Доступність посилання

ТОП новини

Суд зобов’язав захист Януковича ознайомитися зі справою про держзраду до 13 березня


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Печерський районний суд Києва зобов’язав захист колишнього українського президента-втікача Віктора Януковича ознайомитися з матеріалами справи про державну зраду упродовж 17 робочих днів, до 13 березня.

Таким чином, 15 лютого суд частково задовольнив клопотання військової прокуратури.

Раніше прокурор військової прокуратури Руслан Кравченко подав клопотання до Печерського районного суду Києва про встановлення стороні захисту екс-президента Віктора Януковича строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування щодо державної зради.

На початку лютого у прокуратурі заявили, що захисники Януковича вже розпочав ознайомлення з матеріалами справи. Водночас адвокати стверджували, що правових підстав для ознайомлення з матеріалами справи немає і захист не розпочав ознайомлення.

27 січня Генеральна прокуратура повідомила, що генпрокурор Юрій Луценко підписав повідомлення про зміну підозри Януковичу: тепер екс-президента підозрюють у державній зраді, пособництві в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території України, а також пособництві у веденні агресивної війни.

20 січня Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне досудове розслідування щодо Януковича.

Наприкінці листопада 2016 року Янукович як свідок давав свідчення у форматі відео-зв’язку у справі щодо 5 бійців розформованого спецпідрозділу «Беркут». Тоді він повідомив у суді, що перебуває в російському місті Ростов-на-Дону.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Жодне з цих проваджень не розглядається у судах по суті.

Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG