Доступність посилання

ТОП новини

Керрі наголосив на ролі США в санкціях щодо Росії через Україну


Джон Керрі на конференції «Передача естафети», Вашингтон, 10 січня 2017 року
Джон Керрі на конференції «Передача естафети», Вашингтон, 10 січня 2017 року

Державний секретар США Джон Керрі наголосив на ролі Сполучених Штатів Америки в запровадженні санкцій щодо Росії через її вторгнення до України.

Виступаючи на конференції під назвою «Передача естафети» у Вашингтоні напередодні приходу до влади адміністрації обраного президента Дональда Трампа 20 січня, він нагадав, що саме адміністрація чинного президента Барака Обами також домоглася таких санкцій і від Європи.

«Коли Росія вторглася до Грузії, до Південної Осетії й Абхазії, не зробили нічого – ні санкцій, взагалі нічого. Коли прийшли ми (адміністрація Обами), а вони вторглися до України, ми підняли Європу і наклали санкції. І ці санкції стали важким ударом для Росії і чітко дали знати, що за все це вона має заплатити. І, всупереч інстинктам багатьох у Європі, хто хотів позбутися цих санкцій, ми змогли постійно продовжувати і зберігати їх у намаганні змусити виконати мінські домовленості», – нагадав Керрі.

Крім санкцій щодо України, що їх наклали кількома пакетами спершу через окупацію Росією Криму, а потім через її агресію на сході України США й низка інших держав, у першу чергу зі складу «Групи семи», а також Європейський союз, Вашингтон запроваджував проти Москви й інші санкції. Останніми наразі стали незвично рішучі дипломатичні обмеження у відповідь на виявлені спецслужбами докази кібервтручання Росії у США, в першу чергу в перебіг передвиборчої кампанії, за наказами найвищого керівництва Росії.

Трамп і представники його команди виступали проти таких санкцій. У понеділок чільна радниця обраного президента Келліанн Конвей припустила можливість, що Дональд Трамп може скасувати деякі з цих останніх санкцій, запроваджених через кібервтручання, бо ці санкції, на її думку, непропорційно суворі. Вона також поставила під сумнів прагнення низки законодавців домогтися двопартійного конгресового розслідування даних про кібервтручання Росії у вибори.

XS
SM
MD
LG