Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО закликали Туреччину і Нідерланди до стриманості і взаємоповаги


Єнс Столтенберґ заявив, що країнам-членам НАТО важливо зосередитися на тому, що їх об’єднує перед викликами й загрозами, які постали перед державами НАТО
Єнс Столтенберґ заявив, що країнам-членам НАТО важливо зосередитися на тому, що їх об’єднує перед викликами й загрозами, які постали перед державами НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ закликав Туреччину й Нідерланди виявляти стриманість і взаємну повагу.

«Жвава дискусія завжди є невід’ємною частиною демократії. Але там має бути присутня й взаємна повага. Я закликаю всі країни-союзниці НАТО виявляти одне до одного повагу, зберігати стриманість і діяти зважено, щоб знизити напруженість і розрядити ситуацію», – заявив керівник Північноатлантичного союзу, коментуючи нинішнє дипломатичне протистояння Нідерландів і Туреччини, які є членами цієї військово-політичної організації.

«Нині важливо зосередитися на тому, що нас об’єднує, перед викликами й загрозами, які постали перед державами НАТО, а також на адаптації альянсу, аби відповідно на них реагувати», – додав Столтенберґ.

Генеральний секретар альянсу підтвердив, що мав розмову і з керівництвом Туреччини, і з представниками уряду Нідерландів, але відмовився надавати деталі цих розмов. Водночас він зауважив, що закликав обидві сторони «не зациклюватися на питаннях, які сіють розбрат».

13 березня Туреччина викликала посла Нідерландів в Анкарі, щоб офіційно висловити протест на видворення свого міністра і «непропорційне» застосування сили проти демонстрантів.

Протест з’явився після того, як влада Нідерландів видворила турецького міністра у справах сім’ї Фатму Бетюл Саян Каю і не дозволила сісти на території країни літакові з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу.

Обидва міністри планували виступити на мітингах 12 березня на підтримку референдуму в Туреччині, планованому на наступний місяць, що має на меті збільшити владу президента Реджепа Тайїпа Ердогана.

12 березня поліція Нідерландів застосувала водомети і собак для розгону сотень демонстрантів, що протестували під консульством у Роттердамі.

Ердоган пообіцяв вжити заходів у відповідь проти Нідерландів, заявивши, що «нацизм на Заході живий».

XS
SM
MD
LG