Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: Після «поганого дня для Путіна» своє слово скаже Сенат США


Люди на акції біля Капітолію США після того, як Палата представників проголосувала за допомогу Україні, а також Ізраїлю та Тайваню. Вашингтон, 20 квітня 2024 року
Люди на акції біля Капітолію США після того, як Палата представників проголосувала за допомогу Україні, а також Ізраїлю та Тайваню. Вашингтон, 20 квітня 2024 року

Інформацію про важливі події та вибрані ексклюзивні матеріали Радіо Свобода за тиждень, що минув, пропонуємо вашій увазі у цій добірці.

Зеленський відреагував на рішення Палати представників США про допомогу Україні

Президент Володимир Зеленський відреагував на рішення Палати представників США, яка 20 квітня схвалила законопроєкт про фінансування допомоги Україні.

«Я вдячний Палаті представників Конгресу США, обом партіям і особисто спікеру Майку Джонсону за рішення, яке зберігає правильний хід історії. Демократія та свобода завжди матимуть значення у світі й ніколи не зазнають поразки, доки Америка допомагатиме їх захищати», – наголосив президент.

Він також зазначив, що ухвалення законопроєкту, за який у Палаті представників проголосували 311 конгресменів, «допоможе запобігти розповзанню війни, збереже тисячі й тисячі життів, а також зробить народи України та США сильнішими». Більше інформації тут

«Поганий день для Путіна»: Кулеба подякував Палаті представників Конгресу США

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба прокоментував рішення Палати представників Конгресу США про допомогу Україні.

«Поганий день для Путіна. Поганий день для всіх, хто насмілювався вірити, що Америка може здригнутися, коли справа доходить до захисту того, за що і за кого вона виступає. Ми вдячні Палаті представників Конгресу США, її спікеру та членам обох партій за ухвалення довгоочікуваної допомоги Україні», – зазначив Кулеба. Детальніше тут

Сенат США розгляне допомогу Україні 23 квітня – Шумер

Лідер демократичної більшості в Сенаті США Чак Шумер повідомив, що законодавці цієї палати американського Конгресу вийдуть із перерви для голосування за допомогу Україні 23 квітня.

«Сенат готовий зробити наступний крок щодо додаткового закону про національну безпеку… Сенат домовився завершити роботу першим голосуванням у вівторок», – зазначив Чак Шумер.

Загальний розмір законопроєкту щодо допомоги Україні, який ініціював спікер-республіканець Палати представників Майк Джонсон становить 60,84 мільярда доларів. Третина цих коштів, саме 23,2 млрд доларів, залишаться в США та будуть витрачені на поповнення американських військових запасів. Про це тут

ПАРЄ назвала Росію диктатурою, а ієрархів РПЦ – спільниками Путіна

Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і Московський патріарх Кирило (Володимир Гундяєв). Архівна світлина
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) і Московський патріарх Кирило (Володимир Гундяєв). Архівна світлина

Парламентська асамблея Ради Європи назвала Росію за правління Володимира Путіна диктатурою і запропонувала жорсткі заходи проти російської влади.

«Під владою Володимира Путіна Російська Федерація фактично перетворилася на диктатуру», – йдеться у резолюції, ухваленій 17 квітня. Також стверджується, що режим Путіна керується «неоімперською ідеологією «русского мира» для виправдання агресії проти сусідніх держав.

ПАРЄ вказує, що важливу роль у зміцненні цієї ідеології відіграють ієрархи Російської православної церкви на чолі з патріархом Кирилом.

«РПЦ, включно з патріархом Кирилом, відстоює ідеологію «русского мира», оголошуючи війну проти України і «сатанинського» Заходу «священною війною всіх росіян», – йдеться в тексті резолюції. ПАРЄ закликала ставитися до керівництва РПЦ як до співучасників злочинів режиму Путіна. Більше інформації тут

Далі коротко про те, що могли пропустити:

Україна завдала «скоординовану серію ударів» по авіації та ППО РФ – ISW

Пожежі, зафіксовані на мапі пожеж NASA на аеродромі Джанкой після удару 17 квітня 2024 року
Пожежі, зафіксовані на мапі пожеж NASA на аеродромі Джанкой після удару 17 квітня 2024 року

Українські удари по російських цілях в окупованому Криму та на території РФ становлять собою «досить скоординовану та широкомасштабну серію ударів, спрямовану саме проти російської авіації, протиповітряної оборони та засобів радіолокаційного виявлення». Такого висновку дійшли експерти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики відзначають, що в ніч на 17 квітня українські військові завдали удару по російському військовому аеродрому в окупованому Джанкої. Геолокаційні кадри, опубліковані 16 квітня, демонструють вибухи на аеродромі, де базується російський 39-й окремий вертолітний полк.

Також, за повідомленням Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України, 17 квітня українські безпілотники атакували 590-й окремий радіотехнічний вузол військової частини 84680, розташований в російському місті Ковилкіно в регіоні Мордовія. Крім того, ГУР заявило 17 квітня, що російський вертоліт Мі-8 був знищений на аеродромі «Кряж» у Самарі. Про це тут

Розпаковка «Ланцета». Звідки Росія бере технології для свого безпілотника

Гелікоптери, літаки, катери, САУ та танки – ці цілі вражають російські «Ланцети». Російські ЗМІ пишуть про надзвичайну ефективність цього баражуючого боєприпасу – понад 80%. Натомість українські військові їхню успішність оцінюють не більше, ніж на третину. Вони глушаться РЕБом, застряють у захисних сітках, ще їх збивають із ПЗРК, стрілецької зброї. А також розхвалені Росією «Ланцети» не завжди влучають в ціль.

Проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії дослідив: що ж є всередині російських «Ланцетів»; які американські та європейські компоненти використовує РФ для виготовлення безпілотників; наскільки реально зросло виробництво російських баражуючих-камікадзе? Читайте і дивіться про це за лінком

«Солодка, весела Україна». Що робить Іллю Рєпіна саме українським художником?

Війна Росії проти України спонукала провідні західні музеї перекласифікувати Іллю Рєпіна з російського на українського художника після численних українських звернень. Так само й Казимира Малевича та Архипа Куїнджі. Але які є підстави вважати їх саме українськими художниками?

Про це – в серії публікацій Радіо Свобода, яка починається з Іллі Рєпіна (1844–1930). Читайте і дивіться за лінком

Мінкульт прибрав «Арку дружби народів» з реєстру пам’яток. Тепер її можна демонтувати

«Арку свободи українського народу» (перейменована «Арка дружби народів») у Києві рішенням Міністерства культури від 16 квітня наказано не вносити до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Таким чином монумент втратив статус памʼятки історії і може бути демонтований, повідомили у міністерстві.

Раніше експертна комісія Українського інститут національної памʼяті (УІНП) рекомендувала демонтувати Арку дружби народів в Києві, яку було збудовано в часи СРСР, і яка мала символізувати нібито прагнення українського та російського народів до возз’єднання.

«Попри перейменування Київською міською радою в «Арку Свободи українського народу», монумент репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України», – йдеться на сайті Мінкульту. Більше інформації тут

Портнов з Іспанії переписав свою віллу під Києвом на дітей – «Схеми»

Проросійський діяч Андрій Портнов, який перебуває під санкціями США та виїхав з України, на початку квітня 2024 року переписав великий маєток під Києвом, в елітному селищі Козин, на своїх дітей.

Переоформленням майна в Україні займались близькі до Портнова юристи за довіреністю, яку він у січні посвідчив у нотаріуса у Мадриді (Іспанія). Проєкт Радіо Свобода «Схеми» отримав у своє розпорядження договір дарування від 3 квітня 2024 року.

В документі зазначається, що будинок загальною площею понад 1000 квадратних метрів та земельну ділянку у 0,65 гектара в закритому котеджному поселенні на березі Дніпра рівними частинами отримали як подарунок від Портнова четверо його неповнолітніх дітей. Більше про це тут

«Мені подобається брати участь у штурмах». Дівчина зі США воює за Україну

Найманців, так званих «псів війни», тут немає, бо в цьому немає потреби. Лише добровольці. Вони служать у двох Міжнародних легіонах різного підпорядкування, переважно на передовій. Тому можливість детально поговорити з цими людьми про те, чим вони займаються на фронті, дізнатися, яка в них мотивація, чому вони воюють на боці України та що думають про цю війну, випадає нечасто.

Алексіс Анттіла – американка родом з Техасу, яка зараз воює у спецпідрозділі, а загалом на українському фронті практично від початку повномасштабної війни. Нещодавно вона була важко поранена, тож мені вдалося відвідати її у шпиталі та розпитати про її життя, погляди і бойовий досвід. Читайте і дивіться за лінком

Із в’язниці на фронт: які засуджені хочуть захищати Україну та хто з них зможе це зробити? Ексклюзив

За ґратами в Україні нині – майже 46 тисяч громадян. Із них 26 тисяч визнані винними у різноманітних злочинах, тобто засуджені. Інші – 20 тисяч – лише очікують вироків у слідчих ізоляторах, тобто ув’язнені. Також є щонайменше 50 тисяч українців, які вже відбули покарання і вийшли на волю, проте, з огляду на законодавство, були виключені з військового обліку – стали «невидимими» для ТЦК.

Ця статистика – ключ до розуміння мобілізаційного потенціалу, який не використовує українська держава, кажуть у Міністерстві юстиції. І урядовці та народні депутати взялися це виправити.

Та скільки насправді людей готові змінити камеру на окоп? Якщо з-за ґрат таки можна буде піти до війська, то за яких умов і в який підрозділ? Хто набиратиме та контролюватиме арештантів? Та чому дехто з них насправді й зараз може йти воювати, але цього не робить? Текстова публікація тут

Публікації, які можуть вас зацікавити:

«Козацька традиція виявилася сильнішою за імперські наративи». Історія Запоріжжя

Запоріжжя – обласний центр Запорізької області, найбільш відомий для українців козацьким островом Хортиця.

Проте, чи знаєте ви колишню назву цього населеного пункту, яка зовсім не пов'язана з козацьким минулим цього регіону? Невідому історію міста Запоріжжя в програмі «Деокупована історія» проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» розповідає історик Сергій Білівненко. Про це у відеопередачі:

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щопонеділка. Підписатись на розсилку можна тут

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG