Доступність посилання

ТОП новини

Представництво ЄС: система електронного декларування повинна бути сертифікована


Представництво Європейського союзу висловлює стурбованість через неповноцінний запуск системи електронного декларування в Україні і наголошує, що така система має бути сертифікована. Про це йдеться у заяві представництва, оприлюдненому на його сторінці у «Фейсбуці».

«Система електронного декларування повинна бути сертифікована з метою забезпечення кримінальної відповідальності за надання неправдивих свідчень. Створення робочої системи є важливим елементом для протидії корупції згідно з зобов'язаннями, які взяла на себе Україна перед ЄС та міжнародною спільнотою», – наголосили в представництві ЄС.

«Наскільки нам відомо, немає жодних істотних підстав для відмови від сертифікації. Сертифікація повинна бути надана без подальших затримок», – йдеться у повідомленні.

У понеділок у Національному агентстві запобігання корупції повідомили, що систему електронного декларування запустили, як і планувалося, опівночі на 15 серпня за київським часом. Система, однак, працює в тестовому режимі, без висновку про її відповідність вимогам безпеки інформації.

Раніше «Держспецзв’язку» відмовило в сертифікації відповідного програмного комплексу. Відомство звинуватило в зриві запуску електронного декларування фірму «Міранда», відповідальну за програмне забезпечення, однак та всі звинувачення на свою адресу відкидає.

Активісти боротьби з корупцією назвали запуск електронної системи декларування статків посадовців без сертифікованої комплексної системи захисту інформації «фатальною помилкою». Зокрема, виконавчий директор антикорупційної організації «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин виступив за відсторонення від посад керівників Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації та Національного агентства запобігання корупції, яких вважає відповідальними за зрив повноцінного запуску системи електронного декларування.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив провести службову перевірку з метою встановлення осіб, причетних до проблем із запуском системи електронного декларування.

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

XS
SM
MD
LG