Доступність посилання

ТОП новини

Переговори у Берліні: черговий крок до ще одного замороженого конфлікту (світова преса)


Зустріч лідерів у «нормандському форматі». Берлін, 19 жовтня 2016 року
Зустріч лідерів у «нормандському форматі». Берлін, 19 жовтня 2016 року

Західні ЗМІ значну увагу приділяють саміту «нормандської четвірки», який у середу відбувся у Берліні. Журналісти зауважують, що під час цих переговорів сторони не досягли прориву, але його ніхто і не очікував.

Інтернет-видання Європейського союзу Euractiv.com пише, що у середу Київ та Москва вирішили покласти край «глухому куту» у конфлікті на Донбасі до кінця листопада.

Журналісти видання цитують президента України Петра Порошенка, який повідомив, що за підсумками зустрічі сторони домовилися розробити «дорожню карту».

«До кінця листопада ми маємо погодити «дорожню карту». Це буде документ щодо імплементації всіх мінських домовленостей», – сказав Порошенко після саміту в Берліні.

Журналісти Euractiv.com нагадують, що канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила перед берлінськими зустрічами, що їхньою метою є «безжальне підбиття підсумків» щодо виконання Мінських угод.

«Ми маємо використовувати кожен шанс для досягнення прогресу. Але мушу визнати, що ми не можемо очікувати дива», – цитує Euractiv.com канцлера Німеччини.

Журналісти зазначають, що перед зустрічами російська сторона «вилила крижану воду» на надії щодо домовленостей про врегулювання ситуації в Україні.

«Ми не очікуємо ніякого прориву», – заявив речник Кремля Дмитро Пєсков.

Журналісти Euractiv.com зауважують, що цей візит до Берліна для президента Росії Володимира Путіна став першим з часу анексії Росією українського Криму.

Журналісти видання Politico також пишуть про берлінську зустріч «нормандської четвірки».

«Зустріч у Берліні не принесла жодного важливого прориву – але це не було метою. Метою для лідерів було заявити, що вони зустрілися, спробували, і досі над цим працюють», – мовиться у статті.

Журналісти зауважують, що виконання мінських домовленостей не почалося з моменту їхнього підписання у лютому 2015 року. «А нові домовленості лідерів щодо розробки «дорожньої карти» імплементації мінських домовленостей до кінця листопада – лише остання із серії відтермінувань, що знову підтримує статус-кво: ще один заморожений конфлікт у колишньому Радянському Союзі», – пишуть журналісти Politico.

Видання зауважує, що публічно сторони заявили про «незмінні сподівання і добру волю». «Всі учасники зустрічі підтвердили, що база для врегулювання ситуації на південному сході України закладена у мінських домовленостях. Всі підтвердили свою відданість цим угодам», – заявив президент Росії Володимир Путін.

Президент України Петро Порошенко каже, що «дорожня карта» мусить показати «шлях для імплементації мінських домовленостей і гарантувати їхнє виконання».

Але, зазначають журналісти Politico, мало підстав сподіватися, що мінські домовленості, укладені за посередництва канцлера Німеччини Анґели Меркель та президента Франції Франсуа Олланда, будуть колись виконані.

Видання BuzzFeed зауважує, що на одному знімку з переговорів «нормандської четвірки» був відзначений помічник російського президента Владислав Сурков, який перебуває у санкційному списку ЄС, запровадженому після анексії Росією українського Криму.

Представник уряду Німеччини заявив журналістам BuzzFeed, що цього разу для Владислава Суркова, згідно з правилами ЄС, зробили виняток.

Видання зауважує також, що раніше Сурков здійснив паломництво до Греції – також попри санкції. «Незрозуміло, чи застосовувався виняток щодо нього тоді», – наголошується у статті.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG