошенка в управління авторитетної міжнародної трастової структури далі
XS
SM
MD
LG