Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: Україна подвоїть зусилля, щоби зібрати докази для суду у Гаазі


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін привітав проміжне рішення Міжнародного суду ООН за позовом України проти Росії і наголосив, що Україна подвоїть зусилля зі збору доказів, які підтвердять фінансування Росією бойовиків на Донбасі. Про це йдеться у заяві Клімкіна за 21 квітня.

«У визначений термін вони (докази – ред.) будуть представлені Міжнародному суду. Судове рішення лише посилило нашу рішучість домогтися притягнення Росії до відповідальності за її злочини світового масштабу, скоєні за останні три роки на суверенній території України», – наголосив міністр.

Павло Клімкін зазначив, що Україна поважає рішення суду ООН, хоч він і не вирішив на користь запровадження тимчасових заходів щодо Росії за Конвенцією про боротьбу з фінансуванням тероризму.

«Визнаємо, що представлені докази для доведення свідомого наміру Росії здійснювати вбивства цивільних осіб виявились для суду недостатніми. Водночас важливо, що власне надання Росією підтримки бойовикам не ставиться під сумнів», – заявив міністр.

Клімкін також нагадав, що вперше в своїй історії Міжнародний суд ООН розглядає справу щодо терористичної діяльності, фінансованої державою.

«Ми задоволені тим, що первинну юрисдикцію Міжнародного суду ООН у цій сфері було підтверджено. Переконаний, що рішення суду у цій справі збереже життя багатьом цивільним особам не лише в Україні сьогодні, але у всьому світі протягом наступних десятиліть», – додав Павло Клімкін.

Міністр також наголосив, що Україна дуже задоволена рішенням суду на користь тимчасових заходів за Конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

«Ми вітаємо чіткий припис стосовно того, що Росія повинна відмовитися від політики расової дискримінації, зокрема щодо етнічних кримських татар та українців. Протягом останніх трьох років Україна доклала чималих зусиль, щоб захистити права громадян України на окупованому Москвою Кримському півострові», – сказав Павло Клімкін.

Україна позивається проти Росії у Міжнародному суді, найвищому судовому органі в системі ООН, що працює у нідерландській Гаазі, щодо двох конвенцій: про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. На період розгляду справи по суті (дата початку цього процесу ще не визначена) Україна просила суд запровадити тимчасові заходи проти Росії за двома напрямками: припинення підтримки незаконних збройних угруповань на не підконтрольній Україні частині Донбасу, а також припинення утиску у Криму неросіян.

19 квітня Міжнародний суд задовольнив запит України про запровадження тимчасових заходів щодо Криму, але не задовольнив щодо Донбасу.

У МЗС України очікують, що суд може визначити розклад розгляду справи по суті вже всередині травня.

XS
SM
MD
LG