Доступність посилання

ТОП новини

Штайнмаєр: реалізація рішення про розведення сил на Донбасі вимагає політичної волі сторін


Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявляє, що реалізація рамкового рішення про розведення сил у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському на сході України вимагає політичної волі сторін.

«Після тривалих місяців застою протягом останнього тижня зусилля нарешті набирають обертів. Місяці напруженої роботи за кулісами, сподіваюся, принесуть тепер плоди. Нам довелося засвоїти, що ні заяв доброї волі, ні зобов’язань про відведення зброї не було достатньо, щоб досягти тривалого мовчання зброї. Рамкова угода – це новий інструмент для заспокоєння ситуації на лінії зіткнення», – цитує Штайнмаєра прес-служба ОБСЄ.

Він наголосив, що після розведення сторін у трьох визначених зонах це треба зробити по всій лінії контакту на Донбасі.

«Лише стійке перемир’я не гарантує втілення Мінських угод, але без мовчання зброї по всій лінії контакту ми не просунемося далі у політичному сенсі. Гарантій і зараз немає. Без волі сторін конфлікту дотримуватися укладених раніше домовленостей прогресу не буде і зараз», – сказав голова МЗС Німеччини.

21 вересня у Мінську на засідання Тристоронньої контактної групи домовилися про відведення військ і озброєння у трьох зонах безпеки біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.

Учасники Контактної групи домовилися, що сторони конфлікту упродовж 30 днів мають відвести війська і озброєння на трьох визначених ділянках на Донбасі. Відповідно до угоди, розведення сил і озброєння здійснюється шляхом їх відведення із займаних позицій в обидві сторони з метою створення ділянок розведення, як правило, не менше ніж 2 кілометри в ширину і 2 кілометри в глибину.

У Мінську раніше вже домовлялися про відведення озброєння від лінії розмежування на Донбасі, проте ці домовленості не виконувались. Зокрема, у раніше у спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявляли, що підтримувані Росією бойовики і українські військові не змогли повністю відвести заборонене Мінськими угодами озброєння від лінії зіткнення.

XS
SM
MD
LG