Тест: що ти знаєш про голодування?
arrow_upward
format_size
mode_comment
remove
add
undo
arrow_downward

Ви використовуєте застарілу версію браузера. Для більш комфортного та коректного перегляду сторінки оновіть свій браузер за посиланням.

Тест: що ти знаєш про голодування?
share
спецпроекти інфографіка новини статті фото відео розсилка розклад про нас зворотній зв'язок

долучайтеся:

Тест
ТЕСТ: ЩО ТИ ЗНАЄШ
ПРО ГОЛОДУВАННЯ?
Перевірити

Двоє кримчан – Володимир Балух та Олег Сенцов – оголосили про початок голодування в ув’язненні. Балух відмовився від їжі, перебуваючи в ізоляторі тимчасового утримання в Криму, Сенцов – у колонії російського міста Лабитнангі. Ми вирішили згадати, які ще відомі особистості домагалися виконання своїх вимог у такий спосіб. А що ви знаєте про політичні голодування? Пройдіть тест Радіо Свобода та перевірте!

Питання 1. Для початку: якого голодування не буває?
Часткового
Сухого
Мокрого
Повного

Відповідь: Не існує «мокрого» голодування. Розрізняють три види голодування: повне, часткове та сухе. Оголошуючи повне голодування, людина повністю відмовляється від їжі, часткове – від усіх продуктів, окрім деяких. Наприклад: голодування на хлібі та воді. Сухе голодування вважається найбільш жорстким, адже в такому випадку людина відмовляється і від їжі, і від води.

Питання 2. Анатолій Марченко, радянський письменник та дисидент, голодував заради звільнення всіх політв’язнів СРСР. Михайло Ходорковський протестував проти тюремного режиму та вимагав звільнити інших ув’язнених. Мустафа Джемілєв голодував проти переслідувань, а кубинський дисидент Вільман Вільяр вимагав звільнення з тюрми. Хто з цих людей тримав голодування довше за всіх?
Михайло Ходорковський
Анатолій Марченко
Мустафа Джемілєв
Вільман Вильяр

Відповідь: Неофіційний рекорд політичного голодування – 303 дні. Його встановив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. У 1975 році, за кілька днів до звільнення з тюрми, де він провів рік за звинуваченням в ухиленні від військових зборів, проти Джемілєва порушили нову справу – за поширення вигадок проти радянської влади. На знак протесту він оголосив голодування. Із застосуванням примусового годування через зонд він протримався близько 10 місяців.

Питання 3. Голодування – одна з найбільш поширених форм радикального протесту в місцях ув’язнення. Багато хто з українців вдавався до відмови від їжі внаслідок переслідувань. Хто з цих відомих українців загинув у тюрмі під час голодування?
Іван Франко
Василь Стус
Михайло Грушевський
Юрій Литвин

Відповідь: 1979 року Василь Стус був засуджений до 10 років табірного ув’язнення та 5 років заслання. У серпні 1985 року він оголосив сухе голодування, вимагаючи зняти з себе всі звинувачення. Рівно за тиждень, 4 вересня, він загинув у карцері.

Питання 4. Лідер українського націонал-демократичного руху В’ячеслав Чорновіл також оголошував голодування. Скільки днів він утримувався від їжі?
70 днів
120 днів
215 днів
32 дні

Відповідь: В’ячеслав Чорновіл оголосив про початок голодування, перебуваючи у засланні в Якутії у 1980 році. Тоді проти нього порушили чергову кримінальну справу. Український лідер вимагав зняти з себе всі звинувачення. Тримати голодування йому вдавалось 120 днів.

Питання 5. В 1990 році студенти українських університетів почали голодування, встановивши намети на одній з київських площ. Пізніше подія отримала назву «Революція на граніті». Як називалася ця площа в ті роки?
Контрактова площа
майдан Незалежності
Площа 50-річчя КПРС
Площа Жовтневої революції

Відповідь: Це була площа Жовтневої революції, яку незабаром перейменували на майдан Незалежності. Протест отримав назву завдяки гранітній кладці на площі. Акція тривала трохи більше від двох тижнів. У ній брали участі в основному студенти з Києва, Львова та Дніпра. Вони вимагали від партійної номенклатури рішучих реформ та перевиборів у Верховну Раду УРСР. Врешті-решт, вимоги протестувальників були виконані.

Питання 6. Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, за даними її представників, не раз вдавалася до голодування як форми політичного протесту. Питання: скільки разів це траплялось?
1
2
3
4

Відповідь: За час своєї політичної кар’єри Тимошенко голодувала тричі. Вперше це сталося 2012 року, через дев’ять місяців після судового вироку у справі про «перевищення службових повноважень». Тоді політик протестувала проти переведення її з Качанівської колонії до харківської клінічної лікарні. Друге голодування Тимошенко оголосила через півроку – на знак протесту проти «фальсифікацій на парламентських виборах». Третя акція мала місце наприкінці 2013 року після відмови уряду підписувати угоду про асоціацію з ЄС. В усіх трьох випадках термін голодування не перевищував трьох тижнів.

Питання 7. Колишня соратниця Юлії Тимошенко, народна депутат Надія Савченко також не раз голодувала. Скільки днів тривав найбільш затяжний протест української льотчиці?
200
86
35
150

Відповідь: Вперше Савченко оголосила восьмиденне голодування ще 2014 року, перебуваючи під вартою в Росії. Вона голодувала і після повернення в Україну – двічі. Однак найдовший протест Савченко тривав загалом 86 днів із перервою в 11 днів.

Питання 8. Савченко звільнили, однак Росія все ще утримує 64 українці. Саме стількох людей, за даними Міністерства закордонних справ та Міністерства юстиції України, кримінально переслідують та тримають під вартою в сусідній Росії та анексованому Криму за політичними мотивами. Скільки політв’язнів Кремля наразі продовжують голодування?
1
2
3
4

Відповідь: Достеменно відомо про чотирьох українських політв’язнів, які продовжують голодування. Це Володимир Балух, Олег Сенцов, Емір-Усеїн Куку та Олександр Шумков.

Питання 9. Один із найбільш відомих політичних в’язнів сучасної Росії, український режисер Олег Сенцов, почав голодування 14 травня. Він заявив, що робить це заради єдиної мети. Якої?
Деокупація Криму
Власне звільнення
Звільнення всіх українських політв’язнів
Початок мирних переговорів з приводу конфлікту на Донбасі

Відповідь: Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політичних в’язнів. Він заявив, що його не хвилює питання власного звільнення та обміну, адже він «людина, яка йде до кінця».

Питання 10. І останнє питання. Інший кримчанин, Володимир Балух, також оголосив голодування. Які саме звинувачення Росія висуває українцю?
Зберігання боєприпасів та побиття начальника ізолятора
Підготовка терористичних актів
Образа почуттів вірян
Неналежні вислови на адресу Путіна та проведення незаконних пікетів

Відповідь: Російська влада Криму переслідує Володимира Балуха з 2016 року. Його звинуватили в незаконному зберігання боєприпасів, а пізніше – у побитті начальника слідчого ізолятора, в якому утримують українця. Балух не визнає своєї провини та оголосив політичне голодування.

мій результат

спробувати ще раз

close


Твій результат: /

спробувати ще раз