Доступність посилання

ТОП новини

Українка Юлія Кочетова стала переможницею World Press Photo 2024


Чотири переможці World Press Photo були обрані з-поміж 24 регіональних переможців. На конкурс подали понад 61 000 робіт від 3 851 фотографа з 130 країн світу. Фото ілюстративне
Чотири переможці World Press Photo були обрані з-поміж 24 регіональних переможців. На конкурс подали понад 61 000 робіт від 3 851 фотографа з 130 країн світу. Фото ілюстративне

Українська фотографка Юлія Кочетова зі своїм проєктом «Війна – це особисте» (War Is Personal) здобула перемогу у премії World Press Photo 2024.

Фотографії, що документують незворотні особисті втрати в Газі, сім’ю та деменцію на Мадагаскарі, життя мігрантів у Мексиці та травму війни в Україні, отримали найвищі нагороди цьогорічного конкурсу.

«Кожен з цих фотографів-переможців особисто знайомий зі своїми темами. Це допомагає їм донести глибше розуміння до решти з нас, що, сподіваємось, призводить до емпатії та співчуття. Я вдячна за їхню відданість, мужність, професіоналізм і майстерність», – зазначила виконавча директорка World Press Photo Джумана Ель Зейн Хурі.

Проєкт «Війна – це особисте», який поєднує фотографічні зображення з поезією, аудіокліпами та музикою, журі визнало найбільш креативною роботою в категорії «Відкритий формат».

«Емоційні зображення вигідно вирізняються з-поміж багатьох робіт про російське вторгнення в Україну. Журі відзначило інсайдерську перспективу цієї історії, розказаної українським фотографом.. Захоплююче використання аудіо та ілюстрацій – особливо у поетичному щоденнику та аудіозаписах – виділяється, надаючи роботі якості, подібної до кіно», – зазначають журі World Press Photo 2024.

«Я знаю, що це фото і наш прапор – поїде по всьому світу. літо 2022 року, на межі Харківщини і Донеччини, і цей «блокпост», і гостра потреба підняти свій стяг…Жодна нагорода не виграє війну. та я маю чітке відчуття, що я – одна з тих, хто тримає наш стяг. робитиму це стільки, скільки стане сил. честь загиблим, слава живим. дякую тим, хто мене захистив і продовжує боронити моє право на життя», – написала Юлія Кочетова у фейсбуці після отримання перемоги на конкурсі.


Чотири переможці World Press Photo були обрані з-поміж 24 регіональних переможців. На конкурс подали понад 61 000 робіт від 3 851 фотографа з 130 країн світу.

Форум

XS
SM
MD
LG