Доступність посилання

ТОП новини

Під Генпрокуратурою мітингують на підтримку НАБУ


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Біля Генеральної прокуратури України зібралися активісти, що виступають на підтримку Національного антикорупційного бюро у його конфлікті з Генпрокуратурою.

Активісти зокрема вимагають від генпрокурора Юрія Луценка звільнити прокурора Дмитра Суса після того, як 12 серпня між представниками ГПУ і НАБУ виник конфлікт, у результаті якого майже на півдоби були затримані двоє працівників бюро.

Учасники зібрання скандують: «Геть Суса!» і «Ганьба прокурорам!».

Також учасники акції тримають у руках плакати: «Геть Суса», «Луценко, не мовчи. Твої прокурори злочинці!».

На акції присутні народні депутати Мустафа Найєм, Єгор Соболєв, Сергій Лещенко, колишній заступник генерального прокурора Віталій Касько, один з лідерів «Автомайдану» Олексій Гриценко.

За даними НАБУ, 12 серпня працівники одного з департаментів Генпрокуратури вчинили насильницькі дії проти співробітників НАБУ, які проводили негласні слідчі дії. Невдовзі двох співробітників бюро доставили до генпрокуратури, де на них чинили тиск, а ще двоє були заблоковані в будівлі. Відтак бійці спецпідрозділу НАБУ розблокували своїх колег.

«Працівників НАБУ протримали 11 годин без подання будь-яких процесуальних документів… Є свідчення про застосування до них незаконних заходів фізичного та психологічного впливу», – розповів голова НАБУ Артем Ситник.

Як запевняє голова НАБУ, конфлікту між його відомством та Генпрокуратурою немає, а отже треба зробити все, щоб уникнути його виникнення в подальшому. Генпрокурор Юрій Луценко досі не коментував ситуацію. Натомість заступник начальника одного з департаментів Генпрокуратури Дмитро Сус, який безпосередньо брав участь у цих діях, назвав дії працівників НАБУ незаконними. «Я вважаю, що це помста за те, що ми тиждень тому провели обшук у кримінальному проваджені щодо факту незаконного прослуховування працівниками НАБУ», – зазначив прокурор в інтерв’ю телеканалу Newsone.

У свою чергу, Артем Ситник запевняє, що працівники НАБУ діяли законно, щоправда, припустилися серйозної помилки, оскільки їхні дії помітили.

XS
SM
MD
LG