Доступність посилання

ТОП новини

Процедура підвищення зарплат депутатам має вводитись паралельно результату боротьби із корупцією – Чорновіл


Народні депутати не мають права самостійно підвищувати собі зарплатню. Тому більше питань і обурення викликає не сам факт голосування «за» у Раді 21 жовтня, а порушення механізму, вважає колишній народний депутат, політичний експерт Тарас Чорновіл. За його словами, опікуватися зарплатнею держслужбовця має право лише Кабмін. Однак зазначає, у депутатів має бути гідна зарплата, як додаткове щеплення проти корупції, втім підвищувати її треба пропорційно до зростання української економіки.

– У Вас є досвід роботи у Верховній Раді, яка зарплата була за часів Вашого депутатства, на життя вистачало?

– Я 12 років був депутатом, в 4 скликаннях – це досить довгий термін. Зарплата мінялася. Коли я прийшов, вона була не дуже високою, але мені вистачало. Я прийшов фактично з посади безробітного, деякий час був редактором газети, яку заснував мій батько, на якій взагалі жодної зарплати не було, бо треба було вишукувати кошти, щоб втримати її при житті.

Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Загалом, зарплата була від досить дрібної до досить великої, яка в доларовому еквіваленті перевищує ту заплату, що підняли депутати. Найвища, коли долар коштував 4,5 гривні, дорівнювала приблизно 2,5 тисячам доларів. І такий був період. Це тоді Юлія Володимирівна, як прем’єр-міністр, підвищувала зарплату, але мова не про це. Є таке поняття, як соромно бути бідним в країні, в якій править закон, і соромно бути багатим в країні, в якій править беззаконня. І я би ще додав: в якій люди бідні.

Ну, ніколи депутати самі собі не встановлювали зарплат. Встановлювалися зарплати для державної служби Кабміном, а депутати були прирівняні до першого рангу

Тому перша теза – у керівників держави, у депутатів, у людей, які приймають відповідальні рішення, де є загроза корупції, зарплата має бути високою. Пункт другий, очевидно, зараз, коли ми економимо на всіх і на всьому це дуже не до часу. Ми вишукуємо гроші, щоб підвищити зарплату вчителям-медикам і тут раптом депутати самі собі роблять підвищення. Це викликає певне збурення– нерозуміння і тому правий прем’єр-міністр, коли заявив, що він не буде давати на те гроші. Він не має зараз ресурсів для підвищення депутатам саме їхньої зарплати.
І момент третій. Як це відбулося? Ну, ніколи депутати самі собі не встановлювали зарплат. Встановлювалися зарплати для державної служби Кабміном, а депутати були прирівняні до першого рангу, першої категорії державної служби. Це і так дуже високо, це посади міністрів. І піднімалися зарплати рішенням Кабміну. Сам працівник не може собі піднімати заплати. Її має підняти або роботодавець, але роботодавець у депутатів – народ, тому тут якось незрозумілий механізм, або інший орган відповідальний за це.

Депутати зробили в постанові, яка взагалі немає відношення до їхніх зарплат. В постанові про прийняття в першому читанні закону про державний бюджет, де є перший додаток, в якому все нормально, які поправки врахувати, які не врахувати. Прийняти б закон про державний бюджет у першому читанні і все добре. Але вони додали другий додаток, спеціально призначений для того, щоб підняти зарплату. До того ж, закон про державний бюджет – на 2017 рік, а другий додаток стосується дати 1 листопада 2016 року, тобто от зараз підвищити собі зарплату. Яким чином це зроблено, які законодавчі практики тут, яке тут моральне обличчя – я зрозуміти не можу.

– Чому так складається, що спершу депутати більшістю приймають цю правку, а потім намагаються скасувати? Чи є шанси, що депутати взагалі відмовляться від підвищення?

«Я не буду отримувати цих грошей, я їх віддам бідним, знедоленим» – це ми завжди чули, а потім, як правило, вони собі ці гроші забирають і ніхто ні від чого не відмовляється

– Завжди багато розмов, але як правило, ніхто ні від чого не відмовляється. Я сподіваюся, що тут Кабінет міністрів зробить певні кроки, щоб в листопаді зупинити дію цього другого додатку. Зробити, а потім розповідати «я не буду отримувати цих грошей, я їх віддам бідним, знедоленим» – це ми завжди чули, а потім, як правило, вони собі ці гроші забирають і ніхто ні від чого не відмовляється.

– У соцмережах люди пропонують прив’язувати депутатську зарплату до пенсії, до мінімальної зарплати. Це реально?

– Я тут буду все-таки сперечатися. Дешева влада дуже дорого нам обходиться. В чому вся штука? Отими всіма розмовами, що треба депутатів на мінімальну зарплату посадити, ми їм просто санкціонуємо можливість красти. Це має бути змінено. Зрозуміло, що вони мають отримувати достатньо високі зарплати, але ще раз кажу: коли низька зарплата депутатів – це є гарантією корупції, то висока зарплата – не гарантією, що корупції не буде.

Має паралельно вводитися ця процедура – підвищення зарплат – з вже результатом боротьби із корупцією

Вона має паралельно вводитися ця процедура – підвищення зарплат – з вже результатом боротьби із корупцією, депутати з першого числа мають завершити подачу електронних декларацій. Після того, як вони будуть проаналізовані, будуть перші висновки, перші перевірки, перші звинувачення, тоді, можливо, через п’ять-шість місяців, підуть перші кримінальні справи, тоді вони побачать, що не можна нічого приховати. Коли певний етап боротьби з корупцією пройшов, тоді можна переходити до цього підняття зарплат.

– Чи може відмовитися депутат із зарплатою в 40 тисяч гривень від можливого хабара за голос у 100 тисяч гривень?

– Для чесних людей, це певне забезпечення, гарантії їхньої діяльності, що змінює фінансове гарантування, зупиняє корупційні спокуси. Тому що для чесної людини вистачить певної обмеженої суми, є якась певна межа, якої для представницьких потреб, мабуть, достатньо. Я пригадую, коли я вперше прийшов у Верховну Раду, буквально через пару тижнів було якесь болюче питання і мене підкликав один впливовий депутат, поклав пачку грошей. На той момент це було всього лиш 10 тисяч доларів – тоді це зарплата за 5 років депутатської каденції. Я відмовився спокійно. Бо мені вистачало того, що я отримував для нормального мого існування і в мене було розуміння, що я не для того обирався, щоб збирати собі статки.

Якщо людина прийшла для корупційних дій, то ви їй хоч мільйон гривень давайте зарплату, вона все одно буде красти. Тому будь-які пряники мають доповнюватися батогами

Якщо людина прийшла для корупційних дій, то ви їй хоч мільйон гривень давайте зарплату, вона все одно буде красти. Тому будь-які пряники мають доповнюватися батогами. Ми самі в Раду обираємо далеко не найкращих людей. І там мають бути інші методи зупинення корупції не тільки фінансові. Це основне. Але ще раз кажу, тут мова йде навіть не про те, що вони підвищили собі зарплату, а про те, як вони це зробили.

– Якою має бути зарплата для депутатів, на Вашу думку?

Я вважаю, що зараз треба лишити ту зарплату, яку вони мають на сьогоднішній день. Це є достатня сума

– Я вважаю, що зараз треба лишити ту зарплату, яку вони мають на сьогоднішній день. Це є достатня сума. І з прогресивним її зростанням в міру зростання економіки України, вона пішла уже. Й індексації державної служби. Вони мають прирівнюватися до державних службовців і зарплата їхня має зростати не за їхніми побажаннями, а з тим як зростає зарплата на державній службі.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG