Доступність посилання

ТОП новини

Савченко: зустріч із Захарченком і Плотницьким спрямована на посилення «Мінська»


Надія Савченко
Надія Савченко

Народний депутат Надія Савченко заявляє, що її зустріч у столиці Білорусі із лідерами угруповань «ДНР» і «ЛНР» мала на меті посилити мінський формат мирних переговорів щодо Донбасу і зробити його більш дієвим. Про це Савченко сказала під час зустрічі з журналістами на Софійській площі в Києві 12 грудня.

«Так, відбулася зустріч у мінському тристоронньому форматі з присутністю російської сторони і Захарченка і Плотницького з «ДНР» і «ЛНР». Мета зустрічі – посилити мінський формат і зробити його більш дієвим найближчим часом… Людей треба забирати, війну – закінчувати», – сказала Савченко.

На запитання про те, чому про цю зустріч вона не поінформувала Службу безпеки і Міністерство закордонних справ України, Савченко сказала, що співпрацює з СБУ, МЗС як народний депутат України, але як обрана народом депутат відстоює інтереси народу.

«Я обіцяла людям, вийшовши з в’язниці, що буду боротися і говорити навіть із чортом, вести переговори навіть з чортом. Так, я сиділа за столом переговорів із людьми, з якими ми стріляли одне в одного. І я чорта в них не побачила. Бо якби я бачила в них чорта, ми б ні про що не могли домовитися. Я говорила з людьми, і перш за все я так і дивилася: говорити з людьми, а потім вішати ярлики – терористи, вбивці, сепаратисти і так далі. Якщо ми хочемо миру, нам треба починати говорити», – заявила депутат.

Вона назвала зустріч дієвою і не виключила нових переговорів.

Раніше українські ЗМІ повідомили, що Савченко 7 грудня таємно відвідала Мінськ, де зустрілася з керівниками угруповань «ДНР» і «ЛНР» Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким.

Плотницький підтвердив, що разом із Захарченком зустрічався із Савченко в Мінську. За його словами, на зустрічі йшлося про обмін полоненими за формулою «всіх на всіх», передає російське видання «РИА Новости». «Це треба сприймати правильно, потрібно розуміти, що весь цей процес йде в рамках мінських переговорів», – заявив Плотницький.

У «Батьківщині», у фракції якої в парламенті перебуває Савченко, заявляють про неприпустимість будь-яких переговорів із лідерами угруповань «ДНР» і «ЛНР».

Щодо Надії Савченко, то в політичній силі заявили, що вона бере участь у «новому політичному проекті». «Вона не координує свої дії з фракцією і партією «Батьківщина», – сказано в заяві.

XS
SM
MD
LG