Доступність посилання

ТОП новини

Угруповання «ДНР» хоче відкрити «консульство» в чеській Остраві


В чеському місті Острава в четвер має відкритися так званий «Представницький центр «ДНР», а його голова – громадянка Чехії Нела Ліскова – подає себе в ролі «почесного консула» «ДНР» в Чехії. Проти цього кроку різко виступила Україна, а МЗС Чехії запевняє, що не визнає ані цього «представництва», ані існування «держави» угруповання «ДНР», яке контролює частину окупованого бойовиками Донбасу.

«Представницький центр ДНР» в Чехії має бути відкритий в місті Острава, яке є найбільшим промисловим містом Чехії і розташоване в регіоні, відомому вугільними копальнями та важкою промисловістю. Острава є містом-побратимом Донецька вже давно, але саме зараз в цьому місті громадянка Чехії Нела Ліскова хоче відкрити «представницький центр ДНР», а себе проголошує «почесним консулом» цього угруповання, що діє за підтримки Росії.

Українське Міністерство закордонних справ надіслало вже дві ноти протесту проти цього, а також цього тижня був викликаний посол Чеської Республіки до МЗС України в Києві для пояснень.

Речниця МЗС Чехії Ірена Валентова сказала, що офіційна Прага не визнає ані «державності», на яку претендує «ДНР», ані «представництва» цього угруповання в Остраві.

Цей титул «почесного консула» вона не має права використовувати
Ірена Валентова

«Пані Нела Ліскова наразі представляє себе на території Чеської Республіки «почесним консулом» самозваної «Донецької народної республіки». Щодо нашої позиції як Міністерства закордонних справ, цей титул «почесного консула» вона не має права використовувати. Ми не маємо з цією самозваною «ДНР» жодних дипломатичних відносин і не визнаємо її як державу», – сказала Валентова Радіо Свобода.

За словами речниці чеського МЗС, мова не йде про якесь почесне представництво, як це подають деякі ЗМІ. «Йдеться лише про громадське об’єднання, яке зареєструвалося в суді в Остраві. З цієї причини ми жодних дипломатичних відносин з цією спільнотою не підтримуємо і не будемо цього робити», – додала Валентова.

МЗС Чехії, за словами Валентової, вже надіслало Лісковій листа, в якому попросило не називатися «почесним консулом» «ДНР».

Реакція України

Тимчасово повірений у справах України в Чехії Зиновій Гошовський каже, що факт відкриття «представництва ДНР» не матиме дуже негативного впливу на українсько-чеські відносини, але сам факт його реєстрації є недружнім кроком щодо Києва.

Такий крок не можна вважати дружнім кроком стосовно України – щоб не сказати ворожим
Зиновій Гошовський

«Я не думаю, що це матиме дуже значний вплив на відносини, але ми вважаємо, що такий крок не можна вважати дружнім кроком стосовно України – щоб не сказати ворожим. Бо відбулась реєстрація, і не думаємо, що це було зроблено без погодження з відповідними органами Чеської Республіки», – каже Гошовський в інтерв’ю Радіо Свобода.

За даними Гошовського, зареєстроване громадське об’єднання в Остраві має на меті налагодження співпраці між Чехією та «ДНР», захист прав громадян, налагодження відносин і співпраці з органами державного самоуправління і самоврядування, встановлення зв’язків між підприємствами і культурними осередками в Чехії та «ДНР» – саме такий статут було зареєстрованого крайським (регіональним) судом в Остраві.

«На наш погляд, крайський суд в Остраві таким чином визнає де-юре існування «Донецької народної республіки», – каже український дипломат.

Тут такий казус, що може зареєструватись все, що завгодно під будь-якою назвою, але це не означає, що Чеська Республіка визнає це
Зиновій Гошковський

«Тут такий казус, що може зареєструватись все, що завгодно під будь-якою назвою, але це не означає, що Чеська Республіка визнає це. Моє зустрічне питання (до представника МЗС Чехії) було: чи теоретично була б можливою реєстрація спілки під назвою «Ісламська держава»? Відповідь була: законодавство Чеської Республіки не виключає цього», – каже дипломат.

За словами Гошовського, за «представництвом ДНР» в Остраві, яке є першим таким офісом від імені сепаратистського угруповання «ДНР» в країнах-членах ЄС, стоїть Росія.

«На наш погляд, цей центр буде фінансуватися і вже напевно фінансується Російською Федерацією. Як ми вже сказали в нотах і усно при зустрічах, ми вважаємо це частиною гібридної війни Російської Федерації проти України і проти Європейського союзу», – каже він.

Також, як каже Гошовський, «видається дивним той факт, що Нела Ліскова фотографується зі зброєю на території так званої «ДНР», і ми звернули увагу чеського МЗС на цей факт».

Посольство України в Празі надіслало дві ноти двом палатам чеського парламенту з проханням до депутатів не брати участі в так званому «урочистому відкритті» «представницького центру «ДНР» в Остраві першого вересня.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG