Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат Савченко назвав передчасними повідомлення про її обмін


Марк Фейгін і Надія Савченко під час суду в Росії, архівне фото
Марк Фейгін і Надія Савченко під час суду в Росії, архівне фото

Адвокат засудженої в Росії українки Надії Савченко Марк Фейгін назвав передчасними повідомлення в засобах інформації про досягнення домовленості про обмін його підзахисної.

Як сказав він в інтерв’ю Радіо Свобода, переговори про це дійсно відбувалися, але ймовірність того, що Савченко повернеться на батьківщину найближчими днями, вкрай мала.

«Проблема не в київській владі і не в міжнародній спільноті – проблема у Кремлі», – сказав Фейгін.

За його словами, питання про обмін Савченко може бути вирішене тільки політичним чином, бо для її видачі необхідні певні юридичні обґрунтування: підписане президентом Росії помилування або передача її для «відбування покарання на батьківщині» відповідно до конвенції Ради Європи про видачу засуджених.

Раніше в понеділок сестра засудженої українки Віра Савченко заявила, що переговори про обмін Надії Савченко зірвані. «Порошенку, Путіне, поверніть Надію», – написала вона у фейсбуці.

Віра Савченко також додала, що її сестрі може бути потрібна шпиталізація через наслідки сухого голодування, яке вона тримає з 6 квітня.

Інший адвокат українки Микола Полозов повідомив у фейсбуці, що сама Савченко відмовилася від шпиталізації і припинення сухого голодування. Лікарі заявили, що через це в Савченко значно зросла ймовірність виникнення тромбу і відтак смерті.

«Надія дуже чекає на допуск до неї незалежної комісії лікарів, українських або німецьких медиків, але тим часом ніякої позитивної інформації про їхній допуск на сьогодні немає», – додав Полозов.

Народний депутат України Савченко від 6 квітня оголосила нове сухе голодування з вимогою звільнити її або повернути до України. За словами захисників, Савченко офіційно відмовилася від огляду російських медиків і вимагала допустити до неї українських або німецьких лікарів.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до вбивства російських журналістів, що незаконно перебували на Донбасі в лавах підтримуваних Росією сепаратистів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG