Доступність посилання

ТОП новини

Меркель закликала Путіна втрутитися в ситуацію з правами геїв у Чечні


Анґела Меркель і Володимир Путін, Сочі, Росія, 2 травня 2017 року
Анґела Меркель і Володимир Путін, Сочі, Росія, 2 травня 2017 року

Канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала президента Росії Володимира Путіна втрутитися в ситуацію з правами представників ЛГБТ-спільноти в російському регіоні Чечні.

2 травня після зустріч із Путіним у його резиденції в Сочі Меркель висловила стурбованість у зв’язку зі становищем сексуальних меншин у Чечні, про утиски яких повідомлялося в світових ЗМІ і про що вперше написала російська «Нова газета».

«Також я говорила про те, що була оприлюднена дуже негативна доповідь про те, що відбувається з гомосексуалами в Чечні, і попросила пана президента про те, щоб він вплинув, щоб забезпечити дотримання прав меншин», – сказала Меркель 2 травня в Сочі за підсумками переговорів з Путіним.

За її словами, те саме стосується й організації «Свідки Єгови», яку минулого місяця Верховний суд Росії визнав екстремістською.

Одноденний візит Меркель до Росії – це друга її поїздка до Росії, відколи Москва анексувала Крим в березні 2014 року. Очікується, що 2 травня ввечері президент США Дональд Трамп проведе телефонну розмову з президентом Росії.

На початку квітня російська «Нова газета» опублікувала розслідування, в якому йшлося про затримання в Чечні понад сотні чоловіків, підозрюваних в гомосексуальних зв’язках. Після публікації на адресу журналістів почали надходити погрози. Пізніше міністр з національної політики, друку та інформації Чечні Джамбулат Умаров зажадав вибачень від головного редактора «Нової газети» Дмитра Муратова.

17 квітня Слідчий комітет Росії повідомив, що перевіряє інформацію про погрози, проте перевірку ситуації з правами гомосексуалів відомство вирішило не проводити, тому що «звернень про переслідування осіб нетрадиційної сексуальної орієнтації не надходило».

19 квітня голова Чечні Рамзан Кадиров на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним заявив, що інформація про затримання і вбивства осіб з нетрадиційною сексуальною орієнтацією не відповідає дійсності.

XS
SM
MD
LG