Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: судовий процес у Гаазі щодо злочинів на Майдані не означає припинення Києвом розслідувань


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що ймовірний судовий процес Міжнародного кримінального суду в Гаазі щодо злочинів на Майдані і воєнних злочинів не означає припинення розслідувань Києвом.

«Ймовірний міжнародний процес у Гаазі щодо злочинів на Майдані і воєнних злочинів не має закривати необхідність виконання нашого домашнього завдання. Це не означає, що наша справа– передати розслідування до Гааги… усі справи щодо Майдану і про воєнні злочини ми маємо і будемо робити (розслідувати – ред.)», – зазначив він.

Луценко наголосив, що швидкість ухвалення рішення МКС у Гаазі залежить від багатьох обставин, у першу чергу – від результативності українських правоохоронних органів.

У лютому 2014 року Верховна Рада України ухвалила заяву до Міжнародного кримінального суду (МКС) про визнання Україною юрисдикції суду щодо скоєння злочинів проти людяності найвищими посадовими особами держави під час подій Євромайдану. Уряд України подав її до МКС 17 квітня 2014 року. Але тоді цей суд заявив про відсутність достатньої кількості даних про те, що напади на активістів Майдану мали спланований характер та систематичність.

У лютому 2015 року Верховна Рада України ухвалила й другу заяву до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції суду щодо «злочинів проти людяності і воєнних злочинів, скоєних чільними посадовцями Росії і ватажками терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», що призвели до надзвичайно тяжких наслідків і масових убивств громадян України». Цю заяву уряд України подав до МКС 8 вересня 2015 року.

У жовтні цього року адвокати родин Небесної сотні заявили про передачу до Міжнародного кримінального суду матеріалів у справі Майдану, які мають стати додатковими аргументами для відкриття провадження щодо скоєння кримінальних злочинів з боку тодішньої влади.

Україна ще не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, бо існували застереження, що він може не відповідати чинній Конституції. Але статут передбачає можливість, що й без ратифікації держава може визнати юрисдикцію суду в певних справах, подавши про це належну заяву.

Міжнародний кримінальний суд розглядає такі найсерйозніші злочини, що стосуються всієї міжнародної спільноти, як геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини і злочин агресії.

XS
SM
MD
LG